V LGL premieri lutkovne predstave Bert in dramske predstave Kralj Matevžek Prvi Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

V Lutkovnem gledališču Ljubljana bomo v četrtek, 30. novembra, ob 18. uri, na Velikem odru premierno uprizorili lutkovno predstavo za otroke od 4. leta dalje Bert režiserke Katje Povše, v petek, 1. decembra, ob 18. uri, pa na Odru pod zvezdami dramsko predstavo za otroke od 9. do 13. leta Kralj Matevžek Prvi režiserke Anje Suša.

Bert je pilot papirnatega zmaja, ki ga je sestavil sam. Z njim je letel visoko nad oblaki. Tako rad je imel modro nebo in letenje, da je včasih celo pozabil na svojo ljubljeno Elviro. Naveličana večnega čakanja je nekega dne s parnikom prek morja odplula v novo življenje. Šele takrat je Bert spoznal, kaj je v resnici izgubil. Sedel je v svojega zmaja in poletel za njo. 

Na poti ga nad pustinjo ujame strašen vihar in ga z zmajem trešči na tla. Njegov zmaj je popolnoma uničen, nikoli več ne bo poletel. Kmalu spozna nenavadne sosede, ki ga prosijo, naj jim pomaga leteti. Toda Bert najprej niti slišati noče o tem. Počasi pa začne iz ostankov uničenega papirnatega zmaja izdelovati nova leteča vozila. Bo uslišal njihove želje? Bo s tem premagal tudi svoj strah?  

Lik pilota Berta je navdihnil življenjepis Samuela Franklina Codyja (1867-1913), cirkusanta, izdelovalca papirnatih zmajev in navdušenega aviatorja. Američan Cody se je v mladosti pridružil potujoči cirkusu, kasneje pa ustanovil svoje lastno potujoče gledališče, ki mu je zagotovilo tudi finančno stabilnost. Zaslužen denar je investiral v svoj hobi – izdelavo papirnatih zmajev.

Uprizoritev bo zaživela kot spoj igranega, lutkovnega in predmetnega gledališča, ki bo sočasno v nenehnem stiku in dialogu z video animacijo (risbo) ter tehniko mapiranja. Režiserka Katja Povše je lutkovna animatorka, igralka in pripovedovalka. Je ustanoviteljica avtorskega gledališča Pripovedno gledališče gdč. Bazilike in soavtorica AEIOU gledališča za dojenčke in malčke.

BERT
Lutkovna predstava za otroke od 4. leta dalje
Premiera: 30. novembra, 18.00, Veliki oder LGL

Koncept: Katja Povše, Špela Trobec
Besedilo in dramaturgija: Anže Virant
Režija: Katja Povše
Likovna podoba lutk, scenografija in kostumografija: Špela Trobec
Lutkovna tehnologija: Žiga Lebar
Izdelava lutk in objektov: Žiga Lebar
Glasba: Gregor Zemljič
Animacija: Špela Čadež, Zarja Menart, Špela Trobec
Mapiranje: Boštjan Čadež
Oblikovanje svetlobe: Kristjan Vidner 
Lektoriranje: Irena Androjna Mencinger

Igrajo: Lovro Finžgar, Miha Arh, Aja Kobe, Martina Maurič Lazar, Gašper Malnar.

Predstava Kralj Matevžek Prvi je nastala po istoimenskem romanu poljskega pisatelja Janusza Korczaka, ki ga je za gledališki oder priredila Ana Duša. Govori o fantu, ki po smrti očeta-kralja komaj enajstleten zasede prestol. Kljub poskusom, da bi vladal po lastni pameti in pravično, ne more mimo ministrov, ki hočejo stvari voditi po svoje. Da bi naredil državo po meri ljudi, ustanovi otroški parlament. Predstava, v kateri se nekaj podobnega dejansko zgodi, saj se na odru formirajo štiri otroška ministrstva in je mlada publika povabljena k besedi, se ukvarja z vprašanji vladanja, pravičnosti, politike in razmerij moči. Izhaja iz predpostavke, da so otroci in mlajši najstniki aktivni del družbe, ki se zaveda različnih, tudi manj prijetnih realnosti našega časa; da so sposobni družbene refleksije in razmisleka o svetu, v katerega odraščajo.

Roman Kralj Matevžek Prvi (v slovenščini je z naslovom Kralj Matjažek Prvi v prevodu Franceta Vodnika izšel leta 1958 pri Mladinski knjigi) je bil prvič objavljen leta 1922; hitro je postal ena največjih poljskih literarnih uspešnic za otroke, kar ostaja še danes. V romanu Korczak skozi izmišljeno zgodbo o otroškem kralju govori o sočasnih družbenih razmerjih na Poljskem in v svetu ter o nujnosti in možnosti družbenih sprememb. Z vso resnostjo odpira teme, kot so vojna, mednarodna politika, ekonomija in revolucija. Zaradi vpetosti romana v politično realnost po prvi svetovni vojni danes nekatere izmed Korczakovih idej niso več aktualne ali celo sprejemljive – kar pa ne izniči njegovega humanističnega sporočila, poziva k razumni ureditvi sveta in vere, da je preprosta otroška logika pogosto bolj točna in predvsem pravičnejša od odrasle, “zrele” politične misli. Vse našteto so skušali ustvarjalci ohraniti kljub posodobitvi in aktualizaciji prikazane družbene, politične in ekonomske stvarnosti ter številnim referencam iz sveta popularne kulture in družbenih medijev, s katerimi so Korczakovo pripoved poskušali približati današnjim mladim gledalcem.

Korczakova vez z otroki ni bila zgolj teoretična: z njimi se je srečeval kot pediater, pedagog, zagovornik pravic otrok in vodja varšavske sirotišnice za judovske otroke. Pod njegovim mentorstvom so otroci v sirotišnici izvajali nekatere reforme, o katerih piše v romanu, izdajali pa so tudi otroški časopis, ki je izhajal kot redna priloga enega izmed sočasnih poljskih časnikov. Ko so Varšavo v 2. svetovni vojni zasedli nacisti, so otroke skupaj z ostalimi varšavskimi Judi najprej zaprli v geto, potem pa jih odpeljali v koncentracijsko taborišče Treblinka. Korczaku je bila kot priznanemu in priljubljenemu pisatelju ponujena možnost rešitve; ker ni hotel zapustiti otrok, je ni sprejel. Umrl naj bi v plinski celici, najverjetneje takoj po prihodu v taborišče.

Prvo slovensko uprizoritev Korczakovega romana podpisuje beograjska režiserka Anja Suša, mednarodno uveljavljena gledališka ustvarjalka, ki redno režira tako za odrasle kot tudi za otroke in mlade. Za svoje delo na tem področju je doma in v tujini prejela več nagrad in priznanj. V Sloveniji je doslej trikrat režirala v MGL (Ukročena trmoglavka, Zlata čeveljčka, Iluzije), v LGL pa je leta 2015 po dramski predlogi Lotte Faarup ustvarila družbenokritično uprizoritev za mlade Nekoč, ko nas ni bilo več, ki je na letošnjem festivalu Zlata paličica prejela nagrado najstniške žirije za najboljšo mladinsko predstavo.

Janusz Korczak, Ana Duša
KRALJ MATEVŽEK PRVI
Dramska predstava za otroke od 9. do 13. leta
Premiera: 1. decembra 2017, Oder pod zvezdami LGL

Režija: Anja Suša
Dramaturgija: Petra Pogorevc
Scenografija, kostumografija: Maja Mirković
Aranžmaji in zvočna podoba: Laren Polič Zdravič
Koreografija: Damjan Kecojević
Oblikovanje svetlobe: Mats Öhlin 
Lektura: Irena Androjna Mencinger

Igrajo: Primož Ekart k. g., Voranc Boh, Rok Kunaver, Zala Ana Štiglic k. g., Nina Ivanič, Urška Hlebec, Jan Bučar. 

Sodeluje Partizanski pevski zbor. Korepetitor: Iztok Kocen.

Vabimo vas, da si premiero ogledate. Za novinarje smo rezervirali brezplačne vstopnice, prosimo pa vas, da svojo udeležbo potrdite z odgovorom na to sporočilo ali po tel. 041 691 102.

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica TriglavLep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Če ne želite več prejemati naših novic, sledite odjavi