Kolegijdirektorjevgledalisc Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

IZJAVA KOLEGIJA DIREKTORJEV SLOVENSKIH GLEDALIŠČ

Z zaskrbljenostjo spremljamo informacije o izpadu nekaterih nevladnih organizacij in ustvarjalcev, s katerimi institucionalna gledališča redno sodelujemo, iz programa štiriletnega financiranja. Prekarizacija organizacij, ki izpolnjujejo različna, a bistvena poslanstva, bo povzročila vrzeli v ustroju, z njimi pa krhanje uprizoritvenega ekosistema, ki ga bo gledališki prostor čutil še desetletja.

Tudi v institucionalnih gledališčih smo prejeli odločbe Ministrstva za kulturo o financiranju v letu 2022, ki ne upoštevajo zviševanja cen materiala in energentov, ob tem pa naj bi ministrstvo razpolagalo z rekordnim proračunom. 

V letu, odločno zaznamovanem z izpadom lastnih dohodkov zaradi pandemije, so tovrstna ravnanja ministrstva nerazumljiva, zato od institucije, ki naj bi skrbela za normalno delovanje področja, pričakujemo:

•             sredstva za nadomestilo izpada lastnih prihodkov in

•             podporo raznovrstnosti, ki je temelj kakovosti kulturne produkcije.

Glede na akutnost problematike predlagamo Nacionalnemu svetu za kulturo, da prednostno obravnava nastalo situacijo, Ministrstvu za kulturo in Vladi Republike Slovenije pa predlagamo, da zagotovi sredstva, potrebna za podporo in preživetje ključnih institucij, ki bodo omogočile preživetje in razcvet slovenskega gledališča.Lep pozdrav,


Uroš Korenčan

Predsednik kolegija direktorjev slovenskih gledališč
013000 970, 041846168

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Če ne želite več prejemati naših novic, sledite odjavi