#odprimogledališča Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Sezona 2020/21

#ODPRIMOGLEDALIŠČA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana smo praznovanje svetovnega dne lutk obeležili 21. marca s posebno akcijo - v vitrinah na pročelju stavbe smo raz-stavili nekaj krajših prizorov predstave Nevidna v režiji Primoža Ekarta, ki bi morala biti premierno uprizorjena v začetku letošnjega leta. Poetična drama za odrasle, ki se skozi intimno zgodbo ter občutljivostjo trenutkov iztekajočega se človeškega življenja dotakne aktualne teme - diskriminacije starejših v naši družbi, je v tunelu gledališča nastajala dva meseca. Proces se je zaključil, predstava pa čaka na odprtje gledališč, kot še številne zaključene produkcije drugih slovenskih gledališčih. 

Na to, kako bistven je za predstavo in igralce neposreden stik z gledalci, so opozorili tudi ustvarjalci predstave v kratkem videu, ki je nastal ob procesu ustvarjanja. Fillm je bil del dogodka, s katerim Lutkovno gledališče Ljubljana v sodelovanju z drugimi slovenskimi gledališči napoveduje začetek kampanje #odprimogledališča.

Odločevalske akterje pozivamo h konstruktivnemu dialogu pri iskanju ustreznih možnosti za vnovično odpiranje gledališč, ki so se zaprla natanko pred letom dni (s krajšimi intervali odprtja v poletnih mesecih) in niso navedena na vladnem semaforju sproščanja ukrepov. V tem času smo gledališča nenehno iskala različne inovativne načine, kako ohraniti stik z našimi gledalci. Skupaj z njimi zdaj ugotavljamo, da je čas, da se začnemo pogovarjati o postopnem odpiranju gledališč, saj težko pristajamo, da postaja edini prostor izraza uprizoritvene umetnosti virtualni svet spleta, da edino gledalčevo perspektivo določa pogled skozi kamero in da se vrednost naših stvaritev presoja skozi število klikov in všečkov. Prvobitna esenca gledališča je prav ohranjanje živega in neposrednega stika z gledalci, na kar v letošnji poslanici opozarja tudi generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay. 

>> FotografijeLep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Naše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, pokrovitelja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav. Če ne želite več prejemati naših novic, sledite odjavi