Obvestilo medijem: Najstarejše slovenske lutke v Španiji Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Danes otvoritev razstave Klemenčičevih lutk v Španiji

Od 9. maja do 11. junija bo del zapuščine Milana Klemenčiča, pionirja slovenskega lutkarstva, ki je svoje prvo marionetno gledališče postavil daljnjega leta 1910, na ogled v Granadi v Španiji. Lutkovni muzej in Lutkovno gledališče Ljubljana na potujoči razstavi Pionirji evropskega lutkarstva predstavljata Klemenčičeve lutke, scenografije in dokumente. Ti bodo v družbi še dveh velikih pionirjev evropskega lutkarstva, italijanskega Vittoria Podrecce in španskega Hermenegilda Lanza.

Poleg razstave bodo v Granadi na sporedu tudi lutkovne predstave, potekala bodo številna predavanja in strokovne delavnice, povezane z ohranjanjem lutkovne kulturne dediščine in pridobivanjem občinstva v kulturi. Lutkovno gledališče Ljubljana bo v Granadi kar dvarkat uprizorilo Klemenčičevega Doktorja Fausta iz daljnjega leta 1938.

Potujoča razstava, ki je nastala v okviru evropskega projekta All Strings Attached: The Pioneers of European Puppetry Behing the Scenes, je bila lanskega septembra na ogled v Ljubljani, novembra v Osijeku, iz Granade pa bo junija odpotovala v Italijo, kjer bo še zadnjič na ogled v bližnjem Čedadu. Namen projekta, ki ga v obdobju 2015-2017 podpira Evropska komisija v okviru programa Ustvarjalna Evropa, je izpostaviti nekatere ključne mejnike v lutkovni zgodovini: miniaturno gledališče očeta slovenskega lutkarstva Milana Klemenčiča, marionetno gledališče I Piccoli di Podrecca Vittoria Podrecce, ki je s svojim varietejskim in opernim programom pomembno vplival na evropsko lutkovno umetnost ter dela Hermenegilda Lanza, ki v družbi skladatelja Manuela de Falla in pesnika Federica Garcíe Lorce velja za utemeljitelja španskega lutkarstva. Lep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Če ne želite več prejemati naših novic, sledite odjavi