Obvestilo medijem: premiera predstave Nekje drugje Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Nekje drugje

V času brezbrižnega – pogosto tudi sovražnega - odnosa ljudi do beguncev in ograje ob meji, ki naj nas bi obvarovala pred množicami prestrašenih in lačnih ljudi, ki jih je vojna prisilila v beg, pred mlade gledalce Lutkovnega gledališča Ljubljana prihaja predstava za otroke od 7. leta dalje Nekje drugje, režiserja Tina Grabnarja. Zgodba deklice Mine, ki se znajde sredi vojne in je z mamo prisiljena zapustiti svoj dom in postati begunka, se pred nami odvije kot animirana pripoved s kredno risbo. Spremljamo živahno igro deklice in njenega psička Runa in se hkrati soočamo s pretresljivo vojno realnostjo. 

Za posebno avtentičnost poskrbi lokacija, saj bo predstava odigrana v tunelu pod Ljubljanskim gradom. Hlad in mračno okolje nas bosta tako približala dekličini zgodbi, da se nam bo na trenutke zdelo, kot da smo v vojnem zaklonišču. Predstavo Nekje drugje zaznamuje še uporaba sodobnih tehnoloških pristopov. V Lutkovnem gledališču Ljubljana bo tako prvič uporabljena tehnika dinamičnega video mappinga, ki briše meje med realno in projicirano sliko. Stop motion animacija, delo ilustratorjev Matije Medveda in Lee Vučko, je nastajala več kot pol leta.

Z vprašanjem, kako bi bilo, če vojna ne bi bila samo "nekje drugje", so se ukvarjali tudi udeleženci Počitniške delavnice animiranega filma, ki je bila v našem gledališču med zimskimi počitnicami. Rezultat otroškega razmišljanja in stop motion animacije, ki so jo ustvarili, je kratek animirani film. 

Predstava gledalcem ponuja pogled na vojno skozi otroške oči ter odpira možnosti za pogovor o vojni, beguncih, predvsem pa o razbijanju predsodkov do beguncev. 

Več o predstavi in fotografije >>

Naše ustvarjanje podpirata Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav
Lep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Če ne želite več prejemati naših novic, sledite odjavi