FONT
SIZE

CTRL+ FOR LARGER
CTRL- FOR SMALLER

LARGE/SMALL
STYLE
Danes, v nedeljo, 28. 5., ob 18.00 žal odpade predstava MEDVED IN MALI.

2023/24

V Lutkovnem gledališču Ljubljana bomo v sezoni 2023/2024 uprizorili enajst lutkovnih in dramskih uprizoritev, ki se starostno razpenjajo od otroških, čez mladinske pa do lutkovnih uprizoritev za odraslo občinstvo. Od teh bodo tri ustvarili mladi, prihajajoči ustvarjalci v sklopu programa BiTeater. Kot pravi umetniški vodja Mare Bulc, »nove sezone ne povezujemo z eno samo rdečo nitjo, temveč jo pletemo z mnogimi samosvojimi nitkami in veselimi nitmi, z igrivimi cvirenčki in rahločutnimi cvirni, z ljubečimi vrvicami in odločnimi vrvmi, ki se najrazličnejših barv, odtenkov in oblik prepletajo v mavrični klobčič domišljije.«

Avtorica kolažev: Maja Kunšič


Polna luna
Nebojša Pop Tasić

Polna luna

Dramska predstava, 4+
Režiser: Sebastjan Starič
Dramaturg: Nebojša Pop Tasić
V okviru projekta Ustvarjalne Evrope Sense of Sharing
Premiera: 7. september 2023, Šentjakobski oder

Plesno-glasbena predstava v rimah o svetu, o katerem sanjamo, ko spimo, po igrivem besedilu Nebojše Pop Tasića, z živo glasbeno spremljavo pianistke Polone Janežič, v razgibani režiji koreografa Sebastjana Stariča.


Galop
Tin Grabnar, Ana Duša

Galop

Senčna predstava, 5+
Režiser: Tin Grabnar
Premiera: 19. september 2023, Mali oder

Predstava v tehniki senčnega gledališča o dečku in njegovem konju, s katerim želi tekmovati na konjskih dirkah, a spozna, da je prijateljstvo pomembnejše od zmage. 
Amazonke

Amazonke

Dramska predstava, 12+
Režiser: Jaša Koceli
Dramaturginja: Julia Sandor
Koprodukcija z Gledališčem za otroke Kragujevac (Srbija)
V okviru projekta Ustvarjalne Evrope ConnectUp
Premiera: 12. oktober 2023, Oder pod zvezdami

Igrana zgodba je prepletena z novimi dokumentarnimi odkritji, ki potrjujejo resničen zgodovinski obstoj starodavnih ženskih bojevnic.
Mala vrla viteza
Bjørn F. Rørvik

Mala vrla viteza

Dramska predstava, 5+
Režiserka: Ivana Djilas
Premiera: 19. oktober 2023, Veliki oder

Razigrana dramska predstava o drugačnih vitezih in nenavadni princesi, ki pobegne od doma, in o nekonvencionalnih kraljevih vzgojnih prijemih, po besedilu priznanega skandinavskega mojstra otroškega pisanja Bjørna F. Rørvika in v režiji nagrajevane režiserke Ivane Djilas.
Desetnica

Desetnica

Lutkovna predstava, 6+
V sklopu programa BiTeater
Režiserka: Lucija Trobec
Dramaturginja: Luna Pentek
Premiera: 26. oktober 2023, Kulturnica

Intimna lutkovna predstava z namiznimi lutkami po motivih prelepe in pretresljive ljudske zgodbe o deklici, ki mora kot otrok s trebuhom za kruhom, ki jo avtorsko podpisuje najmlajša generacija slovenskih gledaliških ustvarjalk, z avtorico ideje in likovne podobe Katarino Planinc na čelu.

Šolski zvezek
Agota Kristof

Šolski zvezek

Lutkovna predstava, 15+
V sklopu programa BiTeater
Režiserka: Mia Skrbinac
Dramaturg: Benjamin Zajc
Premiera: 23. november 2023, Tunel

Eksperimentalna lutkovna predstava z namiznimi lutkami in z drugimi lutkovnimi objekti po motivih znamenitega romana Agote Kristof o mladoletnih dvojčkih, ki pri babici poskušata preživeti vojno, z neizprosnim treniranjem volje in duha. Uprizoritev, namenjena publiki 15+, v avtorski interpretaciji igralke in tokrat tudi režiserke Mie Skrbinac. 
Kidričeva 29c

Kidričeva 29c

Lutkovna predstava, 15+
V sklopu programa BiTeater
Režiser: Martin Mlakar
Dramaturginja: Tajda Lipicer
Premiera: 19. januar 2024, Kulturnica

Intimna avtorska lutkovna predstava v tehniki gledališča predmetov o prostoru mladostnih spominov na dedka, ki je bil, še preden je postal dedek, vojak, mladenič, človek. Predstavo, namenjeno publiki 15+ avtorsko podpisuje vzpenjajoči se mladi gledališčnik, igralec in tokrat tudi režiser Martin Mlakar.
Medo in Pujsi
Sebastijan Pregelj

Medo in Pujsi

Lutkovna predstava, 3+
Režiser: Mare Bulc
Premiera: 22. februar 2024, Velik oder

Lutkovna predstava z mimičnimi lutkami o zabavnih pripetljajih prijateljev Medota in Pujsija, simpatičnih junakov, ki sta ju ustvarila pisatelj Sebastijan Pregelj in ilustrator Igor Šinkovec in sta mnogim znana že iz revije Cicido. 
Rokologija

Rokologija

Lutkovna predstava, 3+
Režiser: Jakub Maksymov
Dramaturginja: Jera Ivanc
Premiera: 7. marec 2024, Oder pod zvezdami

Avtorska lutkovna predstava, ki z rokami in dlanmi nastopajočih igralcev in oživljenimi predmeti pove zgodbo o človeških rokah, o gestah in lastnostih rok, o njihovih pojavnostih in dejavnostih, v režiji Jakuba Maksymova, mednarodno nagrajenega režiserja iz Češke.
Mišek Julijan
Joe Todd-Stanton

Mišek Julijan

Lutkovna predstava, 3+
Režiserka: Asja Kahrimanović Babnik
Dramaturg: Benjamin Zajc
Premiera: 14. marec 2024, Mali oder

Lutkovna predstava z namiznimi in mimičnimi lutkami o nenavadnem srečanju miška in lisice, ki postaneta prijatelja za vse življenje, po slikanici Joa Todd-Stantona, priljubljenega in nagrajenega angleškega ilustratorja in pisatelja, v režiji Asje Kahrimanović Babnik, prvakinje v ansamblu LGL.
Samson in Roberto
Ingvar Ambjørnsen 

Samson in Roberto

Lutkovna predstava, 9+
Režiserka: Nika Bezeljak
Dramaturginja: Maša Radi Buh
Premiera: 18. april 2024, Šentjakobski oder

Lutkovna predstava z velikimi mimičnimi lutkami in lutkami iz palic in na njih, temelji na dveh knjigah, uvrščenih na predlagani seznam del za slovensko bralno značko. Norveški zvezdniški pisatelj Ingvar Ambjørnsen pripoveduje zgodbo o nepismenem psu Samsonu in pametnemu mačku Robertu, ki v podedovanem penzionu v fjordu gostita nenavadne goste z roba družbe. Režija Nike Bezeljak bo razprla aktualna družbena vprašanja.