Obvestilo medijem: premiera predstave Nihče čez črto Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Obvestilo medijem: Premiera igrane lutkovne predstave Nihče čez črto

Na Velikem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bo jutri, v soboto, 15. maja, ob 18. uri premiera igrane lutkovne predstave za otroke Nihče čez črto režiserke Katje Povše.

Nihče čez črto je gledališki triler neprestanega iskanja in izgubljanja. Oder si prilasti general Veliki Uč, ki prepove vstop na oder lutkam in igralcem – za vedno. Vsevidni in vseslišni general Veliki Uč stražniku naroči video nadzor nad lutkami in igralci, da kdo ne bi izigral njegovega pravila. Rdeča kapica, Zajec Luj, Medo iz predstave, priznana pevka Milena, prvi protestnik Bernard, zapornika Izidor in Sodja, garažni punk bend N.Č.Č., Mama s petimi otroki in igralca Aja in Rok ogorčenost nad novim zakonom izrazijo s kršitvijo zapovedi in skupinskemu uporu proti avtoritarnemu vodji, ki pa se ne zgodi brez nepredvidenih situacij in nevarnosti.

Kdo zapoveduje in kdo krši pravila, zakaj je kršenje pravil nujno in koliko posameznikov je potrebno, da se kakšno pravilo prekrši, so vprašanja, ki poganjajo motor gledališkega trilerja Nihče čez črto. Predstava je nastala po motivih istoimenske slikanice portugalske pisateljice Isabel Minhós Martins in ilustratorja Bernarda P. Carvalha. Odpira ključna vprašanja o osebni odgovornosti, o uveljavljanju osebne avtoritete, predvsem pa o samovladi, ki pade pod pritiskom mirnega upora, revolucije.

V slikanici se general odloči, da ljudstvo ne sme na drugo stran knjige, saj jo želi imeti zase. Na mejo med stranmi postavi poslušnega stražarja, ki ljudem preprečuje prehod. Svoje dolžnosti dolgo uspešno opravlja. Na dovoljeni strani začne nastajati vedno večja gneča in nekega dne eden od otrok po pomoti brcne žogo na prepovedano stran. Nastane kaos in preprosto dejanje otrok, ki odidejo po žogo, v množici vzbudi pogum, da preizpraša svojega vladarja in prevzame nadzor nad lastnim prostorom. Če v slikanici general Alkatraz prepove prehod med dvema knjižnima stranema, v predstavi general Veliki Uč lutkam in igralcem za vedno prepove vstop na oder.

Razburljiva premisa fikcijski element združuje z ostrim političnim komentarjem, ki opozarja, da krivic in nesmiselnih ukrepov nismo dolžni trpeti. Čeprav različni, ljudje, pravljični junaki in lutke v potrebi po spremembi stopijo skupaj in prebudijo moč, ki se rodi iz enotnosti. In čeprav se zgodba razplete na igriv način, skozi njo kriči odgovor na vprašanje, kje se v resnici nahajata moč in oblast.

Isabel Minhós Martins
NIHČE ČEZ ČRTO
Igrana lutkovna predstava
4+ 

Režiserka Katja Povše, avtorji dramatizacije Aja Kobe, Lea Kukovičič, Rok Kunaver Katja Povše, avtorica likovne podobe Nevena Aleksovski, dramaturginja Lea Kukovičič, avtor glasbe Mario Babojelić, oblikovalka svetlobe Maša Avsec, lektorica Maja Cerar, avtor videa Matej Povše, avtorica animacije Nevena Aleksovski, avtorica besedila pesmi Aja Kobe, animacija stražnika: Kemal Vrabac Kordiš.

Igrata Aja Kobe in Rok Kunaver.   

                        

Na podlagi vladnega odloka vas prosimo, da imate pri sebi potrdilo o negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19. Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo z ožjimi družinskimi člani. Število sedežev je omejeno. 

Prosimo, da svojo udeležbo potrdite z odgovorom na to sporočilo. 

>> FotografijeLep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav. Če ne želite več prejemati naših informacij, sledite odjavi