Obvestilo medijem: premiera predstave Mali princ Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Na Malem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bo 17. januarja 2019, ob 18. uri, prva premiera v novem letu. Jera Ivanc je za oder priredila mojstrovino francoskega pisatelja Antoina de Saint-Exupérya Mali princ. Nevidno bistvo zgodbe o življenju in smrti, odraščanju, sprejemanju odgovornosti in iskanju smisla so ustvarjalci predstave pod vodstvom režiserke Yulie Roschina odkrivali skozi navidezne antagonizme – med zvestim in avtorskim branjem, med knjigo in gledališčem, med režijo in besedo, med tišino in glasbo, med igralcem in podobo, med človekom in naravo, med sabo in drugim, med človekom in njim samim. 

Nova avtorska interpretacija zgodbe o Malem princu izhaja iz življenja Exupéryjeve žene in njenih spominov (Consuelo de Saint - Exupéry – Spomini rože, ljubezenska zgodba o avtorju Malega princa). Iz prostrane puščave in različnih planetov se preseli v intimni odnos med moškim in žensko, ki se skozi prizore z Vrtnico, Kačo in Lisico, prek katerih naslovni junak odrašča in odpira srce, približujeta drug k drugemu in vsak k sebi. Neskončno si želita bližine, hrepenita po skupnem trenutku in žrtvujeta vse, da bi se lahko skupaj postarala. Mali princ je le še metafora za njuno potovanje, ki se kot kader filma noir pred gledalci izlušči kot pesem o ljubezni. 

Antoine de Saint-Exupéry(1900–1944), francoski plemič brez premoženja in večni popotnik, večkrat nagrajeni pisatelj in eden izmed pionirjev francoskega letalstva, je leta 1943 v New Yorku, kamor je pribežal po francoski kapitulaciji, napisal Malega princa, roman za otroke in pravljico za odrasle o pilotu, ki strmoglavi sredi puščave in sreča svetlolasega dečka. Takoj po izidu knjige se je Saint-Exupéry pridružil letalskim silam francoskega odporniškega gibanja v severni Afriki, kjer je julija 1944 med izvidniškim poletom nad Sredozemljem izginil; šele dobrega pol stoletja pozneje so blizu provansalske obale našli ostanke njegovega letala.

Danes je drobna knjižica z avtorjevimi ilustracijami najbolj prevajano in prodajano delo svetovne literature. Obračun s preteklostjo in s samim sabo je zapisan kot pravljična avtobiografija, v kateri se avtor, pilot in otrok spretno izmikajo poenostavljenemu zlitju identitet, podobno kot se poenostavljenemu, zgolj razumskemu branju izmika samo bistvo zgodbe. Primerjava s še enkrat daljšim rokopisom daje slutiti, da je bil to tudi avtorjev namen; konec koncev je bil s formulacijo ene od ključnih misli romana, da je treba gledati s srcem, ker je bistvo očem nevidno, zadovoljen šele po petnajstem popravku.

Yulia Roschina se je rodila leta 1982 v Moskvi in se z osmimi leti preselila v Slovenijo. Diplomirala je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, smer gledališka in radijska režija. Med njenimi režijami v slovenskih gledališčih in v obeh opernih hišah velja omeniti gledališko predstavo Gospa Bovary (SNG Nova Gorica, april 2015), za katero je prejela Borštnikovo nagrado za najboljšo režijo. V Lutkovnem gledališču Ljubljana je že delala kot režiserka predstav Bezgova pravljica (2013), Sva (2014, v okviru projekta BiTeater) in Peter Pan (2017).

Jera Ivanc, po motivih Antoina de Saint-Exupérya
MALI PRINC
Pesem o ljubezni
12+
Koprodukcija: Lutkovno gledališče Ljubljana in Gradsko kazalište lutaka Rijeka (Hrvaška)
 
Režiserka Yulia Roschina, dramaturginja Staša Prah, scenografka in kostumografka Vasilija Fišer, avtorica glasbe, zvočnih efektov in video projekcij Mateja Starič, koreografka Magdalena Reiter, lektorica Metka Damjan, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž, prevod izvedbenega teksta v hrvaški jezik Magdalena Lupi Alvir, svetovalec za odrski govor (hrvaški jezik) Damir Orlić 

Igrata  Zala Ana Štiglic (LGL) in Tilen Kožamelj (Gradsko kazalište lutaka Rijeka)

Več informacij in fotografije so na voljo na spletni strani. 

Vljudno vas vabimo, da si premiero ogledate. Za novinarje so na voljo brezplačne vstopnice, ki jih lahko rezervirate z odgovorom na to sporočilo ali na spodnji telefonski številki. 


Lep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav, medijski pokrovitelj jubilejne sezone ob 70. obletnici gledališča RTV Slovenija in pokrovitelj jubilejne sezone Petrol. Če ne želite več prejemati naših informacij, sledite odjavi