K/U/L abonma

KUL abonma
K/U/L ABONMA 2018/19
Mestni abonma za mlade od 15. do 25. leta.
MGL, Kino Šiška, Kinodvor, Slovenska filharmonija, MG+MSUM, MGLC, LGL, SMG, MGML
 
Združuje produkcije različnih ljubljanskih javnih kulturnih zavodov in zajema različne veje umetnosti, od gledališča prek filma do glasbe in vizualnih umetnosti. Namen abonmaja je mladim omogočiti obisk čim bolj raznolike umetniške produkcije, čemur je prilagojena tudi cena, ki znaša 25 evrov. Za dijake bomo pripravili tudi potrdilo o udeležbi, da lahko abonma upoštevajo kot izbirne kulturne vsebine. Časovnica abonmaja je pri večini producentov zaenkrat okvirna; o konkretnih datumih bodo abonenti obveščeni prek e-pošte najmanj en mesec pred vsakokratnim dogodkom. Vpis abonmaja poteka pri blagajnah Lutkovnega gledališče Ljubljana in Kinodvora do 15. oktobra 2018. 
PROGRAM
 
KINO ŠIŠKA
Nipplepeople + Bojana Vunturišević 

25. 10. 2018 ob 20.00

Nipplepeople je hrvaška elektro pop skupina iz Zagreba, ustanovljena leta 2008, ki s svojimi hiti pušča velik pečat na glasbeni sceni v svoji domovini in drugod. Skrivnosten duo, ki pod maskami uspešno zakriva svojo identiteto, velja za zamolčano senzacijo Balkana. Dvojca sta stalna gosta na vidnejših glasbenih festivalih na Balkanu in uspešno polnita dvorane ter nabirata vrtoglavo število ogledov na kanalu Youtube. Slovenijo bosta obiskala že drugič, tokrat se jima bo na odru pridružila mlada Bojana Vunturišević. Nekdanja pevka beograjske zasedbe Svi na pod!, ki jo je lanskoletni prvenec Daljine izstrelil med vidnejše srbske izvajalce, velja za svež glas na srbski pop sceni, pohvali pa se lahko tudi z eno izmed najboljših srbskih plošč preteklega leta.

MESTNI MUZEJ LJUBLJANA (MGML)
Ivan Cankar
29. 11. 2018 ob 18.00

Razstava Ivan Cankar, pripravljena ob stoti obletnici pisateljeve smrti, je poklon življenju in ustvarjanju enega najboljših slovenskih ustvarjalcev, ki je s svojim vizionarskim delom zaznamoval kulturni razvoj Slovenije. Med razstavo je mogoče slediti življenjski niti Ivana Cankarja in podrobneje spoznati njegova posamezna obdobja ter svet okrog njega, ki je močno vplival nanj in na njegov opus. Cankar je bil genialni pisec in pripovedovalec, a je bil obenem tudi slehernik s strahovi, dvomi, hrepenenjem, slabimi in dobrimi motivi. Usoda in zgodovina sta ga postavila v prostor in čas, ki ju je neprestano diagnosticiral. Družbi in sodobnikom je postavljal ogledalo, v katerega pa se nihče ni hotel iskreno zazreti.

MESTNO GLEDALIŠČE LJUBLJANSKO (MGL)
Gloria
režija: Branko Šturbej
november 2018

Predstava Gloria, delo Brandena Jacobs-Jenkinsa, bivšega novinarja prestižne revije New Yorker, s satiro udari po novodobnih vrednotah, ki jih narekujejo moderna družba in mediji. Brezglavo pehanje za uspehom in slavo, razosebljanje sodobnih delovnih okolij in vzpon vseprisotnega narcizma avtor, kot predstavnik mlajše generacije, obsodi in kritizira. Delo, v katerem spretno spaja satiro s trilerjem, je Jacobs-Jenkinsa uvrstilo med najprodornejše sodobne ameriške dramatike. Predstava bo krstno uprizoritev v MGL-ju doživela v oktobru 2018 in tako uvedla repertoarno posebnost Male scene: »dramski igralci – režiserji«; režiser predstave je namreč priznani slovenski igralec Branko Šturbej. Imetniki KUL abonmaja si jo bodo lahko ogledali novembra.

KINODVOR
Animateka
december

V decembru se v Kinodvor in druge kotičke Ljubljane (Slovenska kinoteka, +MSUM, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana) zopet seli mednarodni festival animiranega filma pod imenom Animateka. Gre že za 15. edicijo festivala, ki s svojim bogatim naborom kratkih animiranih filmov v svoje dvorane redno privablja ljubitelje animacij vseh starosti. Festival se bo letos odvil v začetku decembra 2019 in bo obiskovalcem zopet ponudil pester izbor animiranih zgodb. Predvajanju filmov pa pogosto sledi tudi spremljevalni program. Naslov filmov, datum in dogajanje ob filmih bo znano novembra 2018.

SLOVENSKA FILHARMONIJA
Vokalni 4
16. 12. 2018 ob 19:30

Koncert Vokalni 4 s pestrim slogovnim in kontrastnim sporedom predstavlja glasbeno uverturo v decembrske praznike. Na koncertu bo tako mogoče slišati mojstrovine številnih priznanih skladateljev, kot so Julije Skjavetić, Arvo Pärt, Johann Sebastian Bach, Richard Strauss, Sergej Rahmaninov, Marko Ruždja in Igor Kuljerić. Program Vokalni 4 je nastal v sodelovanju med Slovensko filharmonijo in hrvaškim dirigentom Tončičem Bilićem, priznanim ustvarjalcem in dolgoletnim sodelavcem Zbora Hrvaške radiotelevizije (HRT), ki ga poslušalci lahko spremljajo v neposrednem prenosu in bogati hrvaško glasbeno krajino že dve desetletji. Ob Zboru Slovenske filharmonije bodo nastopili še Domen Marinčič (violon), Tomaž Sevšek (orgelski pozitiv) in Anja Gaberc (harfa).

MEDNARODNI GRAFIČNI LIKOVNI CENTER (MGLC)
Nathalie Du Pasquier: Nenavadni red stvari
januar 2019

V januarju si bo mogoče ogledati razstavo priznane francoske slikarke in oblikovalke ter ustanovne članice kultnega italijanskega oblikovalskega kolektiva Memphis Group Nathalie Du Pasquier z naslovom Nenavadni red stvari. Pasquierjeva v svojem delu predstavlja unikaten pristop k uporabi prostora v povezavi z likovnimi deli, ki jih sama ustvarja iz preprostih vsakdanjih predmetov. V svojem delu prepleta različne materiale ter umetniške žanre in spodbuja izvirne načine komuniciranja z razstavo in njenimi vsebinami.

GALERIJA JAKOPIČ (MGML)
Na moje oči: Zgodbe iz Iraka
21. 2. 2019 ob 17.00

Fotografska razstava z naslovom Na moje oči: Zgodbe Iraka je avtorski projekt mlajše generacije lokalnih iraških fotografov, ki so v svoj objektiv uspeli ujeti resničnost Iraka, osvobojeno vseh mitov in stereotipov, ki nam jih o državi Bližnjega vzhoda slikajo različni mediji. Avtorji tako obiskovalcem nudijo vpogled v pristen vsakdan iraškega življenja in tamkajšnjih ljudi. Zgodbe posameznikov in rodno državo nam predstavijo skozi svoje oči, skozi realnost, ki pogosto ostane skrita za podobami vojne. Za imetnike KUL abonmaja bo ogled razstave mogoč v februarju.

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA (LGL)
Posvetitev pomladi
Režija: Matjaž Farič
marec 2018

Posvetitev pomladi, delo ruskega skladatelja Igorja Stravinskega, velja za eno najbolj vplivnih glasbenih del 20. stoletja, saj ji je tako v koreografskem kot v glasbenem smislu uspelo premakniti meje takratnih konvencij. Ko je bilo delo leta 1913 prvič uprizorjeno v pariškem gledališču, je s svojo avantgardno naravo glasbe in koreografije med gledalci povzročilo številne burne reakcije. Te pa niso uspele preglasiti pomena sprememb, ki jih je delo uvedlo na glasbeno sceno. Zgodbo o poganih in njihovem slavljenju pomladi s svojo dinamičnostjo in silovitostjo prikliče kar glasba sama, s katero se je delo postavilo po robu urejeni harmoniji tradicionalne kompozicije takratnega časa.

KINODVOR
Kinotrip
marec 2019

Mednarodni filmski festival Kinotrip v Kinodvor prinaša filmske predstave, ki so jih izbrali mladi. Posebnost festivala je prav v tem, da filmski in spremljevalni program, ki vključuje pogovore z različnimi gosti, delavnice in zabavo, ob podpori Kinodvora pripravijo in izvedejo mladi sami. Na četrtem festivalu Kinotrip, ki bo potekal konec marca 2019, si bo mogoče ogledati pester žanrski in tematski izbor filmskih zakladov z vsega sveta. Program festivala in filmske projekcije za KUL
abonma bodo znani v februarju 2019. Naj te film odpelje!

SLOVENSKO MLADINSKO GLEDALIŠČE
Avtorski projekt 6
Režija: Žiga Divjak
april 2019

Predstava Avtorski projekt: 6 je kritika in zrcalo sodobne (slovenske) družbe, ki je še vedno ujeta v spone rasizma in ob tem rada pozabi na skrb za sočloveka, ne glede na njegovo stisko. Zgodba, spisana po resničnih dogodkih iz preteklih let, v času, ko se je Slovenija soočala z večjim migracijskim valom, prikazuje, kako močno predsodki še vedno kraljujejo med ljudmi in jih vodijo pri sprejemanju odločitev. Za imetnike KUL abonmaja bo predstava potekala aprila.

MUZEJ SODOBNE UMETNOSTI METELKOVA (MSUM)
Južna ozvezdja: Poetike neuvrščenih
vodeni ogled razstave in delavnica: 22. ali 23. 5. 2019 \ 16:00-18:00

Razstava Južna ozvezdja: Poetike neuvrščenih se bo osredotočala na gibanje neuvrščenih, natančneje na njihove ideje, ideale in načela. V navezavi na kulturne politike gibanja bo Neuvrščene postavila v sodoben kontekst. Ogledati si bo mogoče zgodovinske konstalacije (revije, organizacije, institucije, kulturne izmenjave, kulturne politike, ki so bile značilne za takratno kulturno okolje), kulturno dediščino Neuvrščenih (arhive, zbirke, razstave, umetniška dela) in sodobna umetniška dela v povezavi s tematiko Neuvrščenih. Vodenemu ogledu in pogovoru na razstavi sledi delavnica, na kateri se bomo s pomočjo (sodobnih) vizualnih tehnik lotili vprašanj, ki se nam odpirajo ob ogledu razstave.
3 reasons to book on our web site