Obvestilo medijem: Premiera predstave Rdeči čeveljci Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Sezona 2021/2022

Obvestilo medijem: Premiera plesne predstave Rdeči čeveljci

Na Odru pod zvezdami bomo v soboto, 30. oktobra 2021, ob 20. uri premierno uprizorili plesno predstavo za otroke in odrasle Rdeči čeveljci. Avtorja ideje sta Mateja Bučar, ki je tudi koreografinja predstave in Vadim Fiškin, ki se podpisuje pod vizualno podobo predstave. Gre za projekt, v katerem ustvarjalci raziskujejo, kaj je gibalo, ki sproža ples, in do kakšnih trkov prihaja med telesom in okolico. Prvi del projekta Rdeči oktober je bil pred štirinajstimi dnevi uprizorjen v Kinu Šiška kot enkratni plesni dogodek, Rdeči čeveljci pa so namenjeni tudi otrokom in bodo v Lutkovnem gledališču Ljubljana na sporedu do 4.  novembra. Predstava je nastala v produkciji DUM - društva umetnikov in koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana in Kina Šiška.

Mateja Bučar in Vadim Fiškin
RDEČI ČEVELJCI                                       
Plesna predstava za otroke (5+) in odrasle 

Ideja, koreografija Mateja Bučar, vizualna podoba Vadim Fiškin, zvok, glasba S. Kurjohin, F. Chopin, J. S. Bach, B. Savski, tehnologija Zavod ZET, Borut Savski, oblikovalca luči Vadim Fiškin, Gregor Kuhar, ples, gib, soustvarjanje Kristina Aleksova, Katja Legin, Tina Valentan 

Od kod pride ples? Je res, da obstajajo čeveljci, ki kar sami plešejo? Se z njimi izražamo mi ali se morda oni izražajo z nami? Ples lahko izraža oblike, naloge, probleme, želje, ideje. Ni samo izraz, je tudi odnos, ki se prek plesa ustvarja: »Bi vas smel prositi za ples?« A ne pleše samo Pepelka s princem, pleše tudi otrok s svojo igračo, in ko topota po tleh, pleše s tlemi, tudi ko pade. Gib in ples sta igra s svetom, s silo teže, oblikami in trdotami stvari, ter odnosi med ljudmi.

Rdeči čeveljci se zdijo kot nalašč za ples. Z njimi je vse lažje, saj je videti, da plešejo sami, zato jih vsak mali plesalec bojda »nujno« potrebuje. Tudi mami pravi, da laže teče v novih  super športnih copatih, in zdi se ji, da je lepa samo v salonarjih. Ima jih že toliko, da se sploh ne da zapreti omare! Včasih tako močno verjamemo, da smo se spremenili, ker smo stopili v čevlje nekoga drugega, da nas to resnično spremeni – hodimo, izgledamo, se gibljemo, plešemo drugače; Kdo sem jaz, si ti, ki se nenehno spreminjava, ko srečujeva predmete in ljudi? Nekateri so nama zanimivejši kot drugi, z nekaterimi stopava v magični ples, iz katerega ne izstopava več enaka.

Včasih pa nas nekatere stvari lahko pretirano prevzamejo, zapelje nas njihov blesk. Želja odpleše po svoje, kot da ne bi imeli več nadzora, podobno kot rdeči čeveljci odnesejo deklico Karen v tisti malce strašni Andersenovi pravljici.

A kakor se rdeči čeveljci odločijo začarati tistega, ki jih nosi, imajo prav lahko tudi tako nenavadno moč kot Dorotejini čarobni svetleči se rdeči čeveljčki iz filma Čarovnik iz Oza, ki jo branijo pred hudobno čarovnico in so zanjo tisti magični pripomoček, ki jo ob trikratnem trku s petami ponese tja, kamor si želi. Ne da bi se zavedala, svoj dom v Kansasu dobesedno vedno že nosi s seboj, kar na nogah, saj si lasti to, kar ima voljo in moč – da jo kadarkoli ponese domov.

Danes živimo hitro in vsak dan imamo stik z ogromno ljudmi, stvarmi. Z mnogo novimi zunanjimi ali s čisto nepomembnimi vtisi moramo prav vsak dan plesati. To ni lahko, pogosto ne vemo več, kaj je pomembno in kaj ni. A zato ne nehajmo plesati! Raje si pomagajmo tako, da plešimo življenja skupaj s tistimi, ki jim zaupamo. Kar pogumno, obujmo rdeče čeveljce!

>> Fotografije

Vljudno vas vabimo k ogledu predstave. Za novinarje so na voljo brezplačne vstopnice, ki jih lahko rezervirate z odgovorom na to sporočilo ali na spodnji telefonski številki. 
Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav. Če ne želite več prejemati naših informacij, sledite odjavi