Obvestilo medijem: premiera predstave Tihožitje Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Premiera predstave Tihožitje

V okviru 15. mednarodnega bienalnega festivala sodobnih lutkovnih umetnosti LUTKE 2020 bo v sredo, 7. oktobra, ob 20. uri na Odru pod zvezdami druga premiera Lutkovnega gledališča Ljubljana v sezoni 2020/21. Lutkovna predstava Tihožitje režiserja Tina Grabnarja tako po uprizoritveni formi kot po vsebini naslavlja težko ulovljivo vprašanje pojava življenja. Kaj je tista notranja sila, ki ji pravimo življenje? Kakšno je življenje? Kako razumeti pojav obstoja in način obstoja ter kako razumeti njegovo nasprotje – smrt? In navsezadnje, kaj pomeni to življenje odvzeti? Z raziskovanjem teh vprašanj se vzpostavlja senzibilen uprizoritveni jezik, ki naslavlja temeljna vprašanja bivanja živalskih bitij, hkrati pa v občinstvu poizkuša vzbuditi spoštovanje do vsega tistega, čemur pravimo, da je živo.

Taksidermija, umetnost ohranjanja živalskih teles, se v viktorijanski dobi popularizira predvsem kot kurioziteta in simbol prestiža oziroma kot trendovski dekor visoke družbe v imenu naravoslovnih znanosti. Do danes je taksidermija razvila različne izraze, ki segajo tudi čez primarni namen naturalističnega odslikavanja narave; od etične taksidermije, antropomorfne, umetniške do prepariranja lovskih trofej itd. Taksidermija lahko služi kot metafora za ljubezen do narave. Lahko pa služi tudi kot metafora za družbeno sprenevedanje in antropocentrično izkoriščanje narave. Kaže na tanko mejo med spoštovanjem, čaščenjem in izkoriščanjem, objektivacijo. Vse to skozi prizmo lastninjenja smrti in življenja.

Za razpiranje tako radikalne teme so potrebni radikalni uprizoritveni postopki, ki neposredno razgrinjajo zaveso in soočajo s tematiko. To so postopki, ki lahko v občinstvu razprejo globoka čustvena ter tudi etična in filozofska vprašanja. Lutkovna predstava za odrasle Tihožitje: Devet poizkusov, kako ohraniti življenje taksidermijo in idejo ohranjanja življenja manifestira in preizkuša v potencirani obliki. Ustvari iluzijo življenja tam, kjer ga ni. Uporabi bit lutkovnega medija: oživlja ne-živo. Animacija v Tihožitju poseže v realno življenje; animirana entiteta je bitje, ki je nekoč živelo in je umrlo pod človeško roko.

Tin Grabnar, Tjaša Bertoncelj
TIHOŽITJE
Devet poskusov, kako ohraniti življenje

Lutkovna predstava, 16+
Koprodukcija Lutkovno gledališče Ljubljaan, Flota, zavod Murska Sobota in Flota, Ljubljana 

Režiser Tin Grabnar, dramaturginja Tjaša Bertoncelj, scenografka Sara Slivnik, kostumografka Sara Smrajc Žnidarčič, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar, oblikovanje zvoka, zvočnih in glasbenih efektov Eduardo Raon, lektorica Maja Cerar, lutkovni tehnolog Zoran Srdić, avtorica videa Vesna Krebs, oblikovalec svetlobe Gregor Kuhar

Igrajo Asja Kahrimanović Babnik, Iztok Lužar, Zala Ana Štiglic

Fotografije >>

Vljudno vas vabimo k ogledu predstave. Za novinarje so na voljo brezplačne vstopnice, ki jih lahko rezervirate z odgovorom na to sporočilo ali na spodnji telefonski številki. 

 
Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav. Če ne želite več prejemati naših informacij, sledite odjavi