Obvestilo medijem: premiera predstave Sedem vprašanj o sreči Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Sedem vprašanj o sreči

V Lutkovnem gledališču Ljubljana bomo v petek, 10. januarja 2020, ob 16. uri premierno uprizorili gledališko potovanje po motivih Modre ptice Mauricea Maeterlincka Sedem vprašanj o sreči v režiji Tomija Janežiča.

SEDEM VPRAŠANJ O SREČI
Gledališko potovanje po motivih Modre ptice Mauricea Maeterlincka

Koprodukcija: Lutkovno gledališče Ljubljana in Slovensko mladinsko gledališče
Predstava je dolga 7 ur in poteka na različnih prizoriščih Lutkovnega gledališča Ljubljana, priporočamo jo mladim od 14. leta dalje in odraslim

Režiser in dramaturg Tomi Janežič, besedila ustvarjalci predstave, scenograf in avtor likovne podobe lutk Branko Hojnik, kostumografka Marina Sremac, asistenti režiserja in dramaturga Tjaša Črnigoj, Mirjana Medojević, Daniel Day Škufca, asistenti scenografa Nina Rojc, Aleksander Vujović, Liza Privšek, izbor glasbe ustvarjalci predstave, svetovalka za jezik Mateja Dermelj, oblikovalci svetlobe Tomi Janežič, Branko Hojnik, Maša Avsec, oblikovalci zvoka Tomi Janežič, Sven Horvat, Luka Bernetič, oblikovalki maske Marina Sremac, Nina Jordanovski. 

Igrajo Lovro Finžgar, Tomi Janežič k. g., Nataša Keser k. g., Sonja Kononenko, Boris Kos,  Maja Kunšič, Jure Lajovic, Iztok Lužar, Gašper Malnar, Anja Novak, Matej Recer, Nina Skrbinšek, Daniel Day Škufca k. g., Matija Vastl, 

Ustvarjalci so kot izhodišče za ustvarjalni proces vzeli Maeterlinckovo Modro ptico, zgodbo o arhetipskem potovanju v iskanju sreče. Po premieri v Moskovskem umetniškem gledališču v režiji Konstantina Sergejeviča Stanislavskega (1908) in na Broadwayu (1910) je doživela vrsto izvedb, priredb za radio, več filmov in TV-serijo. Po uspehu, ki ga je igra imela, je nastal otroški roman The Blue Bird for Children, ki ga je Maurice Maeterlinck napisal z Georgette Leblanc. V Lutkovnem gledališču Ljubljana je bila uprizoritev Sinje ptice (1964) v režiji Jožeta Pengova eden od vrhuncev tedanjega marionetnega odra. Likovno podobo predstave je ustvaril slikar France Mihelič, za glasbo pa je poskrbel skladatelj Uroš Krek.

Skozi zgodbo o iskanju modre ptice ustvarjalci predstave Sedem vprašanj o sreči pišejo lastno, osebno in družbeno zgodbo o družini, nasilju, spominu, sanjah, smrti, radostih, ljubezni, prihodnosti, slovesu, smislu.

Sedem vprašanj o sreči je predstava o gledaliških prostorih. V tokratnem vnovičnem sodelovanju režiserja s scenografom Brankom Hojnikom – skupaj sta v zadnjih letih ustvarjala tudi v Rusiji in na Norveškem – je (znova) prav posebna pozornost posvečena prostoru kot mestu domišljije.

Sedem vprašanj o sreči je dolgo gledališko potovanje, predstava o predstavi, zgodba o zgodbi, po svoje nadaljevanje ustvarjalnega procesa, ki se je z delom ekipe začel pri uprizoritvi še ni naslova. Janežič je sicer v zadnjih letih v različnih državah ustvaril več nenavadno dolgih predstav, ki skušajo z dekonstrukcijo gledališča poudariti njegovo čudežnost ter v ospredje postavljajo skupnost, udeleženo v dogodku.

Glede na sodobno obsedenost s srečo ni odveč omeniti, da otroka modre ptice, takšne, ki preživi na svetlobi dneva, v zgodbi nikoli ne najdeta. Kar pa ne pomeni, da ne doživita in ne preživita ogromno (morda kar vse življenje?) in da se na poti zaradi vsega, kar srečata, ne spremenita – s tem pa se spremeni tudi njun pogled na svet, v katerega se po sanjskem življenju vrneta. Z drugimi besedami: ni rečeno, da sreče ne najdeta. Vendar ne smemo pozabiti, da se modre ptice nista odpravila iskat zaradi sebe …

>> Povezava na fotografijeLep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav. Če ne želite več prejemati naših informacij, sledite odjavi