Obvestilo medijem: Izšla je nova številka revije Lutka Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Izšla je nova številka revije Lutka

Izšla je nova številka LUTKA, strokovna revija za lutkovno umetnost in gledališče animiranih form. Obravnava vpliv sodobnih tehnologij na razvoj in dojemanje sodobne lutkovne umetnosti oziroma umetnosti animiranih entitet. Namenjena je predstavitvi raznolikih praks interdisciplinarnih ter hibridnih oblik sodobnega lutkarstva in tematizaciji spremljajočih sodobnih problemskih tokov skozi na novo sestavljene eseje referenčnih strokovnjakov.

V razmislek ponuja temeljna vprašanja, s katerimi se srečujemo, ko obravnavamo aktualne tokove lutkovne umetnosti: kako lahko lutko na novo definiramo in jo obravnavamo; kako daleč lahko vpliv novih medijev razširi njeno definicijo in celo vpliva na razvoj nove lutkovne terminologije; kako jo sodobne prakse vzpostavljajo v povsem nov odnos z animatorji, materialom, gibom, predmetom, glasom ... In navsezadnje: ali lutka oziroma animirani objekt v resnici sploh še potrebuje animatorja, saj je videti kot da – opolnomočena z novo tehnologijo – lahko zaživi povsem svoje življenje?

Revija ponuja nove konotacije in uvide s poudarkom na razširitvi percepcije lutke v povezavi z novimi tehnologijami. Odraža, da ni zastala v svoji tradicionalni osnovi, temveč dokazuje, da močno reflektira današnji čas in skozi svoj estetski in vsebinski izraz prilagaja ter vzporedno reprezentira sodobni družbeni ustroj. S svojo inherentno širino, z možnostjo brezmejnega nastanka iz nič se lahko (če ima za to posluh) preobrazi v aktualno, odprto, raziskovalno umetniško formo.

Revijo Lutka je leta 1966 ustanovila Zveza kulturnih organizacij (danes Javni sklad RS za kulturne dejavnosti). V različnih intervalih (1966–1970, 1973–1981, 1985–1988, 1991–1996, 1998–2000) je izhajala vse do leta 2000 (št. 57). Izdajatelj zadnjih številk je bilo Kulturno-umetniško društvo Klemenčičevi dnevi. Leta 2013 je začela revija ponovno izhajati.

60. številka revije je nastala s podporo evropskega projekta N.A.P.P. (Numeric art puppetry project), ki združuje štiri znane ev­ropske ustanove z bogato lutkovno dediščino. V njem poleg Lutkovnega gledališča Ljubljana sodelujejo tudi Centre de la Marionnette de la Communauté Française iz Belgije, Teatrul Municipal Tony Bulandra iz Romunije in Action Culturelle du Val de Lorraine iz Francije. Pod drobnogled postavlja sodobne lutkovne pristope v povezavi z digitalno umetnostjo in dojemanje sodobne lutkovne umetnosti skozi prizmo na­jrazličnejših hibridnih uprizoritvenih oblik.Lep pozdrav,


Petra Škofic

Lutkovno gledališče Ljubljana
Odnosi z javnostmi
01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr