K/U/L abonma

KUL abonma
K/U/L ABONMA 2017/18
Mestni abonma za mlade od 15. do 25. leta.
MGL, Kino Šiška, Kinodvor, Slovenska filharmonija, MG+MSUM, MGLC, LGL, SMG, MGML
 
Združuje produkcije različnih ljubljanskih javnih kulturnih zavodov in zajema različne veje umetnosti, od gledališča prek filma do glasbe in vizualnih umetnosti. Namen abonmaja je mladim omogočiti obisk čim bolj raznolike umetniške produkcije, čemur je prilagojena tudi cena, ki znaša 23 evrov. Za dijake bomo pripravili tudi potrdilo o udeležbi, da lahko abonma upoštevajo kot izbirne kulturne vsebine. Časovnica abonmaja je pri večini producentov zaenkrat okvirna; o konkretnih datumih bodo abonenti obveščeni prek e-mail pošte najmanj en mesec pred vsakokratnim dogodkom.
PROGRAM
 
KINO ŠIŠKA
Lola Marsh

21. 10. 2017 ob 20.00

Lola Marsh je indie-folk-pop bend iz Tel Aviva, ki sta ga ustanovila Gil Landau in Yael Shoshana Cohen, ki sta se srečala na študiju glasbe ter kmalu začela skupaj pisati, komponirati in nastopati. Kmalu so se jima pridružili še Mati Gilad (bas), Rami Osservaser (kitara, klavir) in Dekel Dvir (bobni). Prvi večji mednarodni vtis je bend naredil leta 2014 na barcelonskem festivalu Primavera Sound, po katerem sta padla dogovora z založbo Universal Music in veliko koncertno agencijo. Prvi singel Sirens, ki ga je Lola izdala marca 2015, je dosegel milijon predvajanj in skočil na peto mesto najbolj viralnih komadov na Spotifyju v ZDA.  Še bolje se je odrezal njegov naslednik You’re Mine z osmimi milijoni predvajanj na Spotifyju in tretjim mestom na omenjeni lestvici. V začetku 2016 je bend izdal svoj prvi EP, letos junija pa je končno izšel njegov dolgometražni prvenec Remember Roses.

MEDNARODNI GRAFIČNI LIKOVNI CENTER (MGLC)
32. grafični bienale:
Full šus – Kriterij rojstva za mlade
vodeni ogled z gibalno delavnico, 24. 10. med 15.00 in 18.00, ali samostojni ogled med 1. in 29. 10. (tor. – ned. od 10.00 do 18.00)

Letošnji Grafični bienale se je navezal na pesem Kriterij rojstva slovenskega pesnika Jureta Detele (1951-1992. To pesem so prejeli vsi sodelujoči umetniki z željo, da bi v njih nekaj sprožila. Kako je to vplivalo na njihova dela v kontekstu 32. grafičnega bienala, lahko preverite na vodenem ogledu po bienalu. Kako bodo ta dela vplivala na nas, pa bomo ugotavljali na delavnici gibalnih intervencij v razstavo. Delavnico bo vodila Anja Guid.

SLOVENSKA FILHARMONIJA
Cikel TASF 2017/2018
: Ta veseli december – Srečanje
TASF & Boštjan Gombač
9. 12. 2017 ob 19.30

Trobilni ansambel Slovenske filharmonije (TASF) je nastal leta 2002 na pobudo trobilcev Orkestra Slovenske filharmonije v želji po umetniškem napredku, ki ga najbolj oplemeniti ravno komorno muziciranje. Uvodni koncert cikla TASF bo v znamenju žlahtnega druženja z nagrajencem Prešernovega sklada za leto 2017 Boštjanom Gombačem. Projekt je zasnovan kot zaporedje kreativnih priprav, katerih rezultat bo prav decembrski koncert. Dodano vrednost koncerta ustvarja še kompozicijaČrna luknja, novo delo prav tako vsestranske glasbene osebnosti Žige Staniča, povezano v celoto z glasbo Johanna Sebastiana Bacha in Wolfganga Amadeusa Mozarta.

MODERNA GALERIJA + MSUM
"Jaz sem ..."

vodeni ogled z aktivnostjo ob razstavi Janez Janša & Janez Janša & Janez Janša, 10. 1. 2018, 16.00 - 18.00 ali 11. 1. 2018, 16.00 - 18.00

Leta 2007 so se trije slovenski umetniki včlanili v konservativno Slovensko demokratsko stranko (SDS) in si uradno nadeli ime Janez Janša, ime vodje omenjene stranke in takratnega slovenskega premierja. Ko so spremenili ime, so Janša, Janša in Janša ustvarili razmere, ki jim omogočajo zabrisovanje mej med umetnostjo in življenjem do točke, od koder ni vrnitve. Razstava treh umetnikov Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše je torej odlična priložnost za pogovor o identitetah (osebnih, intimnih, skupnih, nacionalnih, itn.), osebnih zgodovinah, (samo)podobah in nadidentifikaciji v kontekstu sodobnih umetniških praks ter osnova za delavnico po ogledu. Poiskali bomo, katera dela iz zbirke ArtEast 2000+ oz. stalnih postavitev v +MSUM-u imajo v konceptu podobno tematiko kot dela treh Janezov – odnos med imenom in identiteto (npr. Goran Đorđević / Kazimir Malevič / Walter Benjamin) ali pa (duhovito) kritiko današnje družbe in identitet, ki jih ta »ponuja« (npr. Dan Perjovchi, Tanja Ostojić) ter se tudi sami lotili izdelave lastnih umetniških komentarjev v tehniki stop-motion animacije.

KINODVOR
Kinotripov film in dogodek

januar/februar 2018

Kinotrip je nov filmski program Kinodvora, ki ga ustvarjajo mladi za mlade. Med letom si na Kinotripovih projekcijah ogledamo izbrane filme iz rednega programa Kinodvora in ob njem pripravimo spremljevalni program. Naslov filma, datum in dogajanje ob filmu bo znano decembra 2017.

SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE
Človek, ki je gledal svet

režija: Žiga Divjak
januar/februar 2018

Človek, ki je gledal svet
je avtorski projekt, ki izhaja iz občutka, da konec sveta ni samo apokalipsa, ki tam nekje čaka, da se zgodi, ampak je vseprisotna v mikrokozmosih ljudi, družin, posameznikov brez glasu in mesta v svetu, ki se premika tako hitro, da praktično že miruje. Iz občutka, da se pelješ po dolgi dolgi cesti z avtomobilom, ki mu zmanjkuje goriva, avto vozi, goriva ni, cilja ni, postajališča ni. Avto pa kar pelje in pelje. Še malo potrpimo, pa bo bolje. Še malo, še malo, pa bo bolje. Pa je apokalipsa resnično stvar prihodnosti? Avtorji besedil so ustvarjalci predstave.

GALERIJA JAKOPIČ (MGML)
Tihomir Pinter, retrospektivna fotografska razstava

vodstvo po razstavi, 1. 2. 2018 ob 17.00

Tihomir Pinter je za slovensko umetnost zelo pomemben avtor, zato v Galeriji Jakopič s ponosom predstavljamo retrospektivno razstavo ob avtorjevi 80-letnici. Splošno poznavanje Pinterjevega opusa je omejeno na fotografske portrete umetnikov; celovit pregled fotografovega arhiva pa razkriva mnoge kvalitete in izredno zanimive sklope avtorske fotografije, ki jo je mogoče vrednotiti v kontekstu, ki je širši od zgolj slovenskega in v njem prepoznati enega najpomembnejših slovenskih fotografov svoje generacije.

KINODVOR
3. mednarodni filmski festival Kinotrip – mladi za mlade

marec 2018

Mednarodni filmski festival Kinotrip v Kinodvor prinaša filmska zgodbe po izboru mladih. Posebnost festivala namreč je, da filmski in spremljevalni program, ki vključuje pogovore z različnimi gosti, delavnice in zabavo ob podpori Kinodvora pripravijo in izvedejo mladi sami. Tretji festival Kinotrip se bo odvil konec marca 2018 in bo ponujal filme raznovrstnih tem, zvrsti in žanrov z različnih koncev sveta. Program festivala in filmske projekcije za KUL abonma bodo znani v februarju 2018. Naj te film odpelje!

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA
Opice

režija: Amit Drori
april 2018

Gledališka uprizoritev Opice v izvedbi ljudi in strojev bo popotovanje v resničnost skupine eksotičnih robotskih opic. Ta, do najmanjše nadrobnosti izoblikovana bitja, živijo v mehanskem univerzumu, ki briše meje med človekom in strojem, med »živimi« in »mrtvimi«. Kot da se ne bi zavedale zunanjega sveta, opice živijo v svojem popolnem, umetnem mikrokozmosu. V tem zapletenem skupnem svetu se različne vrste opic ljubijo, prepirajo, rojevajo in umirajo. Častijo svojega boga, se igrajo. Druga do druge so krute, a tudi skrbne. Robotske opice so bile ustvarjene zato, da bi v nas po eni strani spodbudile občutek za globoko istovetenje, po drugi pa sprožile razmislek o razlikovanju od človeka in njegovih »misli«.

MESTNO GLEDALIŠČE LJUBLJANSKO
Dantonova smrt

režija: Aleksander Popovski
april 2018

Dantonova smrt
(1835) je prvo dramsko delo nemškega dramatika Georga Büchnerja. Pet let po začetku francoske revolucije, v času Robespierrove jakobinske vlade, se eden od voditeljev zgodnje revolucije Georges Danton izmučen od krvi odmika od politike med prijatelje, karte in ženske. Njegov politični somišljenik in prijatelj Camille Desmoulins ga nagovarja, naj izkoristi svoj vpliv in se Robespierru ter njegovi vladavini terorja postavil po robu. Robespierre Dantona zapre in ga privede pred Nacionalni konvent; v imenu domovine in revolucije, ki naj bi po zgodovinskem pravilu žrla svoje lastne otroke in v vsakem primeru zahtevala številne žrtve, ker je taka pač njena narava in predpogoj za svobodo, poslance prepriča v Dantonovo krivdo. Na revolucijskem sodišču Danton pozove ljudstvo proti Robespierru in njegovi diktaturi, ki bi republiko zadušila v krvi. Ljudstvo ga najprej podpira, potem pa se tehtnica nenadoma prevesi.

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA
Vražji triptih

režija: Matija Solce in Mirjana Medojević
junij 2018

Vražji triptih je omnibus treh dogodkov, ki se navezujejo na tematiko romana Mojster in Margareta ruskega pisatelja Mikhaila Bulgakova. Je raziskava gledališča kot medija za družbeno samorefleksijo, kot laboratorij za razkrivanje družbenih diagnoz v kontekstu sodobne družbe in njenih defektov. Vražji Triptih predstavlja vizualni laboratorij – gledalcu pušča, da si sam izbira svojo pot, da opazuje in, če hoče, intervenira. Vsak izmed treh delov ima svoj izrazni način: v prvem gre predvsem za interaktivno multimedialno instalacijo, ki se odvija v hodnikih, sobah, na stenah same stavbe Lutkovnega Gledališča. V drugem delu so v ospredju neverbalno gledališče objekta, ročne lutke in živa glasba, tretji del pa temelji na dramskem gledališču.

GALERIJA VŽIGALICA (MGML)
Svetlobna gverila 2018: Barve

vodstvo po razstavi: 14. 6. 2018 ob 21:30

Mednarodni festival Svetlobna gverila predstavlja umetniške stvaritve, katerih izraznost temelji na mediju svetlobe. Festival že dobro desetletje izpostavlja mesto kot živo tvorbo, kot prostor kreativnosti, ki buri domišljijo ter narekuje drugačen, dinamičen ritem življenja. Ko pade mrak in zasvetijo luči Svetlobne gverile, je zato najbolje, da se nam pridružite v Galeriji Jakopič na 12. ediciji Svetlobne gverile, ki se tokrat osredotoča na temo “barve”.
Želite prejemati spored in novice po elektronski pošti?
3 reasons to book on our web site