Obvestilo medijem: premiera predstave Tjulenj Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Premiera laponskih povedk v glasbi in papirju Tjulenj

V Lutkovnem gledališču Ljubljana bomo v soboto, 16. novembra 2019, ob 18. uri, premierno uprizorili laponske povedke v glasbi in papirju Tjulenj v režiji Matije Solceta. 

Vsak človek, vsaka žival in vsaka stvar ima dušo. To razumejo predvsem nam nerazumljiva, pozabljena, a še vedno živeča ljudstva, ki v rokah držijo niti obstanka kolektivnega nezavednega kulturnega spomina. Predstava Tjulenj sloni na motivih laponskih pripovedi in ljudskega izročila izginjajoče kulture. Od njih lahko izvemo in se ob njih zavemo, da obstajajo tudi drugačni načini komunikacije, kot je jezik.

In tako, kot razumejo Samiji “čaranje” s pomočjo joika, ustvarjalci predstaveTjulenj razumejo čaranje s pomočjo papirja, luči in igrivih glasbenih kompozicij. Iz papirnate krajine na velikem odru vznikne življenje v spreminjajočih se oblikah. V igro podob in zvokov se ulovijo vtisi naravnega in prvinskega življenja: atmosfere severnega sija, dinamične scene lova na jelene, zvoki theremina in kompozicije večglasnega petja. Vanjo vstopa tudi moderna civilizacija, ki ta svet ogroža. Tam, kjer se danes  razprostirajo mesta, so nekoč namreč drseli v morje ledeniki. Kjer se danes gnetejo trume avtomobilov, so nekoč na sever bežale črede losov, ki so jim sledili Laponci. 

Gledalec postane del pozabljenega sveta, kjer živali, zgodbe in legende nastajajo in izginjajo v zmečkanem papirju. Igralci jih ustvarjajo iz nič, iz igre presenetljivih metamorfoz. Gledalec lahko sam izbira, ali bo sledil raziskovanju severa, zgodbam, glasbi ali ... čustvom. Tudi temu vidiku se, ob nežni osrednji zgodbi o odnosu človeka do sobitja (tjulnja), ne moremo izogniti. Vsak človek je tudi tjulenj. In vsak tjulenj človek.

Predstava je zaradi svoje večplastnosti in glasbene osnove namenjena vsem gledalcem. Mlajšim gledalcem predaja predvsem sporočilo o nujnosti ohranjanja ekosistemov, kot tudi ohranjanja in predajanja pripovedi in pristnega načina sporazumevanja. Zasnovana je prav na komunikaciji, primarnosti in iluziji nastali iz nič.

Matija Solce
Tjulenj
Laponske povedke v glasbi in papirju
3+
Režiser in avtor glasbe Matija Solce            
Dramaturginja Jelena Sitar Cvetko
Asistentka režije Tjaša Bertoncelj
Avtor likovne podobe Brane Solce
Soavtorica glasbe Zvezdana Novaković
Oblikovalec svetlobe Kristjan Vidner

Igrajo Miha Arh, Asja Kahrimanović Babnik, Zala Ana Štiglic, Filip Šebšajevič k. g., Zvezdana Novaković k. g.

Vljudno vas vabimo, da si premiero ogledate. Za novinarje so na voljo brezplačne vstopnice, ki jih lahko rezervirate z odgovorom na to sporočilo ali na spodnji telefonski številki. Fotografije bodo na voljo od srede naprej.Lep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav. Če ne želite več prejemati naših informacij, sledite odjavi