Obvestilo medijem: premiera avtorske predstave mladih Pravica biti človek Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Premiera predstave Pravica biti človek

Lutkovno gledališče Ljubljana po Viharju v glavi nadaljuje z aktivnim vključevanjem mladih v gledališki ter tudi širši kulturni in družbeni prostor z novo predstavo, v kateri sodeluje 19 mladih izbranih na avdiciji, Pravica biti človek. Premiera bo v sredo, 17. aprila 2019, ob 19. uri, na Šentjakobskem odru LGL.
 
PRAVICA BITI ČLOVEK
Avtorski projekt mladih
 
Režiser Mare Bulc | avtorji besedil nastopajoči v predstavi | montaža besedil Mare Bulc in Ana Duša | dramaturginja in vodja kreativno-pedagoškega procesa Ana Duša | skladateljica in mentorica za glasbo Polona Janežič | scenograf Damir Leventić | koreograf in mentor za gib Sebastjan Starič |  oblikovanje luči Gregor Kuhar | asistenta ekipe Ana Kozina in Jošt Rogelj | jezikovno svetovanje Irena Androjna Mencinger.

Igrajo Tibor Anželj, Matija David Brodnik, Dejan Cvek, Klara Gantar, Smiljan Hude, Liza Marija Humer, Sofija Kali Kirn, Zala Klinar, Jera Kočevar, Leon Kokošar, Tia Krhlanko, Luka Miloševič, Ana Praznik, Ema Radilovič, Indija Stropnik, Pavle Vastl, Aiko Zakrajšek, Maša Nela Zorc, Luka Žerdin.

Kaj pomeni biti človek – ne abstraktno, filozofsko, ampak čisto konkretno, vsakdanje, prizemljeno? Kaj pomeni biti mlad – danes, tukaj? Kje se danes dogaja gledališče in kdo je tisti, ki ga ustvarja? Katere prostore odpira, katera vprašanja? Kdo (se) izreka, kdo posluša?

V predstavi Pravica biti človek, ki je več kot pol leta nastajala v okviru Gledališkega laboratorija LGL, sodeluje 19 mladostnikov med 12. in 17. letom. Sodelujoči so bili izbrani na avdiciji, ki se je je udeležilo približno 130 mladih. Gre za nadaljevanje programa, v okviru katerega je v lanski sezoni v režiji Primoža Ekarta nastala predstava Vihar v glavi.

Izhodiščna ideja je bila raziskovati odnos mladih do splošno priznanih človekovih pravic; med procesom je »splošnost« vedno bolj bledela in se umikala individualnim zgodbam nastopajočih. Predstava je tako intimna podoba generacije, ki po eni strani odrašča v dobro varovanih družinskih okoljih, po drugi pa vstopa v svet kaosa in popolnoma novih negotovosti, s katerimi je bilo prejšnjim generacijam prizaneseno. Poglablja se v njihovo razumevanje dovoljenega in sprejemljivega, družbene in osebne odgovornosti ter medosebnih odnosov. Ne ukvarja se s splošno priznanimi »pravilnimi« odgovori na aktualna družbena vprašanja, ki jih mladi večinoma dobro poznajo; jasno jim je, kaj je politična korektnost, vejo, kako se izražati, da ji bodo zadostili. Predstava skuša seči globlje, na raven njihovih osebnih strahov, želja, upanj, krivde, jeze; glasu jim ne daje zato, da bi govorili, kar od njih pričakujemo, ampak da bi povedali tisto, kar navadno zamolčijo.

Proces nastajanja predstave je bil hkrati gledališki laboratorij, ki je potekal v dveh fazah: v prvem delu, ki je potekal pod vodstvom dramaturginje in gledališke pedagoginje Ane Duša ter somentorjev, skladateljice Polone Janežič (glasba) in koreografa Sebastjana Stariča (gib), je bil poudarek na raziskovanju gledaliških in igralskih principov ter pridobivanju osebnega materiala sodelujočih; slednji je bil osnova za režijski proces, ki je potekal pod vodstvom režiserja Mareta Bulca. Namen celotnega procesa tako ni bil zgolj kreacija predstave, temveč tudi vzgoja sodelujočih v gledališčnike in ljudi, ki bodo znali in si upali artikulirati lastno misel, tudi če ta krši meje pričakovanega in spodobnega. Tako Lutkovno gledališče Ljubljana nadaljuje aktivno vključevanje mladih v gledališki ter tudi širši kulturni in družbeni prostor, odraslim ponuja možnost poglobljenega uvida v način razmišljanja prihajajočih generacij, na presečišču pa odpira prostor za dialog.

>> Fotografije in več informacij

Vljudno vas vabimo, da si premiero ogledate. Za novinarje so na voljo brezplačne vstopnice, ki jih lahko rezervirate z odgovorom na to sporočilo ali na spodnji telefonski številki. Lep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav ter pokrovitelj jubilejne sezone Petrol. Če ne želite več prejemati naših informacij, sledite odjavi