Lutkovni muzej na Ljubljanskem gradu

Lutkovni muzej

Lutkarstvo ima velik pomen za slovensko kulturo in je pomemben del naše kulturne dediščine. V poklon našim velikim lutkarskim umetnikom in imenitni, več kot stoletje dolgi tradiciji, je Lutkovno gledališče Ljubljana konec maja 2015 v sodelovanju z Ljubljanskim gradom odprlo prvi lutkovni muzej pri nas. Odprtje muzeja predstavlja pionirsko delo za slovensko lutkovno umetnost, saj lutkarstvo pri nas še ni doživelo strokovne obravnave in poleg razstave slovenskih lutk vzpostavlja tudi sistemsko skrb za področje slovenske lutkovne dediščine. 

Muzej hrani obsežno zbirko predmetov iz slovenske lutkovne zgodovine – poleg lutk so v zbirki tudi scenski elementi, tehnične skice, arhivski dokumenti ipd. Muzej pripravlja ustvarjalne delavnice, pedagoške programe in se z različnimi projekti povezuje tudi na mednarodni ravni.

Za obiskovalce najzanimivejša sta veččutna stalna razstava nad Stanovsko dvorano Ljubljanskega gradu, kjer si lahko ogledajo mejnike slovenske lutkovne umetnosti in se preizkusijo v lutkovnih veščinah, ter Grajsko gledališče, kjer Lutkovno gledališče Ljubljana ob posebnih termin uprizarja lutkotečne, po izvirniku obnovljene lutkovne predstave. Do obeh lokacij s Krekovega trga vzdolž vzpenjače vodi tudi Lutkovna pot – umetniška postavitev z mehanično vodenimi lutkovnimi instalacijami, ki simbolno povezuje obe sodelujoči instituciji (Lutkovno gledališče Ljubljana in Ljubljanski grad). Razstavo tako povezuje z gledališko stroko ter vabi k obisku Lutkovnega muzeja.

> Vodeni ogledi za skupinske obiske, šolske skupine in vrtce
Za skupinske obiske in vodene oglede se je potrebno dogovoriti vnaprej. Ponujamo različne vodene oglede, nekatere v kombinaciji z ogledom lutkovne predstave. Glede na vaša pričakovanja vodene oglede tudi prilagodimo. Več o načrtovanju skupinskih obiskov

> Odpiralni čas stalne razstave na Ljubljanskem gradu 

januar, februar, marec, november > 10:00–18:00
april, maj, oktober > 9:00–20:00
junij, julij, avgust, september > 9:00–21:00
december > 10:00–19:00

Vstopnice lahko kupite v Info Centru na Ljubljanskem gradu ali na Spodnji postaji tirne vzpenjače na Krekovem trgu.


> Informacije o muzeju in o muzejski zbirki 

Lutkovni muzej, Lutkovno gledališče Ljubljana, Krekov trg 2, 1000 Ljubljana 
T +386 (0)1 300 09 75, E muzej@lgl.si, W http://lutkovnimuzej.si
3 reasons to book on our web site