Program LGL v sezoni 2017/2018 Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Lutkovno gledališče Ljubljana v novi sezoni napoveduje 12 premiernih uprizoritev – znanih, priljubljenih, iz slovenske in tuje literarne zakladnice ter malo manj znanih avtorskih zgodb, ki jim bodo tako slovenski kot tuji gledališki ustvarjalci poiskali samosvoj uprizoritveni izraz. Abonmajska ponudba obsega 5 abonmajev za različne starostne skupine otrok. Na programu ostaja tudi 30 uprizoritev iz preteklih let. 

Program gledališča označujejo uprizoritveni hibridi – od animiranih instalacij do vizualnih intermedijskih predstav, ki stremijo predvsem k iskanju novega gledalca ali h kreativnejši komunikaciji z njim. Tako postajajo meje med predstavo in gledalcem vedno bolj zabrisane, igralci so vse pogosteje umeščeni med gledalce, gledalci postajajo vedno bolj aktivni element predstave.

Sezona se bo pričela s koprodukcijo Misterij sove, francoskega lutkovnega ustvarjalca mlajše generacije Renauda Herbina, ki bo premiero doživela septembra na svetovnem festivalu lutkovnih gledališč v Charleville-Mézières, katerega osrednji gost bo Renaud Herbin. Predstava je prvi del diptiha; drugi del bo premierno uprizorjen aprila 2018 na festivalu Les Giboulées v Strasbourgu. V predstavi bodo uporabljene miniaturne Klemenčičeve lutke iz predstave Sovji grad.

Septembra bo tudi premiera lutkovne predstave Škrt škrt kra čof!, nežne pravljice za najmlajše, kjer se prepletajo močna čustva in bogata domišljija. Predstavo belgijske ilustratorke in pisateljice Kitty Crowther, ki je leta 2010 za svoje delo prejela prestižno svetovno nagrado za otroško literaturo Astrid Lindgren, režira Ivana Djilas.

Uprizoritev Kralj Matevžek I. nastaja na podlagi knjige poljskega pisatelja Janusza Korczaka in je zasnovana na ideji parlamentarne demokracije kot državnega orodja sodobnega vladanja. Otrokom bo v dramsko-dokumentarni obliki skozi odprt in razumljiv jezik približala ideje demokracije in odgovornosti. Del vsebine bodo prispevali tudi otroci, ki se bodo znašli v dvojni vlogi – gledalca in izvajalca. Poleg njih bodo nastopili tudi igralci; ti bodo odigrali osnovno pripoved in usmerjali sodelovanje otrok. Predstavo bo režirala srbska režiserka Anja Suša.

Lik pilota Berta je navdihnil življenjepis Samuela Franklina Codyja, cirkusanta, izdelovalca papirnatih zmajev in navdušenega aviatorja. Američan Cody se je v mladosti pridružil potujočemu cirkusu, kasneje pa ustanovil svoje lastno potujoče gledališče, ki mu je zagotovilo tudi finančno stabilnost. Zaslužen denar je investiral v svoj hobi – izdelavo papirnatih zmajev. Uprizoritev Bert, ki bo premiero doživela novembra, bo zaživela kot spoj igranega, lutkovnega in predmetnega gledališča, režija pa bo v rokah Katje Povše. 

Ob prehodu v jubilejno sezono se na lutkovni oder vrača Sovica Oka, ki s svojo preprosto dramaturgijo in iskrivimi dialogi posega v svet otroške igre, domišljije, muhavosti in domišljavosti. Gre za prvo besedilo Svetlane Makarovič za otroke in tudi njeno prvo besedilo, uprizorjeno v Lutkovnem gledališču Ljubljana. V novi režijski postavitvi Braneta Vižintina ter likovni podobi ilustratorke Suzi Bricelj bo premiero doživelo februarja 2018.

Antologija Sončnica na rami je po prvi izdaji leta 1975 zdaj doživela že četrto; najnovejša izdaja razširja zakladnico bogate in raznovrstne slovenske mladinske poezije tudi z izbranimi sodobnejšimi avtorji. Ustvarjalci ugledališčene poezije pod vodstvom režiserja Mareta Bulca bodo uprizarjali pesmi, ki razpirajo (otroške) čustvene svetove in spregovorijo o občutkih in notranjih turbulencah ljubezni, strahu, poguma, upora, nesreče, prijateljstva, žalovanja in veselja. Premiera bo februarja v okviru 10. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. 

Pesnik, dramatik, pisatelj in pisec besedil popevk Gregor Strniša je napisal tudi nekaj mladinskih del, pesmi in pravljic za otroke. S svojim poetičnim slogom je vstopal tudi v literaturo za najmlajše, v katero je vnašal svojo idejo »vesoljske zavesti« – zavedanja, da vsaka najmanjša stvar kaže temeljne značilnosti vesolja. V pravljici Lučka Regrat se to vidi tako v lirični pripovedi kot v pesmi, ki je zapisana med pripovedjo, ter v obliki besednih zvez. Popotovanje za lučko in odsev bo režirala Maruša Kink.

Gledališka uprizoritev Opice v izvedbi ljudi in strojev bo popotovanje v resničnost skupine eksotičnih robotskih opic. Ta, do popolne nadrobnosti izoblikovana bitja, živijo v mehanskem univerzumu, ki briše meje med človekom in strojem, med »živimi« in »mrtvimi«. Predstavo je izraelski gledališki režiser in scenograf Amit Drori s skupino svojih sodelavcev snoval in ročno izdeloval v obdobju petih let, odlikuje do obsedenosti natančno izdelano orodje – več kot 300 strojev na odru skrbi za nadroben prikaz anatomskih lastnosti in izrazne mimike likov. Predstava bo uprizorjena v okviru evropskega projekta N.A.P.P., ki skrbi za razvoj sodobnih lutkovnih pristopov v povezavi z digitalno umetnostjo, kar omogoča razširitev referenčnega prostora lutk na nove hibridne uprizoritvene oblike. 

Zajčkova hišica je zgodba o tem, kako se lahko vsak od nas kdaj znajde v stiski in brez strehe nad glavo in o tem, kako lepo in pomembno je, da si takrat pomagamo. Na svoj pravljični način nam bo to duhovito razkrila Anja Štefan, lutke pa bodo zaživele v barviti podobi Hane Stupica. Predstavo, ki bo premiero doživela maja prihodnje leto, bo režirala igralka/animatorka ansambla LGL, režiserka in od leta 2013 tudi docentka za lutkarstvo na AGRFT Martina Maurič Lazar.

Avtor romana in režiser predstave Vinko Möderndorfer je letos za roman Kit na plaži prejel desetnico, nagrado za najboljše otroško ali mladinsko delo, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Roman, ki je bil izbran v vsakoletni projekt Rastem s knjigo, opozarja na aktualno problematiko vključenosti, ki bo v celoti mogoča šele, ko bo družba dojela, da imamo ljudje enake potrebe in želje ter da ljudje s posebnimi potrebami ne predstavljajo nobene grožnje.

Vihar v glavi je drzna gledališka avantura, v kateri bodo mladi ustvarjalci Gledališkega inkubatorja LGL skupaj z režiserjem in igralcem Primožem Ekartom in kreativnimi sodelavci spoznavali najnovejša odkritja o načinu delovanja najstniških možganov. Skupaj z dramaturginjo in pripovedovalko Ano Duša ter mojstrom gibalnega gledališča Sebastjanom Staričem bodo mladi urili svoje telo in glas, se učili različnih gledaliških tehnik in improvizacij ter skozi različne faze ustvarjanja spoznavali celovit gledališki proces, ki ga bodo zaključili s predstavo, ustvarjeno v profesionalnih pogojih dela.

Z Vražjim Triptihom, omnibusom treh dogodkov, ki se navezujejo na tematiko romana Mojster in Margareta, ki ga bosta režirala Matija Solce in Mirjana Medojević, bomo zaključili sezono. Namen razčlenitve romana je predvsem v prikazu različnih dojemanj zgodbe v ožjem kot tudi širšem kontekstu današnjega družbenega stanja. V intermedialnem lutkovno-vizualnem omnibusu se bomo povezali vsi ustvarjalni akterji akterji Mestnega doma in tako oznanili začetek jubilejnega leta Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki bo oktobra 2018 praznovalo 70 let svojega delovanja.

Franz Pocci, Célia Houdart
Misterij sove
Marionetno zakulisje, za mladino in odrasle
Po predlogi lutkarske zapuščine Milana Klemenčiča (1936)
 
Kitty Crowther
Škrt škrf kra čof!
Lutkovna predstava, 2+

Janusz Korczak, Ana Duša
Kralj Matevžek I. 
Dramska predstava, 8+
 
Katja Povše
Bert
Lutkovna predstava, 4+

Antologija slovenske poezije za otroke
Sončnica na rami 
Ugledališčena poezija, 5+

Svetlana Makarovič
Sovica Oka 
Marionetna predstava, 3+
Gregor Strniša
Lučka Regrat
Popotovanje za lučko in odsev

Amit Drori
Opice
Robotsko obredje, za mladino in odrasle

Gledališki inkubator LGL
Vihar v glavi
Za mladino

Anja Štefan
Zajčkova hišica 
Lutkovna predstava, 3+

Vinko Möderndorfer
Kit na plaži 
Dramska predstava, 9+

Vražji triptih 
Po motivih romana Mojster in Margareta M. A. Bulgakova
Intermedijska izkušnja,  za mladino in odrasle


Lep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirata Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav

Če ne želite več prejemati naših novic, sledite odjavi