Obvestilo medijem: premiera predstave Rumena luna Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Premiera predstave Rumena luna

Lutkovno gledališče Ljubljana sezono 2020/2021 odpira z uprizoritvijo Rumena luna, ki je nastala na podlagi besedila angleškega dramatika Davida Greiga. Besedilo je prevedla Tina Mahkota, predstavo pa je režiral Primož Ekart.

Rumena luna, balada o Lejli in Leeju, je ljubezenska zgodba. Je zgodba o dveh najstnikih, ki se najdeta v trenutku, ko se enemu izmed njiju življenje usodno obrne na glavo. Lee ima 17 let, živi sam z mamo in njenim fantom ter s spominom na očeta, ki je odšel, ko je imel Lee pet let. Za sabo je pustil kapo z našitim jelenom in razglednico graščine v škotskem višavju – “Moj oče je kralj Glasgowa,” pravi Lee, “in to je njegova graščina.” In v to graščino se zateče v trenutku najhujše stiske. Na poti se mu nepričakovano pridruži Lejla – “tiha Lejla,” muslimanka, ki nikoli ne govori. Dekle iz dobro situirane družine, ki si želi, da bi jo svet opazil. Da bi jo ljudje opazili, da bi jo poslušali, da bi jih zanimalo, kdo je. Lejla in Lee najdeta drug drugega, a nad njima se zgrinjajo temni oblaki: sledi jima preteklost, ki ji je težko ubežati. 

Kljub težkim temam, ki se jih besedilo dotika, pa uprizoritev pripoveduje predvsem o ljubezni, ki se zgodi med dvema najstnikoma z obrobja družbe, je nekakšen "road movie" z elementi komedije, tragedije in melodrame. Narativnost besedila neprestano prehaja iz dramskega v epsko, iz dialogov v notranje monologe in iz didaskalij v prozne opise dogajanja. Takšno besedilo je bilo izvrstno izhodišče za uprizoritev, ki je odprta za uporabo zelo raznovrstnih in netipičnih gledaliških sredstev.

Premiera predstave bo v četrtek, 24. septembra, ob 19. uri, v Plesnem in gledališkem centru (Kardeljeva ploščad 28a, vhod z Dimičeve) Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazija Ljubljana, ki je tudi koproducent predstave. Predstava je nastala v sodelovanju z Vzgojnim zavodom Planina in je del evropskega projekta ConnectUp. 

David Greig
RUMENA LUNA
Balada o Leili  in Leeju
Dramska predstava, 14+

Gledališki laboratorij LGL v sodelovanju z Vzgojnim zavodom Planina
Koprodukcija LGL in Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana

Režiser Primož Ekart, prevajalka Tina Mahkota, dramaturginja in pedagoginja Ana Duša,  scenograf Damir Leventić, kostumografka Vasilija Fišer, avtorji glasbe Koala Voice, glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina, koreografka Rosana Hribar, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak, lektorica Maja Cerar.

Igrajo Rok Kunaver, Jan Bučar, Alenka Tetičkovič, Neža Dvorščak k. g./Ronja Matijevec Jerman k. g., Tibor Anželj k. g./Maks Mihajlović k. g.

Vabimo vas, da si premiero ogledate. Prosimo vas, da svojo navzočnost potrdite z odgovorom na to vabilo najkasneje do ponedeljka, 21. septembra. Lep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav. Če ne želite več prejemati naših informacij, sledite odjavi