Izpostavljamo: Kralj Matevžek Prvi Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Vabimo vas k ogledu predstave za otroke od 9. leta dalje Kralj Matevžek Prvi, ki smo jo premierno uprizorili ob koncu leta. Za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju imamo za ponovitvi v torek in sredo, 9. in 10. januarja, ob 17. uri, na voljo nekaj brezplačnih vstopnic, prosimo pa za potrditev udeležbe na elektronski naslov organizacija@lgl.si ali po telefonu 01 3000 976. Prevzamete lahko dve vstopnici. Priporočamo, da na predstavo pridete v spremstvu otroka starega med 9 in 13 let.

Dramska predstava Kralj Matevžek Prvi je narejena po istoimenskem romanu poljskega pisatelja Janusza Korczaka. Govori o fantu, ki po smrti očeta kralja komaj enajstleten zasede prestol. Kljub poskusom, da bi vladal po lastni pameti in pravično, ne more mimo ministrov, ki hočejo stvari voditi po svoje. Da bi naredil državo po meri ljudi, ustanovi otroški parlament. Predstava, v kateri je k besedi vabljena tudi publika, se ukvarja z vprašanji vladanja, pravičnosti, politike in razmerij moči. Izhaja iz predpostavke, da so tudi otroci in mlajši najstniki aktivni del družbe, ki se zaveda različnih, tudi manj prijetnih realnosti našega časa; da so sposobni družbene refleksije in razmisleka o svetu, v katerega odraščajo.

Igrajo: Primož Ekart k. g., Voranc Boh, Rok Kunaver, Zala Ana Štiglic k. g., Nina Ivanič, Urška Hlebec in Jan Bučar. Sodelujejo pevci Partizanskega pevskega zbora. Režija: Anja Suša. 

Povezava na video napovednik.

Predstava je režijsko natančno izdelana, ima jasno vizijo in koncept, ki je podprt z estetsko dodelano, pomensko razvejeno kostumografijo in splošno vizualno podobo ter prepričljivo igro. 
Anja Radaljac, Delo

V odlični predstavi Kralj Matevžek Prvi neposredno demokracijo uvajajo otroci. 
Marjan Horvat, Mladina

Nekoliko starejšim otrokom namenjena predstava Kralj Matevžek Prvi je v režiji Anje Suša nevsakdanja mešanica burleske in »angažirane« didaktične igre, ki - vsaj sodeč po odzivih - uspešno naslavlja svoje primarno občinstvo ter ga nazadnje celo pritegne v dejavno »politično« soudeležbo. 
Gregor Butala, Dnevnik

Predstava Kralj Matevžek Prvi je otroke spodbudila, da so začasno sestavili lasten parlament in oblikovali nove zakone, ki so prijaznejši do otrok. 
Vesna Levičnik, DnevnikLep pozdrav,


Špela Juntes

Koordinatorka programa
Lutkovno gledališče Ljubljana
Krekov trg 2, 1000 Ljubljana, Slovenija
T + 386 1 3000 976 F + 386 1 3000 980

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Če ne želite več prejemati naših novic, sledite odjavi