Posvetitev pomladi

Pozdravljeni K/U/L abonenti,

vabimo vas k ogledu naslednje predstave v okviru K/U/L abonmaja. Od 22. do 25. marca, ob 20. uri si boste na Odru pod zvezdami lahko ogledali lutkovni balet Posvetitev pomladi v režiji Matjaža Fariča. Igrajo: Voranc Boh, Jan Bučar, Lovro Finžgar, Klemen Janežič, Iztok Lužar, Matevž Müller in Dušan Teropšič. 

Vstopnico za predstavo si lahko rezervirate na dva načina: pokličete našo blagajno na št. 080 2004, ki je odprta vsak dan med 9. in 19. uro, ob sobotah pa do 13. ure ali pa na e-naslov blagajna@lgl.si napišete, v katerem izmed štirih terminov si želite predstavo ogledati. Prosimo, da vstopnico rezervirate do 20. marca.

Lutkovni balet Posvetitev pomladi je nastal na glasbo ruskega skladatelja Igorja Stravinskega, ki je eno najbolj kontroverznih skladb v zgodovini glasbene umetnosti napisal v začetku 19. stoletja. Danes se zdi skoraj neverjetno, da je ta priljubljena in cenjena skladba ob premieri v Parizu doživela škandal, da je bila koreografija Vaclava Nižinskega ocenjena kot katastrofalna, glasba pa nerazumljena.

Zgodba za izhodišče jemlje posameznika in njegovo usodo, ki pa mu jo kroji družba. Prvinam klasične animacije lutk so v lutkovnem baletu Posvetitev pomladi dodani sodobnoplesni gibi, animirani objekti in videoprojekcija, ki s svojimi vsebinami podpira vse preostale elemente. Tako v gibu kot v vsebini gre za ritual, za posvetitev klasičnim tehnikam umetniškega dela, ki so kasneje žrtvovane za kreativno svobodo.

Narava zahteva žrtev. Skupnost organizira žrtvovanje. Žrtev je naivno čist in brezkompromisno predan posameznik, ki je pripravljen odplesat v smrt za dobrobit skupnosti. Žrtvovanje je mnogokrat povezano z manipulacijo. Prav tako je lutka mnogokrat prispodoba manipulacije. V omenjenem se zlivata dva fragmenta razmišljanja, ki vodita do uprizarjanja Posvetitve pomladi z lutkami. Gre za gibalni izziv, ki zajema razumevanje gibanja kot prispodobo za preživetje. Pri tokratni Posvetitvi pomladi gre za veliko več kot le za manipulacijo. Gre za vprašanje, koliko življenja zmoremo vdahniti nečemu, kar bomo kmalu žrtvovali.  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr