Obvestilo medijem: spletna premiera predstave Najprisrčnejši velikan Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Sezona 2020/2021

Premiera lutkovne predstave Najprisrčnejši velikan

Po Zverjascu in Zverjaščku, ki sta premagovala strah v gozdu, polnem plenilcev, in raznih dogodivščinah prav nič zlobne čarovnice v Bi se gnetli na tej metli, bo na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana zaživela nova uspešnica svetovno priznane škotske avtorice Julie Donaldson in nemškega ilustratorja Axla Schefflerja Najprisrčnejši velikan. V režiji Jaka Ivanca, dramatizaciji Jureta Karasa in z avtorsko glasbo Davorja Hercega igrivo upodablja bogastvo medsebojne pomoči in nesebičnosti.

Najslabše oblečen velikan v mestu si želi preobrazbe, zato si privošči nova oblačila. V novih nogavicah, čevljih, kravati, srajci in hlačah je videti prav  najimenitnejši velikan v mestu. A kaj, ko na poti domov sreča prijatelje, ki so jih doletele razne nesreče: žirafa žalostno smrka, kozlu je vihar odnesel jadro, miške so ostale brez hiške, lisica brez spalne vreče, kužek je obtičal v blatni mlakuži. Vsi nesrečneži nujno potrebujejo njegovo pomoč … Velikan nesebično razda svoja nova oblačila prijateljem, zato pa sam postaja vedno bolj gol in vedno bolj premražen. Rešijo ga njegova stara oblačila, zaradi katerih pa se ponovno znajde na začetku - kot najudobneje, a vendarle spet najslabše oblečeni velikan. A dobro se z dobrim vrača in prijatelji ga presenetijo ne samo z darilom, pač pa tudi s spoznanjem, da je zaradi svojih dejanj - če že ni najimenitnejši – prav gotovo najprisrčnejši velikan. 

Uprizoritev, zasnovana na zgodbi o zadovoljstvu s tem, kar imamo, in pripravljenostjo dati tistim, ki nimajo, se spreminja in pregiba v dinamično igro perspektiv. Preplet oddaljenosti in bližine, velikega in majhnega ter raznolikih dimenzij odpira domišljijo in gledalcu razpira pogled. Poigrava se tudi z različnimi lutkovnimi tehnikami, ki s songi, vizualno podobo in nagajivo besedilno predlogo razgibajo celotni oder.

Julia Donaldson, Axel Scheffler
NAJPRISRČNEJŠI VELIKAN
The Smartest Giant in Town
Lutkovna predstava, 3+

Režiser Jaka Ivanc, avtor dramatizacije Jure Karas, skladatelj Davor Herceg, dramaturg Andrej Jaklič, avtor likovne podobe Natan Esku, scenografi Žiga Lebar, Jaka Ivanc, Natan Esku, lutkovni tehnolog Žiga Lebar, lektor Martin Vrtačnik, korepetitor in avtor aranžmajev Jože Šalej, oblikovalec svetlobe Kristjan Vidner

Igrajo Jure Lajovic, Martina Maurič Lazar, Iztok Lužar, Polonca Kores, Lovro Finžgar, Zala Ana Štiglic
Na klavirju Jože Šalej k. g./Davor Herceg k. g.

Predstava bo zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa izvedena preko spleta. Za izven je plačljiv ogled mogoč kadarkoli preko platforme Vimeo on demand: https://vimeo.com/ondemand/najprisrcnejsivelikan.

Novinarjem in kritikom bomo poslali povezavo na brezplačen ogled, vendar pa prosimo, da nam tisti, ki vas ogled predstave zanima, to sporočite na e-naslov pr@lgl.si.



Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav. Če ne želite več prejemati naših informacij, sledite odjavi