Obvestilo medijem: premiera oživljene predstave Napravite mi zanj krsto Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Napravite mi zanj krsto

Po petindvajsetih letih in več kot sto ponovitvah se na oder vrača tragična veseloigra z lutkami Napravite mi zanj krsto, legendarna predstava iz devetdesetih, ki je nastala v produkciji KUD France Prešeren.


Češka rakvičkarna
Napravite mi zanj krsto
Tragična veseloigra z lutkami za odrasle 
Lutkotečna predstava iz leta 1993
Koprodukcija Lutkovno gledališče Ljubljana in Umetniško društvo Konj

Prevod in priredba Silvan Omerzu, režiser Jan Zakonjšek, avtor likovne podobe Silvan Omerzu, avtor songov Andrej Rozman Roza, avtor glasbe Ernö Sebastian, izvajalec glasbe na harmoniki Damjan Vahtar.  

Igrata: Brane Vižintin in Boštjan Sever k. g.

Predstava Napravite mi zanj krsto iz leta 1993 je antologijska predstava devetdesetih let prejšnjega stoletja, saj je, kot je zapisala Barbara Orel “prvinska v ikonografiji, peklenska po vsebini, demonična po energetskem naboju, z eno besedo: vražja.”

V režiji Jana Zakonjška in likovni podobi Silvana Omerzuja je takrat v slovenski lutkovni prostor, nasičen z ljubkimi poučnimi otroškimi produkcijami, zarezala z mojstrsko uprizoritveno svežino. Znova je odkrila v tistem času močno zapostavljeno dinamično in burkaško ročno lutko, ki je v animaciji Braneta Vižintina in Boštjana Severja zaživela v vsej svoji perfekciji. Igralca sta v predstavi uresničila napomembnejšo maksimo commedie dell‘arte: perfekcionizem v animaciji, interpretaciji in pevskih točkah.

“Predstava je bila narejena na sodoben način, poleg tega je ujela duha časa in je imela za malo lutkovno predstavo velik uspeh,” je o predstavi pred leti povedal Silvan Omerzu. Komično nasilje, polno premetov, frčanja po zraku in drugih virtuoznih animacijskih presežkov, grotesknost, neposreden in surov humor ter opolzkost so navduševali tako gledalce kot tudi lutkovne strokovnjake. Tako je skoraj samoumevno, da je predstava Napravite mi zanj krsto v stalni postavitvi Lutkovnega muzeja zadnja postaja na poti kronološkega prikaza lutkarskega razvoja v Sloveniji, postavitev se namreč zaključi z estetsko in organizacijsko »eksplozijo« devetdesetih.

Po petindvajsetih letih in več kot sto ponovitvah se oživljena vrača na lutkovni oder. V vlogah Krčmarja, Mizarja, Žida, Židinje, Hudiča in Smrti bosta znova nastopila Brane Vižintin in Boštjan Sever.

Tragična veseloigra izhaja iz tradicije znane češke lutkovne rakvičkarne, farse o krsti, v kateri so najpogostejši elementi klofute, gagi, udarci, lovljenje ter situacijska presenečenja, lutki pa je povsem odpuščeno, če se norčuje iz mrtvih, oblasti, žensk in ne nazadnje tudi iz gledalcev. 

Napravite mi zanj krsto je politično nekorektna igra o zlu, poosebljenem v gostilničarju, ki z raznimi orodji pobije vse, kar mu pride naproti, dokler na koncu ne pade v objem mrzle Matilde, ljubice, ki jo je vseskozi iskal.

>> Fotografije in več informacij

Vljudno vas vabimo k ogledu predstave. Za novinarje so na voljo brezplačne vstopnice, ki jih lahko rezervirate z odgovorom na to sporočilo ali na spodnji telefonski številki. Lep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav. Če ne želite več prejemati naših informacij, sledite odjavi