Obvestilo medijem: premiera predstave Martin Krpan Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Martin Krpan ob 70. obletnici Lutkovnega gledališča Ljubljana

Premiera 25. novembra 2018, ob 18. uri

Besedilo za divjo lutkovno prigodo Martin Krpan je nastalo na podlagi pripovedke Frana Levstika, ki jo je objavil pred 160 leti v Slovenskem glasniku. Zgodba o pogumnem, močnem, bistrem, preprostem in skromnem junaku je skozi zgodovino doživela veliko ponatisov, priredb, ilustracij, radijskih iger, gledaliških priredb, nastala je tudi animirana risanka. Levstik se je ob pisanju zavedal, da takrat po večini nepismeno slovensko ljudstvo potrebuje preprosto zgodbo o kmečkem junaku, ki jo bo razumelo in se z njo poistovetilo, a kljub temu ni zapadel v enoznačno pisanje. 

Martin Krpan spremlja delovanje Lutkovnega gledališča Ljubljana že vse od začetka, saj so s to predstavo odprli prve prostore Mestnega lutkovnega gledališča leta 1950 na Levstikovem trgu. V novi zasedbi in novi likovni podobi je bil Martin Krpan tudi prva predstava leta 1984, ko si je gledališče po dolgih letih izborilo prostore v Mestnem domu, kjer domuje še danes. Prva predstava novonastalega gledališča je bila sicer Udarna brigada, ki so jo kot otvoritveno predstavo Ljubljanskega festivala premierno uprizorili 10. oktobra 1948.

Tokrat se to temeljno delo slovenske literature na oder vrača v sodobni interpretaciji mladega režiserja Tina Grabnarja, ki ga obiskovalci Lutkovnega gledališča Ljubljana že poznajo po nagrajeni predstavi Nekje drugje. Martin Krpan, ki s svojo kobilo skrivoma tihotapi sol, bleščeče cesarsko življenje na dunajskem dvoru, nonšalantno sekanje prečudovite dvorne lipe in divji dvoboji ponujajo čudovito izhodišče za lutkovno ustvarjanje. Uporabljena je tradicionalna tehnika ročnih lutk. Zgodba se odvija na klasičnem prizorišču za ročne lutke imenovanem kastelet.  

Po mnenju Svetlane Slapšak je Martin Krpan danes dragocen bolj kot kadarkoli prej. "Prinaša veselje, upor, prečkanje psevdomoralnih meja in igrivost v okolje sovraštva in mrkih pogledov. Kot tipični trickster, prevarant, ki se mora prikazovati kot malce neumen in trapast, vsekakor pa ne kot reprezentativen lik, ima Krpan vse odlike takšnih junakov: nenavadno mesto bivanja (pogosto konec sveta), nenavadno žival, ki ga spremlja, nenavadno orožje, neobčutljivost na izzive in ponudbo velikega sveta ... Takšen junak lahko živi samo v svetu, v katerem ni fiksiranih meja, v katerem medsebojno komunicirajo različni, različno govoreči, v katerem je preživetje povezano z nepriznanimi ali nezakonitimi veščinami – denimo s tihotapstvom. Brez ilegalne ekonomske migracije ni življenja.”, je v gledališkem listu zapisala Slapšakova. 


Fran Levstik
MARTIN KRPAN
Divja lutkovna prigoda, 7+
 
Režiser: Tin Grabnar
Avtorji priredbe: Ana Duša, Tin Grabnar, Brina Klampfer
Avtorica likovne podobe: Špela Trobec
Dramaturginja: Brina Klampfer
Avtorica songov in korepetitorica: Ana Duša
Scenografa: Tin Grabnar, Špela Trobec
Svetlobno oblikovanje: Igor Remeta
Avtor glasbe: Marjan Stanić
Songe uglasbil: Mitja Vrhovnik Smrekar 
Kostumografka: Sara Smrajc Žnidarčič
Lektorica: Metka Damjan
 
Igrajo: Maja Kunšič, Martina Maurič Lazar, Ana Zala Štiglic in Marjan Stanić k. g. (tolkala)


Več informacij o predstavi, gledališki list in fotografije so na voljo na spletni strani.

Vljudno vas vabimo, da si premiero ogledate. Za novinarje so na voljo brezplačne vstopnice, ki jih lahko rezervirate z odgovorom na to sporočilo ali na spodnji telefonski številki. 


Lep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav. Medijski pokrovitelj jubilejne sezone ob 70. obletnici gledališča RTV Slovenija. Če ne želite več prejemati naših informacij, sledite odjavi