Izpostavljamo: EU projekt - moj projekt Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Spoštovani,

v petek, 19. maja 2018 vas vabimo vas na brezplačne dogodke v okviru predstavitve evropskih projektov EU PROJEKT, MOJ PROJEKT. Lutkovni muzej, ki smo ga odprli pred tremi leti, je bil namreč sofinanciran s strani EU. Potrebna je predhodna prijava preko e-pošte petra.kucic@ljubljanskigrad.si ali po tel. 01 306 42 04.


Zavozlanke in doživljajska delavnica

Otroci bodo skozi detektivsko igro v Lutkovnem muzeju spoznali zgodovino slovenskega lutkarstva, v Lutkovnem gledališču Ljubljana pa bodo skozi preizkušanje in izdelovanje zgodovino tudi doživeli.  

Detektivsko vodstvo Zavozlanke bo otroke popeljalo skozi zgodovino slovenskega lutkarstva, ki je na ogled v Lutkovnem muzejua. Ponoči so namreč Ljubljanski grad obiskali nepridipravi in iz Lutkovnega muzeja odnesli več dragocenosti, zato so na gradu izdali razglas: Potrebujemo hrabre pomočnike pri iskanju lutk in razpletanju napete lutkovne detektivke! Otroci bodo pri lutkovnih junakih, kot so Gašperček, Žogica Marogica, Ostržek, Pavliha ter drugi lutkovni Kljukci, iskali namige, ki vodijo do ukradenih lutk. Ko jih bodo našli, bodo z njimi zaigrali na muzejskih odrih.

Detektivskemu vodstvu v Lutkovnem muzeju na Ljubljanskem gradu bo sledila doživljajska delavnica v Lutkovnem gledališču Ljubljana, ki bo nadaljevala spoznavanje slovenske lutkovne zgodovine, njenih tehnik in muzejskega dela skozi igro, preizkušanje in izdelovanje.

Zbirno mesto: Info center na Grajskem dvorišču
Po vodstvu se bomo z vzpenjačo spustili do Lutkovnega gledališča Ljubljana, kjer sledi doživljajska delavnica.
Starost: od 5 do 8 let
Termin: 19. 5. 2018, ob 14. 30
Trajanje programa: 120 min


LUTKO • tech in doživljajska delavnica

Otroci bodo v Lutkovnem muzeju spoznali zgodovino slovenskega lutkarstva, v Lutkovnem gledališču Ljubljana pa bodo skozi preizkušanje in izdelovanje zgodovino tudi doživeli.  

Na vodstvu LUTKO • tech se bomo skupaj z otroki spraševali: kakšne lutke poznamo? So vse enake? Kako z njimi ravnamo, kako jih poimenujemo in kako oživljamo? Skupaj s slovenskimi lutkovnimi junaki bodo otroci spoznali lastnosti in razlike med lutkovnimi  tehnikami (marionete, ročne lutke, senčne lutke ...) ter hkrati veliko izvedeli o slovenski lutkovni zgodovini, lutkovnih uspešnicah, najpomembnejših ustvarjalcih in posebnostih slovenskega lutkarstva. Na koncu se bodo otroci tudi sami preizkusili kot lutkarji na muzejskih odrih.

Po vodstvu se bomo z vzpenjačo spustili z Ljubljanskega gradu do Lutkovnega gledališča Ljubljana, kjer bo sledila doživljajska delavnica, ki bo nadaljevala spoznavanje slovenske lutkovne zgodovine, njenih tehnik in muzejskega dela skozi igro, preizkušanje in izdelovanje.

Zbirno mesto: Info center na Grajskem dvorišču
Po vodstvu se bomo z vzpenjačo spustili do Lutkovnega gledališča Ljubljana, kjer sledi doživljajska delavnica.
Starost:  od 9 do 11 let
Termin: 19. 5. 2018, ob 16.00
Trajanje programa: 120 min


Z odra v muzej

Spoznali bomo zgodovino slovenskega lutkarstva in si v tunelu Lutkovnega gledališča Ljubljana ogledali predstavo Nekje drugje.

Vodenem ogledu stalne razstave Lutkovnega muzeja Podobe lutkovne umetnost, 1910-1990 na Ljubljanskem gradu, kjer bomo spoznali vse temeljne mejnike v zgodovini slovenske lutkovne umetnosti in se tudi sami preizkusili v različnih lutkovnih tehnikah na treh različnih muzejskih odrih, sledi ogled predstave Nekje drugje v skrivnem tunelu Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Predstava Nekje drugje nas bo iz preteklosti lutkovne umetnosti popeljala v njeno sedanjost in prihodnost, saj predstava vključuje vrsto sodobnih tehnoloških pristopov k lutkovnemu gledališču. Klasična lutkovna animacija se tako prepleta s prostorskimi video projekcijami in virtualnim risanjem. Nekje drugje je pretresljiva zgodba o nesmiselnosti vojnih grozodejstev. Kakšen je svet vojnih grozot, če ga gledamo skozi otroške oči? Šele v tej perspektivi lahko do konca dojamemo nesmiselnost vojne. Ker je takšna tema kočljiva in boleča, velikokrat ostane zamolčana. Poseben poudarek predstavi daje tudi okolje, v katerem je uprizorjena: tunel Lutkovnega gledališča Ljubljana kar naenkrat postane zaklonišče neke vojne, ki se odvija “nekje drugje”.

Zbirno mesto: Info center na Grajskem dvorišču
Po vodstvu se bomo z vzpenjačo spustili do Lutkovnega gledališča Ljubljana, kjer sledi ogled predstave Nekje drugje. Zaradi nizkih temperatur v tunelu - okoli 13 stopinj - priporočamo topla oblačila.
Starost: od 12 let naprej
Termin: 19. 5. 2018, ob 17.30
Trajanje programa: 120 min  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Če ne želite več prejemati naših novic, sledite odjavi