Zaradi bolezni v tem tednu odpovedujemo predstave Bi se gnetli na tej metli. Nadomestni predstavi sta Sapramiška in Zverjašček.

ZLATA PALIČICA 2013

15. festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade

30. september do 5. oktober 2013

Lutkovno gledališče Ljubljana, Cankarjev dom in Assitej Slovenija


Izbrane uprizoritve:

1. SKRIVNOSTI (SLG Celje, r. Mateja Koležnik)
2. PIKICA IN TONČEK (SLG Celje, r. Jaka Andrej Vojevec)
3. POSLUH! RECIKLIRAMO (Cankarjev dom, Društvo Familija, r. Ivana Djilas, Boštjan Gombač)
4. PEKARNA MIŠMAŠ (Mini teater, r. Robert Waltl)
5. MORRISON IN ŠTIRJE LETNI ČASI (Mini teater, r. Mirko Rajas)
6. JURI MURI V AFRIKI (SNG Maribor, r. Branka Nikl Klampfer)
7. ODSPEJSANI (SiTi Teater, r. Uroš Fürst)
8. LUKNjA (LG Ljubljana, r. Matija Solce)
9. ZLATI ŠUS (LG Ljubljana, r. Marko Čeh)
10. ROMEO & JULIJA (LG Ljubljana, Gledališče Koper, r. Jaka Ivanc)
11. ŽIVALSKA FARMA (LG Ljubljana, r. Vito Taufer)
12. MOČERADEK GRE ČEZ CESTO (LG Ljubljana, r. Matija Solce)
13. JANČEK JEŽEK (LG Maribor, r. Margrit Gysin)
14. RIBIČ TARO (LG Maribor, r. Noriyuki Sawa)
15. KAKO JE JAROMIR ISKAL SREČO (Gledališče Glej, r. Ajda Rooss, Jasna Vastl, Brane Vižintin)
16. MALA ČAROVNICA (SNG Drama Ljubljana, r. Diego de Brea)
17. KNJIGA O DŽUNGLI (Anton Podbevšek Teater, r. Nana Milčinski, Matjaž Berger)
18. RIBIČ IN NJEGOVA DUŠA (Slovensko mladinsko gledališče, r. Ivan Peternelj)
19. ŠKRAT KUZMA DOBI NAGRADO (Slovensko mladinsko gledališče, r. Matjaž Farič)
20. LUNA NA CESTI (Slovensko mladinsko gledališče, r. Ivan Peternelj)
21. BUTALCI (Gledališče Koper, r. Jaka Ivanc)

Obrazložitev selekcije

Izbiranje finalnih uprizoritev za 15. bienalni pregledni festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica je bil brez dvoma izzivalen, predvsem zaradi programske novitete prepletanja različnih žanrov: k sodelovanju so bili namreč povabljeni tako dramski (igrani) in lutkovni kot tudi glasbeni in plesni projekti.

Nabor devetinsedemdesetih prijavljenih predstav je nanizal visoko raznorodnost uprizoritvenih žanrov; monodrame, glasbene koncerte, balet, mjuzikle, lutkovne/predmetne predstave, drame, gibalno-fizično gledališče, klovnovske akrobacije, interaktivne postavitve … Prav tako so ustvarjalci ponudili precejšnjo vsebinsko heterogenost, ki se je izkazala v uprizarjanju na eni strani kultnih, klasičnih, antologijskih besedil, na drugi pa v obujanju pregovorno že pozabljenih motivov slovenske literarne zakladnice, ožje lokalnih pripovedk, legend in folklore.

Uprizoritve Skrivnosti, Zlati šus, Pikica in Tonček, Odspejsani in Živalska farma pred mlade gledalce komunikativno in ostro razgrnejo aktualne problematike, v katerih se lahko neposredno prepoznajo ali pa v njih razberejo izčiščen izris »temnih, potlačenih in prikritih« plati sodobne družbe – vse od družinskih travm do medijskih manipulacij, simptomatike osamljenosti in izgubljenosti, stisk revščine in (nepravične) naraščajoče depriviligiranosti, ki izhaja vsled zunanje drugačnosti ali miselne neprilagojenosti.

Prepričljivi postavitveni parametri, ki so jih ponudili Knjiga o džungli, Ribič Taro, Kako je Jaromir iskal srečo, Ribič in njegova duša ter Morrison in štirje letni časi, so se pokazali v izvajalskih govoricah, ki »si upajo« biti poetične, romantične ter samosvoje v vizualni podobi in dogajalnem ritmu. Njihove estetike razpirajo domet interpretacije, obenem ponujajo kontemplacijo in popolni sestop v domišljijske, izmišljene svetove, ki so izrisani kompaktno, odmerjeno in so avtorsko učinkovito prirejeni.

Od pričakovanih »pravil« razrešene, polne izvirnih metodoloških preobratov, lucidnih »prekrškov« ter neprestanega prelivanja dramskih in lutkovnih strategij so tu LUKNjA, Janček ježek, Romeo & Julija in Pekarna Mišmaš, uprizoritve, ki mladim in najmlajšim lutkovno gledališče pokažejo kot igrivo, osvobojeno ustvarjalno polje, kjer se sme rušiti ustaljene izvedbene konvencije, drzno prekinjati iluzijo, si izmišljati prefrigane rešitve ter s tem odkrivati in »provocirati« manj raziskane ravni opazovanja oziroma koncentracije.

Juri Muri v Afriki, Mala čarovnica, Butalci in Škrat Kuzma dobi nagrado, ki med drugim temeljijo na prepoznavnih literarnih predlogah, sicer pogojno predstavljajo »dramski sektor«, a so v svojih režijskih formatih precej raznoliko zastavljeni. Prvi fluidno in duhovito osnovan skozi popolno rekvizitno in prostorsko popreproščenost, druga vsrkana v vrtince multimedije – glasbo, projekcije in vizualno-svetlobne efekte, slednja dva zastavljena v maniri precejšnje komičnosti, ironije in igralske prostodušnosti.

Zvrstno najbolj drugačne so klovnovska predstava Luna na cesti, interaktivni dogodek Močeradek gre čez cesto in koncert Posluh! Recikliramo. Akrobatske vragolije, uokvirjene v ljubezensko zgodbo; poetičen in nežen sprehod skozi poezijo Srečka Kosovela; in komunikativna glasbena lekcija o uporabnosti odpadlih materialov, ki v sebi še vedno nosijo zanimive potenciale za nadaljnjo (zvočno) ustvarjanje.

Ker je drobljenje stilnih in vsebinskih primerjav zaradi visoke raznovrstnosti med vsemi prijavljenimi projekti tako rekoč nesmiselno, je bil poglavitni selektorski kriterij izvajalska in vsebinska kakovost. Ne glede na to, ali je posamezna predstava primerna za malčke, osnovnošolce ali srednješolce, v vsakem primeru sem stremela k tistim izvedbam, ki do svojega potencialnega občinstva pristopajo suvereno, poglobljeno, dodelano, zlasti pa s polno odgovornostjo in dolgoročnim zavedanjem o pomembnosti učinkovite komunikacije z občutljivim, a hkrati še kako zahtevnim (odraščajočim) občinstvom.

Zala Dobovšek, selektorica 15. Bienalnega preglednega festivala uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica 2013

Predstavitev festivala

Festival Zlata paličica je osrednji pregledni nacionalni festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade, ki ga organizira Lutkovno gledališče Ljubljana. Namen festivala je prikaz izbora najboljših slovenskih dramskih, glasbenih, lutkovnih, plesnih in eksperimentalnih predstav za otroke in mlade preteklih dveh sezon s težnjo predstavitve umetniških presežkov na področju uprizoritvene ustvarjalnosti. Leta 1993 ga je osnoval Iztok Valič v okviru Mojega gledališča v Kulturnem domu Španski borci, leta 2005 pa jo je prenesel pod okrilje Gledališča za otroke in mlade Ljubljana. Od pripojitve slednjega k Lutkovnemu gledališču Ljubljana (1. januar 2009) sodi festival v okvir programske enote LGL.

Namen festivala:

· Predstavitev najboljših dosežkov preteklih dveh let na področju uprizoritvene umetnosti za otroke in mlade v Sloveniji
· Predstavitev tuje kakovostne uprizoritvene ustvarjalnosti v domačem prostoru
· Spodbujati kakovostno, raznoliko in kontinuirano uprizoritveno produkcijo za otroke in mlade
· Dvigniti raven kakovosti kulturnih vsebin v okviru šolskih programov
· Vzpostaviti standard kakovosti na nivoju ponudbe kulturnih ponudnikov
· Predstavitev slovenske odrske ustvarjalnosti tujim in slovenskim selektorjem, organizatorjem in strokovni javnosti

Nagrade:

· Nagrada za najboljšo predstavo v celoti
· Nagrada za najboljšo predstavo po izboru otroške in mladinske žirije
· Tri posebne nagrade po izboru žirije

Znani nagrajenci 15. festivala uprizoritvenih umetnosti za otroke in mladino Zlata paličica

21 festivalskih predstav, ki so se v šestih dneh zvrstile na odrih Lutkovnega gledališča Ljubljana, SNG Drama Ljubljana, Cankarjevega doma, Slovenskega mladinskega gledališča, Mini teatra in Gledališča Glej so ocenjevale tri žirije.

Otroška žirija festivala v zasedbi Oja Mineja Šmid, Ana Pribošič in Miha Kogoj, ki si je ogledala 15 predstav, je za najboljšo otroško predstavo izbrala predstavo Skrivnosti v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje in režiji Mateje Koležnik.

Skrivnosti
»Predstava Skrivnosti je čustvena, napeta, zanimiva in poučna. Govori o resničnem življenju in nam pove, kaj vse se nam lahko zgodi in kako se na to pripraviti. Nauči nas, da se moramo imeti radi, ne glede na to, kaj si drugi mislijo o nas in da nikoli ne smemo obupati. Glasba v predstavi je ekstremna in polna adrenalina.«
Mladinska žirija festivala v zasedbi Hana Splichal, Kajetan Boh in Lucija Ostan Vejrup, ki je izbirala med 6 predstavami, je za najboljšo mladinsko predstavo izbrala predstavo LUKNjA v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana in režiji Matije Solceta.
Luknja

»LUKNjA je najbolj inovativna, smešna in zabavna predstava. V njej se odlično kombinirajo elementi lutk, dramske igre in glasbe. Predstava je tako izvrstno odigrana, da imaš občutek kot da si Alica in da skupaj z junaki sediš na čajanki.« 

Strokovna žirija festivala v zasedbi Matjaž Zupančič, Irena Matko Lukan in Petra Veber je podelila več nagrad:

-          dve nagradi za najboljšo predstavo prejmeta:

predstava SKRIVNOSTI v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje

Skrivnosti

»Predstava Skrivnosti avtorice Jacqueline Willson odlikuje angažiran pristop k problemu nasilja v družini. Ta večkrat preslišana tema mladinskih predstav je uprizorjena v natančni in premišljeni režiji Mateje Koležnik, ki nas brez odvečnih dekoracij, a z razvidnim gledališkim jezikom, učinkovito uporabo mask in jasnim dramaturškim fokusom opozori na aktualen in pereč problem zlorabe otrok, pa tudi njihove želje po ljubezni in prijateljstvu.«

in predstava ŽIVALSKA FARMA v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Živalska farma

»Znana literarna predloga Georga Orwella je doživela v dramatizaciji Andreja Rozmana Roze in v režiji Vita Tauferja ter v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana izvrstno gledališko realizacijo. Tako pred nami ni samo lucidna kritika bolj ali manj sodobnih totalitarizmov, ampak tudi subtilna, smešno – resna gledališka poezija, ki na duhovit način razvija govorico lutk ter skozi vizualno interpretacijo in suvereno izvedbo vseh nastopajočih z lahkoto nagovarja najširše občinstvo: od otrok, mladine – pa do odrasle publike.«

-      Nagrado za inovativen avtorski pristop prejme Matija Solce

Matija Solce

»Matija Solce režira predstavo Luknja po motivih Alice v čudežni deželi na inovativen, igriv in hkrati od začetka do konca zanimiv način. Z minimalistično uporabo različnih gledaliških pristopov – lutk, kabareta, igranega in predmetnega gledališča se sprehaja od absurda do nadrealizma, od fantastike do bizarnih vsakdanjosti. Hkrati pa ves čas usmerja pozornost gledalca z natančnostjo glasbene partiture, ki v logiki kompozicije ne dovoljuje naključij. V njegovi predstavi Močeradek gre čez cesto pa otroci stopijo v svet imaginativnega, glasbenega in senzoričnega gledališča, v prostor igre, čudenja in nežnosti. Obe predstavi sta nastali v Lutkovnem gledališču Ljubljana.«

-         Nagrado za glasbeno-gledališki eksperiment prejmejo ustvarjalci predstave POSLUH! RECIKLIRAMO

Posluh! Recikliramo

»Pri predstavi Ivane Djilas, Boštjana Gombača, Branka Završana, Blaža Celarca, Žiga Goloba in Veronike Tašner POSLUH! RECIKLIRAMO v produkciji Cankarjevega doma in Društva Familija gre za zanimiv in drugačen uprizoritveni žanr − eksperimentalni koncert, ki spodbuja razmišljanje o potrošniškem svetu, v katerem živimo, ter o ustvarjanju glasbe. Spodbuja domišljijo in glasbeno ustvarjanje z različnimi odpadnimi materiali. Vse to počne drzno in zabavno. Gledališko-glasbeno predstavo izvajajo trije vrhunski glasbeniki Boštjan Gombač, Žiga Golob in Blaž Celarec.«

-        Nagrado za neverbalno poetično gledališče prejmeta Nataša in Ravil Sultanov za predstavo LUNA NA CESTI

Luna na cesti

»Poetična klovnovska predstava Luna na cesti Slovenskega mladinskega gledališča in Zavoda Bufeto v režiji Ivana Peternelja kaže magično moč posebne govorice klovnov. Nataša in Ravil Sultanov nas prepričljivo potegneta v cirkuško gledališko umetnost  ‒  polno čudes, čaranja, žongliranja in akrobatskih vragolij, v svoj čudežni krog, kroglo – od lune, različnih žog do milnih mehurčkov ‒ v krog življenja, kjer smeh in igra spodbujata sodelovanje in prijateljstvo.«

-         Nagrado za inovativen pristop k ustvarjanju lutk in lutkovne pripovedi prejme Elena Volpi

Elena Volpi

»Režiserka Margrit Gysin in Elena Volpi sta pripravili lutkovno miniaturko, v kateri Elena Volpi pripoveduje posodobljeno pravljico o Jančku Ježku, sproti iz velike kepe gline ustvarja lutke in najmlajšim pokaže, da je lutkovno polje polno ustvarjalnosti in igrivosti. Predstava je nastala v Lutkovnem gledališču Maribor.«

Želite prejemati spored in novice po elektronski pošti?
3 reasons to book on our web site