Kul abonma

KUL abonma
Vpis podaljšan do 19. oktobra!

Deset zavodov s področja kulture: Kinodvor, Kino Šiška, Lutkovno gledališče Ljubljana, Mestno gledališče Ljubljana, Moderna galerija, Muzej in galerije mesta Ljubljane, Slovenska filharmonija, Mednarodni grafični likovni center, Slovensko mladinsko gledališče in Maska je tudi letos pripravilo program KUL abonmaja. Namenjen je mladim od 15. do 25. leta, obsega pa 5 gledaliških predstav, 2 filma, 2 koncerta in 4 razstave.

Abonenti si bodo v Mestnem gledališču ljubljanskem lahko ogledali črno komedijo Mariusa von Mayenburga Kos plastike, ki jo režira Primož Ekart, v Lutkovnem gledališču Ljubljana mladinsko glasbeno predstavo Lutza Hübnerja Neli ni več v režiji Jaše Kocelija in lutkovno kinotečno simfonijo po motivih Virgine Wolf K svetilniku Braneta Vižintina, v produkciji Maske predstavo Zraka!, avtorjev Janeza Janše, Boštjana Narata, Irene Preda in Irene Tomažin ter režiserja Janeza Janše, v Slovenskem mladinskem gledališču pa predstavo Emila Filipčiča in Marka Derganca Butnskala, režiserja Vita Tauferja.

Ameriško-latvijski film Kamenje v mojih žepih bo na ogled v Kinodvoru, drugi film pa ostaja še skrivnost. V sklopu abonmaja sta tudi dva koncerta, v Kinu Šiška legendarna Borghesia, v Cankarjevem domu pa koncert Orkestra Slovenske filharmonije ter razstave Vodain Zvonko Čoh v Mestni galeriji, Grafični bienale v Mednarodnem grafičnem likovnem centru in razstavo Bogoslava Kalaša v Moderni galeriji.

Prodaja abonmajev pri blagajnah Lutkovnega gledališča Ljubljana, Kinodvora, Slovenskega mladinskega gledališča in Kina Šiška od 15. septembra do 15. oktobra 2015. Cena abonmaja: 23 €. KUL abonma lahko finančno podprete tudi tako, da preko Sklada 05 namenite del dohodnine Lutkovnemu gledališču Ljubljana. Obrazec najdete v priponki, oddate pa ga na naši blagajni ali pošljete po pošti.

Program
28. avgust – 3. december 2015
Mednarodni grafični likovni center // Razstava

31. GRAFIČNI BIENALE

Posebno vodstvo za Kul abonente: sreda, 30. septembra, ob 15. uri

Letošnji Grafični bienale Ljubljana ima naslov Nad tabo/ti in napoveduje prireditev, ki združuje tradicionalne in manj tradicionalne oblike grafične produkcije. Bienale sestavljajo: osrednja razstava, tradicionalna razstava nagrajenke Maríe Elene González in razstava Gilesa Rounda, ki reinterpretira zgodovino bienala.
oktober 2015
Zraka!
Maska Ljubljana // Gledališka predstava

Janša/Narat/Preda/Tomažin
ZRAKA!

Zasnova in režija: Janez Janša
Dramaturgija in kompozicija: Boštjan Narat
Kreacija in izvedba: Irena Preda, Irena Tomažin in Dragana Alfirević, Leja Jurišić, Teja Reba, Jelena Rusjan, Tina Valentan

Vsaka predstava se na neki način ukvarja z vprašanjem, kako biti skupaj. Gledališče je v bistvu situacija, katere glavni namen je ustvariti začasno skupnost. Ne glede na to, za kakšno gledališče gre, gledalec se vedno znajde v določeni skupnosti. Še izrazitejša je ta situacija na koncertih popularne glasbe, kjer je refren pravzaprav klic po petju, kjer vokalist umolkne in prepusti množici, da zapoje v en glas.
oktober 2015
Kamenje v mojih žepih
Kinodvor // Film

Signe Baumane, ZDA/Latvija, 2014 DCP, 88 MIN, angleščina
KAMENJE V MOJIH ŽEPIH


Distribucija: Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta

Signe Baumane, scenaristka, režiserka, montažerka in naratorka, nam pripoveduje osebno zgodbo o družinski depresiji in samomoru, začenši z babico Ano, ki je trpela zaradi duševnih motenj. Predstavi še vrsto drugih družinskih članic s podobnimi težavami, ki »gledajo skozi, kot bi gledale nekaj, česar nihče drug ne more videti«. S humorjem in izvirno likovno podobo (v kombinaciji risanke in lutk iz papirne gline) se sprašuje o povezanosti vpliva za žensko utesnjujočega tradicionalnega okolja in genskega vpliva na duševne motnje, pa tudi o statusu, ki ga imajo psihične bolezni v družbi.
29. oktober 2015
Borghesia
Kino Šiška // Koncert

BORGHESIA

Borghesia je elektronski bend iz Slovenije in Hrvaške, ki je bil ustanovljen v Ljubljani leta 1982. Lani je pri ameriški založbi Metropolis Records izdal nov album »And Man Created God« ter se vrnila na sceno kot sedemčlanska zasedba, kar je s seboj prineslo tudi spremembo zvoka, ki je zdaj bolj rockersko obarvan.
10. in 11. december 2015
Cankarjev dom, Gallusova dvorana // Koncert 4 modri in izven

POLETNO V NOVO LETO

Dirigent: George Pehlivanian
Flavta: Eva-Nina Kozmus
Samuel Barber: Šola za obrekovanje – uvertura
Anže Rozman: Phoenix za flavto in orkester – novo delo
Aaron Copland: Simfonija št. 3

Z Orkestrom Slovenske filharmonije bo nastopila mlada obetavna flavtistka Eva-Nina Kozmus. Izvedla bo skladbo Phoenix Anžeta Rozmana, ki je prav tako kot Kozmusova že evropsko uveljavljen glasbenik. Leta 2012 se je uvrstil med finaliste skladateljskega tekmovanja v okviru filmskega festivala v Zürichu, kjer je njegovo delo v živo izvedel in posnel sloviti orkester Tonhalle z Davidom Zinmanom! Rozmanovo skladbo bo skupaj s Kozmusovo krstil George Pehlivanian, v letih 2004– 2008 šef dirigent Orkestra Slovenske filharmonije. Na sporedu sta še Barberjeva uvertura Šola za obrekovanje in Coplandova Simfonija št. 3.
3. december 2015 - 8. februar 2016
Mestna galerija Ljubljana // Razstava

Zvonko Čoh
PREGLEDNA RAZSTAVA

Vodstvo po razstavi s kustosom dr. Sarivalom Sosičem: četrtek, 14, januarja, ob 17. uri.

Zvonko Čoh sodi med vidnejše slovenske ilustratorje in avtorje animiranih filmov. Pridružite se vodstvu po razstavi Čohove umetnosti, ki vsebuje veliko smeha, sproščenosti, pripovednosti, a tudi resnosti v odnosu do likovnega medija.
januar 2016
Plečnikova hiša
Plečnikova hiša // Razstava

PLEČNIKOVA HIŠA


Voden ogled po prenovljeni Plečnikovi hiši: sreda, 27. januarja, ob 14., 15. in 16. uri

V hiši v Trnovem je svoja zadnja ustvarjalna leta preživel eden najpomembnejših slovenskih arhitektov, Jože Plečnik. Zaradi svoje edinstvenosti je zagotovo vredna ogleda. Del hiše, ki ga je Plečnik zgradil po svojih načrtih, je še danes videti tako, kot bi ga arhitekt pravkar zapustil. Na sprehodu po hiši si ogledate vežo, delovno sobo s spalnico in kopalnico, sprejemnico, kuhinjo, zimski in zunanji vrt. Stalna razstava v novo pridobljenih prostorih v pritličju kompleksa pa vam predstavlja Plečnikov opus v Ljubljani in Sloveniji ter na Dunaju in v Pragi. Celovito vam predstavi Plečnikovo življenjsko zgodbo, njegov arhitekturni in oblikovalski opus.
Za vodeni ogled je obvezna rezervacija termina na prijava@mgml.si ali 01/24 12 506.
januar 2016
Mestno gledališče ljubljansko // Črna komedija

Marius von Mayenburg
KOS PLASTIKE

Režiser: Primož Ekart
Prevajalec: Milan Štefe
Prva slovenska uprizoritev

Kos plastike je nova igra uglednega in našim gledalcem dobro znanega mladega avtorja Mariusa von Mayenburga. Gre za duhovit, a obenem ostro posmehljiv dramski portret tistega dela evropske populacije, ki se (v nasprotju s številnimi drugimi prebivalci stare celine) koplje v malomeščanskem izobilju, sočasno pa tone v pomanjkanju občutka za vse, kar je avtentično, spontano, etično, sočutno, predvsem pa – logično. Ulrike in Michael veljata za čudovit zakonski par, vse je vzorno in zavidanja vredno. A od domnevne preobilice dela sta popolnoma izčrpana, ves čas odsotna. Njun sin pa je medtem sam doma ...
januar 2016
Voda
Mestni muzej Ljubljana // Muzejska razstava

VODA


januarja 2016 je za vse abonente KUL abonmaja prost vstop na razstavo Voda v mestnem muzeju


Razstava predstavlja pomen vode za preŽivetje: za mobilnost ljudi, blaga, idej in znanja; za mitologijo, verovanja, umetnost in jezik, ter pomen vode v naravnem vodnem krogu in v ekologiji.
december 2015 - april 2016
Moderna galerija // Likovna razstava

Bogoslav Kalaš
IN NJEGOV SLIKARSKI STROJ


AKT: Pogovor in delavnica risanja akta za KUL abonente: sreda, 9. marca 2016, ob 16. uri

Bogoslav Kalaš je na področju slikarstva razvil svojevrsten slikarski postopek: aerografijo oz. slikanje s t. i. zračnim čopičem. Njegove slike temeljijo na fotografiji »iz družinskega albuma« (akt, krajina, portret, tihožitje), ki jo umetnik s strojem poveča in prenese na platno. S to tehniko je Bogoslavu Kalašu uspelo združiti zahteve modernega, hipermodernega in sodobnega časa s slikarsko tradicijo. Razstava je zato priložnost za ponoven premislek o vlogi slikarstva v 20. stoletju. Delavnica bo vključevala risanje akta po živem modelu.
Obvezne so predhodne prijave na izobrazevanje@mg-lj.si.
marec 2016
Kinodvor // Film

FILM PRESENEČENJA

Izbrani film bomo predstavili na čisto novem, najbolj KUL filmskem dogodku v Ljubljani! Več informacij v začetku leta 2016!
april 2016
Neli ni več
Lutkovno gledališče Ljubljana // Mladinska glasbena predstava

Lutz Hübner
NELI NI VEČ

Režiser: Jaša Koceli

Kako ustvarjati skupaj, če si vsak po tihem želi, da bi zažarel sam v soju luči? Težko. Čas, v katerem vladajo resničnostni šovi, kult mladih zvezd in digitalna vzporedna resničnost, otežuje predano skupinsko delo. Glasbenih skupin je vse manj, vse več je solo talentov. Išče se obrtna nadarjenost in manj izvirnost. Zato je čas za predstavo, v kateri skupina mladih igra zase, še preden ima prvi nastop, in išče svojo pot v glasbo, ki je samo njihova. Poseben izziv postavljanja besedila Lutza Hübnerja, sicer trenutno enega najbolj uprizarjanih nemških avtorjev na nemškem govornem področju, je v avtorjevi odločitvi, da prepusti ustvarjalcem izbiro skladb in besedil zanje. Treba je ujeti pravo mešanico uporništva, melanholije, poguma in hrepenenja, da bo ta odzvanjala sodobnost.
maj 2016
Slovensko mladinsko gledališče // Predstava

Emil Filipčič in Marko Derganc
BUTNSKALA

Režija: Vito Taufer
Koprodukcija: Prešernovo gledališče Kranj, Slovensko mladinsko gledališče

Butnskala je snov, iz katere so narejene legende. Tiste snovne in tiste zgolj  Legende o tem, kako se je v nekem, zdaj že na pol izgubljenem času skozi ozko špranjo v slovenskem narodnem značaju prerinil smisel za humor in se trmasto vkopal v našo negostoljubno prst. Butnskala je slavna zapuščina žlahtne slovenske norosti iz rajnkega dvajsetega stoletja, h kateri se moramo vračati, da bi se spomnili, da nas nista ena sama pridnost in pokornost. V njeni religiozni maniri jo moramo v trenutkih stiske obujati od mrtvih in ji dovoliti, da se daje na voljo vselej svežim generacijam Slovencev, ki so skrenili s prave poti in zašli v tunel dvoma, v katerem oslabi še tako žarka luč.
junij 2016
Lutkovno gledališče Ljubljana // Večmedijska postavitev

Meta Grgurevič, Urša Vidic
V ZAVETRJU ČASA

Avtorici projekta: Meta Grgurevič, Urša Vidic
V okviru projekta BiTeater

Večmedijska postavitev gibljivih podob objektov, glasbe, svetlobe in performansa.

Pri programu KUL abonmaja sodelujejo:

Lutkovno gledališče Ljubljana
Kinodvor
Kino Šiška
Maska
Mednarodni grafični likovni center
Moderna galerija Ljubljana
Muzej in galerije mesta Ljubljane
Slovenska filharmonija
Slovensko mladinsko gledališče
Mestno gledališče Ljubljana
Želite prejemati spored in novice po elektronski pošti?
3 reasons to book on our web site