Obvestilo medijem: premiera predstave Nebo nad menoj Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Nebo nad menoj

S premiero gledališkega dokumentarca Nebo nad menoj, ki je nastal v koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, Slovenskega mladinskega gledališča, Univerze v Ljubljani in Centra urbane kulture Kino Šiška, se bo ob slovenskem kulturnem prazniku zaključil 12. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Premiera bo v soboto, 8. februarja, ob 16. uri, v Centru urbane kulture Kino Šiška, ponovitve pa od 18. februarja naprej v Lutkovnem gledališču Ljubljana.
 
Režiser Tin Grabnar in drugi ustvarjalci bi s predstavo radi spodbudili zavedanje o vzrokih in posledicah podnebnih sprememb; o tem, da so dogodki in ravnanje ljudi na različnih koncih globaliziranega sveta med seboj povezani in da ima vsak posameznik moč stvari spreminjati na bolje.

Gledališki dokumentarec Nebo nad menoj nas popelje tja, kamor redko stopi človeška noga, kjer so pogoji bivanja drugačni kot pri nas, kjer gozdovi ne uspevajo več in kjer se je življenje prilagodilo enim izmed najbolj skrajnih razmer na svetu. To je Arktika, kraljestvo polarnega medveda, morska pokrajina, ki jo večino časa prekriva debela plast ledu in snega. To je tudi območje velike biotske raznovrstnosti, ki vsak dan razkriva nove zgodbe s področja ekologije. 

Glavni junak predstave je polarni medved Nanook. Ravnokar je priplezal iz svojega zavetja in radovedno gleda okrog sebe. Naredil je prve korake po belih snežnih kristalih, ki se ugrezajo pod njegovimi šapami. Pred njim je še dolga in težka pot, pot, ki je odvisna tudi od nas ...

Nanookova zgodba predstavlja zgolj vrh ledene gore podnebne krize, s katero se soočamo, in njegova življenjska pot oriše zgolj peščico prizorov, ki se odvijajo po svetu. Danes ni več vprašanje, ali podnebne spremembe obstajajo ali ne, temveč gre za dogajanje, ki poteka pred našimi očmi in vpliva na naš vsakdan. 

Predstava sestavlja, prestavlja in razstavlja slikovite prizore, ki se po načelu dokumentarnosti nizajo v zgodbo o vplivu okolja na severnega medveda. Z različnih vidikov kontekstualizira naš planet in ga postavlja v razmerje s človekom. Spregovori o veličastni in razgibani naravi, ki je vse bolj degradirana in ne more več kljubovati okoljskim spremembam. Gibljiva pripoved se odvija na veliki svetleči platformi, ki se vrti okrog svoje osi. Gledalci dogajanju na Arktiki sledijo v zrcalni sliki iz ptičje perspektive. S pomočjo ogledala se predstava poigrava z optiko in gravitacijo postavi na glavo. Takšno prelisičenje težnosti pa omogoči čudežen občutek lebdenja v praznem prostoru in raziskovanje neobičajnih tehnik animacije. 

Tin Grabnar se že od zgodnjih let intenzivno udejstvuje na področju performativnih in uprizoritvenih praks. Polje njegovega zanimanja sega tako v klasično kot tudi alternativno, lutkovno in dokumentarno gledališče. Široko razumevanje gledaliških praks in različnih uprizoritvenih postopkov mu omogočajo, da v svojem delu povezuje elemente plesa, improvizacije, sodobnega lutkarstva, magije, performansa in vizualne umetnosti. V zadnjih nekaj letih je skupaj s soustvarjalci za svoje predstave razvijal tudi dramska besedila, v katerih so dialogi pisani neposredno z mislijo na končni učinek uprizoritve in izostritev njene vsebine. V svojih predstavah tematizira sodelovanje, skupnost, skupinsko dinamiko in nemoč. Raziskuje gledališko komunikacijo, preverja širok spekter različnih uprizoritvenih strategij in vzpostavlja skupinski proces nastajanja predstave. Za predstavo Nekje drugje Lutkovnega gledališča Ljubljana je prejel številne mednarodne nagrade.
 
Predstavo je v okviru praznovanja svoje 100. obletnice podprla Univerza v Ljubljani. Do sodelovanja je prišlo zaradi želje, da bi okrepili stik med znanostjo in umetnostjo ter promovirali znanost tudi zunaj akademskih krogov. Pri nastajanju predstave sta sodelovali Fakulteta za likovno umetnost in oblikovanje in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo. 
 
NEBO NAD MENOJ
Gledališki dokumentarec, 5 +
Koproducenti: Lutkovno gledališče Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče, Univerza v Ljubljani, Center urbane kulture Kino Šiška
 
Režiser in avtor koncepta Tin Grabnar,  
Avtorji besedila: Tin Grabnar, Tjaša Bertoncelj, Tadeja Pungerčar
Dramaturginji Tjaša Bertoncelj, Nina Šorak
Avtorica likovne podobe lutk Jasna Vastl 
Scenograf Tin Grabnar
Avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar
Oblikovalec svetlobe Kristjan Vidner
Oblikovalka zvočnih efektov Mateja Starič
Asistentka likovne podobe lutk Nastja Miheljak
Svetovalka za scenografijo Sara Slivnik
Kemijsko svetovanje Žiga Ponikvar
 
Igrata Lovro Finžgar in Anita Gregorec 

Vljudno vas vabimo k ogledu predstave. Za novinarje so na voljo brezplačne vstopnice, ki jih lahko rezervirate z odgovorom na to sporočilo ali na spodnji telefonski številki. 


Lep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav. Če ne želite več prejemati naših informacij, sledite odjavi