Obvestilo medijem: Premiera predstave Slišati morje Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Premiera predstave Slišati morje

Na Odru pod zvezdami bomo v petek, 3. junija 2022, ob 17. uri premierno uprizorili predstavo Saške Rakef Slišati morje.

Gre za interaktivno lutkovno predstavo za predšolske otroke. V njej so malčki povabljeni, da najprej s starši, nato pa bolj in bolj samostojno, raziskujejo estetsko izkušnjo potopljenosti v odmerjene vizualne, taktilne in zvočne vtise, ki jih celostno objamejo in pričarajo izkušnjo podmorske dogodivščine.

Morska vila otroke postopoma vodi od enega koščka zvočne sestavljanke do drugega, od vsakdanjega vrveža do najglobljih pritajenih morskih zvokov, ki terjajo odprta ušesa in poslušanje z dlanmi. Otroci postanejo raziskovalci – dopuščeno jim je, da skupaj z morskim tokom plešejo, pojejo, se gibajo, tipajo in odkrivajo čarobni svet s celim telesom in vsemi čutili. Poetični register, s katerim otroka nagovarjajo morska bitja ter mu na posreden način razkrivajo skrivnost potopljenosti v čutno sfero, ki je vir ustvarjalnosti in skrivnost prepletenosti vsega bivajočega, boža in spodbuja z melodijo in ritmom govora. Lutke, ki jih srečuje na poti, so simpatične, včasih čudaške živali, nekatere so človeku podobne druge čisto drugačne od njega, a prav vsaka je na svoj način veličastna in čuva delček morske sestavljanke, brez katere morje ne bi bilo popolno. Otroci krepijo svojo sposobnost poslušanja in aktivno prispevajo lasten glas, ki lahko pomaga s hrupom razrvanemu morju, da se ponovno uglasi, da ponovno postane harmoničen prostor srečanja. Srečanja delfinov, ki se zaradi zvočnega onesnaževanja ne najdeta, ter srečanja otrok in staršev v skupni ustvarjalni dogodivščini, kjer lahko slednji radostno opazujejo svoje malčke v sproščeni potopljenosti pristne igre in radovednosti.


Saška Rakef
Slišati morje
Interaktivna predstava za malčke od 3. do 6. leta

Koncept in režija Saška Rakef, glasba in oblikovanje zvočnega prostora Bojana Šaljič Podešva, dramaturgija Pia Brezavšček, strokovna sodelavka dr. Katarina Kompan Erzar, likovna podoba lutk Zala Kalan, scenografija Petra Veber, kostumografija Tončica Knez, oblikovanje svetlobe Andrej Hajdinjak.

Igrajo Maja Kunšič, Asja Kahrimanović Babnik, Sonja Kononenko, Zala Ana Štiglic, Ana Hribar.

>> Fotografije 

Vljudno vas vabimo k ogledu predstave. Za novinarje so na voljo brezplačne vstopnice, ki jih lahko rezervirate z odgovorom na to sporočilo.Lep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr