Obvestilo medijem: premiera predstave Zverinice iz Rezije Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Na Velkem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bo v soboto, 9. marca 2019, ob 18. uri, premiera lutkovne predstave Zverinice iz Rezije režiserke Maruše Kink. Uprizoritev je posvečena 100. obletnici rojstva Milka Matičetova.

Milko Matičetov
Zverinice iz Rezije
Talisičje
Lutkovna predstava za otroke od 3. leta dalje
 
Režiserka: Maruša Kink | dramaturginja Tjaša Bertoncelj | priredba in dramatizacija:Maruša Kink, Tjaša Bertoncelj in ekipa | avtorica likovne podobe: Tina Dobrajc | avtor glasbe: Kristijan Krajnčan | oblikovalec svetlobe: Jaka Varmuž | lektorica: Metka Damjan | lutkovna tehnologa: Zoran Srdić, Iztok Bobić.
Igrajo: Aja Kobe / Polonca Kores, Katja Povše k. g., Miha Arh.

Rezijanske zverinice in njihove poučne pravljice so že več kot štirideset let del otroštva številnih generacij otrok. Po gradivu, ki ga je na rezijanskem območju zbral in raziskoval dr. Milko Matičetov, je leta 1973 izšla zbirka ljudskih pripovedi Zverinice iz Rezije. Sledile so številne radijske, lutkovne in televizijske oživitve. Etnolog dr. Milko Matičetov je življenje posvetil zbiranju in raziskovanju slovenskega ljudskega izročila. Še posebej veliko ga je našel in zbral prav pri pravljičarkah in pravljičarjih v dolini pod Kaninom, ki so svoj dar pripovedovanja brusili predvsem skozi raznovrstne živalske zgodbe. Tekmovali so med seboj, čigava je imenitnejša. Neko daljše obdobje so se posvečali zgolj lisičjim zgodbam.

Naše tri lisičice, izhajajoč iz ene od rezijanskih zgodb Tri botre lisičice, si v izobilju, dekadentnem uživaštvu in preganjanju časa pripovedujejo talisičje zgodbe. Od 61 živalskih pravljic v zbirki so izbrane najbolj zvitorepne: Lisica pridigala kokošim, Pogodba o nenapadanju, Lisičja šola, Lisica spovednik, Pijani zajček, Volk in lisica na motorju, Lisica bi se rada naučila leteti ...Te so glede na možnosti vsebinskih preigravanj in povezovanj med seboj združene ali pa poudarjene kot samostoječe enote in skozi lutkovno uprizoritveno obliko postavljene v samosvojo realnost. Uprizoritev tako kombinira dramsko in pripovedovalsko dejanskost z lutkovno stvarnostjo, ki razpira, oživi in udejanja svet rezijanskih zgodb. Predstava gledalcem prinaša duh Rezije, surovost pravljic in njihovo življenjskost – brez olepšav – tako, kot pač je. Takrat in zdaj. Zakoni živalskega sveta odražajo podobo vsakdanjega človeškega sveta in značaja. Nad navidezno preprostimi živalskimi prigodami razgrinjajo vprašanja – kaj danes služi za prispodobo nenehne živalske lakote, lakomnosti in brezmejnega doseganja ciljev?

>> fotografije

Vljudno vas vabimo, da si premiero ogledate. Za novinarje so na voljo brezplačne vstopnice, ki jih lahko rezervirate z odgovorom na to sporočilo ali na spodnji telefonski številki. Lep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav in pokrovitelj jubilejne sezone Petrol. Če ne želite več prejemati naših informacij, sledite odjavi