Vabilo na skupno novinarsko konferenco organizacij in združenj s področja kulture Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Vabilo na skupno novinarsko konferenco organizacij in združenj s področja kulture

Pred osrednjim kulturnim praznikom med ustvarjalkami in ustvarjalci vre, saj poskuša Ministrstvo za kulturo v naglici sprejeti številne škodljive ukrepe brez dialoga s strokovno javnostjo. Kulturnice in kulturniki smo se zato združili v skupen poziv organizacij in združenj ministru za kulturo, naj iz procedure takoj umakne najbolj sporna dokumenta: novelo krovnega zakona in Nacionalni program za kulturo, v nasprotnem primeru pa pričakujemo njegov odstop. Predsednika vlade Mira Cerarja hkrati pozivamo k nujnemu sestanku in ukrepanju.

Več o dogajanju bomo javnosti predstavili na skupni novinarski konferenci, kjer se bomo združili vsi, od javnega sektorja do nevladnih organizacij, od samozaposlenih do strokovnih in stanovskih društev ter sindikatov v kulturi.

Novinarska konferenca bo potekala v torek, 6. februarja, ob 13.30 uri v preddverju Lutkovnega gledališča Ljubljana (Krekov trg 2, Ljubljana). Poleg skupne izjave bomo predstavili še posamična stališča kulturnih združenj in organizacij ter njihove poglede na stanje v kulturi. V nadaljevanju si lahko preberete skupno izjavo z dosedanjimi podpisniki, zadnji seznam pa bomo predstavili v torek. Če se želite pridružiti skupni izjavi, pišite na info@asociacija.si.

Vljudno vabljeni!

Skupna izjava kulturnikov proti rokohitrskemu sprejemanju škodljivih ukrepov na področju kulture

Spodaj podpisani, ki delujemo na raznovrstnih področjih kulture in umetnosti, s skupnim pismom izražamo ostro nasprotovanje rokohitrskemu spreminjanju krovne zakonodaje v kulturi mimo javnosti in vključujočega dialoga s stroko. Ministra za kulturo pozivamo, naj nemudoma umakne predlog Nacionalnega programa za kulturo in novelo krovnega zakona v kulturi, v nasprotnem primeru pa pričakujemo njegov odstop. Hkrati od predsednika vlade Mira Cerarja pričakujemo nujen sestanek najkasneje do 15. februarja, na katerem želimo pojasnila, kaj namerava ta vlada do konca mandata narediti, da začne reševati položaj kulture v Sloveniji. 

Ministrstvo za kulturo je v javnost poslalo novelo Zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK) s skrajšano javno razpravo, ki jo minister za kulturo utemeljuje z bližnjimi volitvami. Pred objavo se ni posvetoval niti z Nacionalnim svetom za kulturo, niti z dialoškimi skupinami na ministrstvu.

Zakon vsebuje številne predloge, ki temeljijo na smernicah še nesprejetega Nacionalnega programa za kulturo 2018-2025 (NPK), ki smo mu v kulturni javnosti ostro nasprotovali. Čeprav so v manjšini predlogi ZUJIK-a tudi sprejemljivi, ne nastopajo kot celota, in zato ne predstavljajo pravilnega načina spreminjanja kulturnega modela, saj bi njihovo sprejetje brez ustrezne reforme ostalih področji lahko temeljno zamajalo kulturno krajino in ji povzročilo usodne posledice.

Namesto, da bi minister po ostrem odzivu javnosti odprl javno razpravo o spornih predlogih iz NPK in predstavil nov nabor kompromisnih ukrepov, je še pred sprejetjem NPK lansiral ZUJIK z enako spornimi predlogi, s katerimi želi pridobiti politično zavezo za sprejetje Nacionalnega programa za kulturo. In to v trenutku, ko vsak razpis, zakonski predpis ali izjava ministrstva razbesni en ali drugi del kulturniške javnosti. Nekaj mesecev pred volitvami, in to brez vsaj približnega soglasja kulturnikov, to ministrstvo pač nima legitimnosti spreminjanja kulturnega modela.

Verjamemo, da se ministru mudi, ker se mu mandat izteka, a kulturniki bomo tu ostali bistveno dlje kot vsaka politična garnitura, zato nam ni vseeno, v kakšnih pogojih bomo delovali. Rokohitrsko sprejemanje spornih predlogov in zavračanje dialoga sta zaznamovali celoten mandat, v katerem je kultura tekla mrtvi tek. Čas je, da se hitenje ustavi, in dialog postavi na prvo mesto. Le tako bomo lahko ustvarjali boljšo umetnost in kulturo.

Od pristojnega ministrstva in Vlade Republike Slovenije pričakujemo ukrepe in rešitve, ki bodo gradili na spoštovanju našega dela, pozitivno razvojno naravnanost in vzpostavitev normalnih pogojev našega dela.

V Ljubljani, 2. februarja 2018

Podpisniki skupne izjave (po abecednem redu; ker podpisi še vedno prihajajo, bomo dokončen seznam predstavili na torkovi novinarski konferenci):

Center urbane kulture Kino Šiška, direktor Simon Kardum
Društvo Asociacija, mreža nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti, predsednica Jadranka Plut
Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije, predsednica Vilma Štritof
Društvo slovenskih književnih prevajalcev, predsednica dr. Đurđa Strsoglavec
Društvo slovenskih pisateljev, predsednik Ivo Svetina
Društvo za sodobni ples Slovenije, predsednica Pia Brezavšček
Glosa, sindikat kulture in narave Slovenije, predsednik Mitja Šuštar
Kolegij direktorjev slovenskih gledališč, predsednik Uroš Korenčan
Skupnost muzejev Slovenije, predsednica dr. Aleksandra Berberih-Slana
Zavod za založniško dejavnost Beletrina, direktor Mitja Čander
Združenje dramskih umetnikov Slovenije, predsednica Saša Pavček
Združenje splošnih knjižnic, predsednica Vesna Horžen
Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, predsednik Klemen Dvornik
Zveza kulturnih društev Slovenije, predsednica Mija Aleš  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Če ne želite več prejemati naših novic, sledite odjavi