Izpostavljamo Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Napravite mi zanj krsto

Po petindvajsetih letih in več kot sto ponovitvah se osvežena na lutkovni oder vrača tragična veseloigra z lutkami Napravite mi zanj krsto, legendarna predstava iz 1993. Predstava ni del KUL abonmaja, vstopnice po 5 evrov so v prodaji na blagajni LGL, pred predstavo v Kulturnici na Židovski stezi ali preko spleta.

Češka rakvičkarna
NAPRAVITE MI ZANJ KRSTO
Tragična veseloigra z lutkami, za odrasle

Koprodukcija Lutkovno gledališče Ljubljana in Umetniško društvo Konj
Kulturnica LGL, Židovska steza 1

Prevod in priredba Silvan Omerzu
Režiser Jan Zakonjšek
Igrata Brane Vižintin in Boštjan Sever k. g.

Gre za antologijsko predstavo devetdesetih let prejšnjega stoletja, ki je bila, kot je zapisala Barbara Orel “prvinska v ikonografiji, peklenska po vsebini, demonična po energetskem naboju, z eno besedo: vražja.” V režiji Jana Zakonjška in likovni podobi Silvana Omerzuja je takrat v slovenski lutkovni prostor, nasičen z ljubkimi poučnimi otroškimi produkcijami, zarezala z mojstrsko uprizoritveno svežino. Znova je odkrila v tistem času močno zapostavljeno dinamično, burkaško in komično ročno lutko, ki je v animaciji Braneta Vižintina in Boštjana Severja zaživela v vsej svoji perfekciji. Igralca sta v predstavi uresničila napomembnejšo maksimo commedie dell'arte: perfekcionizem v animaciji, interpretaciji in pevskih točkah

“Predstava Napravite mi zanj krsto je bila narejena na sodoben način, poleg tega je ujela duha časa in je imela za malo lutkovno predstavo velik uspeh”, je o predstavi pred leti povedal Silvan Omerzu. Komično nasilniško burkaštvo, polno premetov, frčanja po zraku in drugih virtuoznih animacijskih presežkov, grotesknost, neposreden in surov humor ter opolzkost so navduševali tako gledalce kot tudi lutkovne strokovnjake. Tako je skoraj samoumevno, da je predstava Napravite mi zanj krsto v stalni postavitvi Lutkovnega muzeja zadnja postaja na poti kronološkega prikaza lutkarskega razvoja v Sloveniji, postavitev se namreč zaključi z estetsko in organizacijsko »eksplozijo« devetdesetih.

Po petindvajsetih letih in več kot sto ponovitvah se osvežena vrača na lutkovni oder. V vlogah Krčmarja, Mizarja, Žida, Židinje, Hudiča in Smrti bosta znova nastopila Brane Vižintin in Boštjan Sever.

Tragična veseloigra izhaja iz tradicije znane češke lutkovne rakvičkarne, farse o krsti, v kateri so najpogostejši elementi klofute, gagi, udarci, lovljenje ter situacijska presenečenja, lutki pa je povsem odpuščeno, če se norčuje iz mrtvih, oblasti, žensk in ne nazadnje tudi iz gledalcev. Napravite mi zanj krsto  je politično nekorektna igra o zlu, poosebljenem v gostilničarju, ki z raznimi orodji pobije vse, kar mu pride naproti, dokler na koncu ne pade v objem mrzle Matilde, ljubice, ki jo se vseskozi iskal.   Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Če ne želite več prejemati naših novic, sledite odjavi