Obvestilo medijem: premiera predstave Mašinerija Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Zadnja premiera v Lutkovnem gledališču Ljubljana v sezoni 2016/17 bo mehansko-električna lutkovna predstava Mašinerija, ki je nastala po češki računalniški igrici Machinarium, oblikovalskega studia Amanita. Premiera bo v četrtek, 25. maja 2017, ob 18. uri, na Odru pod zvezdami LGL.

MAŠINERIJA
Mehansko-električna lutkovna predstava, 5 +

Režiser: Zoran Petrovič
Dramaturg: Marek Turošík
Avtorja likovne podobe, scenografa in kostumografa: Marianna Stránská, Marek Brožek
Avtorica glasbe: Lea Čehovin
Lektorica: Metka Damjan
Asistentka dramaturga: Kaja Pinter (AGRFT)
Oblikovalca svetlobe: Marianna Stránská, Niko Štabuc

Igrajo: Miha Arh, Polonca Kores, Matevž Müller

Mašinerija je lutkovna predstava za otroke, ki jo je navdihnila priljubljena in večkrat nagrajena računalniška igrica Machinarium, ustvarjena v Amanita Design studiu. Mali robot se zbudi na smetišču zunaj robotskega mesta. Sprva se ne more spomniti, kaj se mu je zgodilo, a počasi se mu spomin vendarle vrača. Zgodil se je državni udar, po katerem je oblast v mestu prevzela tolpa zlobnih robotov. Med pučem je izgubil zavest, zato so ga odvrgli kot smet. Mali robot se odloči rešiti mesto, njegove prebivalce in predvsem svoje dekle, ki je ostalo ujeto za mestnimi zidovi. Za dosego tega mora opraviti številne naloge, prebroditi nevarnosti in izzive ter tako pokaže najmlajšemu občinstvu, da lahko tudi še tako majhen, na videz nemočen posameznik s svojimi dejanji spreminja svet na bolje. Če je majhen, preprost robot brez posebnih lastnosti, značilnih za današnje junake, sposoben rešiti svoje ljudstvo pred zlobno tolpo, potem je junak lahko vsakdo. Majhno pogumno dejanje je včasih največ, kar lahko naredimo v današnjem vse bolj prestrašenem svetu. Biti majhen, fizično šibek in povprečnega videza, to pravzaprav ni tako zelo pomembno, pogum in ljubezen, to je tisto, kar zares šteje.

Avtorje predstave je navdihnil svet kovinskih odpadov, električnih in mehanskih igračk, starih računalniških igric in osebnih računalnikov. Material, na katerem sloni predstava, je kovina. Lutke, roboti, robotsko mesto so poustvarjeni iz starih odpadnih materialov in električnih naprav, kot so svetilke, kolesja, kuhinjski mešalnik, toaster, radio. Skriti, pozabljeni in skrivnostni predmeti tako zaživijo novo življenje ter soustvarjajo estetiko te predstave. Predstava tudi po tej plati nagovarja mlade gledalce in jih želi popeljati v pravljični svet mehanike, elektronike in robotike. 

Zoran Petrovič je končal študij režije na gledališki akademiji DAMU v Pragi, smer alternativno in lutkovno gledališče. Vodi društvo Moment, ki se ukvarja z razvojem neodvisnega gledališča, in Intimni oder, prostor za razvoj sodobnih uprizoritvenih umetnosti. Je gledališki in lutkovni režiser, ki verjame v skupinsko tvorbo in magičnost lutke. Sicer pa   njegovo gledališče v čim širšem pomenu te besede zaznamujeta prepletanje uprizoritvenih umetnosti in prožnost njegovih omejitev.

Vabimo vas, da si premiero ogledate. Za novinarje smo rezervirali brezplačne vstopnice, prosimo pa vas, da svojo udeležbo potrdite z odgovorom na to sporočilo. 

Fotografije >>

Sponzor predstave Mašinerija je Izimobil. Naše ustvarjanje podpirata Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav
Lep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Če ne želite več prejemati naših novic, sledite odjavi