Sporočilo za javnost II. - Festival Lutke 2016 Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

V petek se začenja mednarodni Festival Lutke 2016

Spoštovani uredniki in novinarji,

pošiljam vam informacijo o 13. bienalnem festivalu sodobne lutkovne umetnosti Lutke 2016. Vsem novinarjem, ki bodo spremljali festival so na voljo brezplačne vstopnice, prosim pa vas, da mi sporočite, katere predstave bi si želeli ogledati. Povezava na program. Še posebej vabimo na otvoritveno predstavo finskega avtorja Kalle Nia in gledališča WHS Odhod, ki bo v petek, 9. septembra 2016, ob 20.30 uri, v Stari mestni elektrarni.

Mednarodni festival LUTKE slovenski kulturni prostor vsaki dve leti obogati z izvirno, kakovostno in raznoliko mednarodno produkcijo lutkovnega gledališča, gledališča objekta in vizualnega gledališča. Vodilo izbora so vsebinsko in uprizoritveno izzivalne ter navdihujoče, predvsem pa visoko kakovostne lutkovne predstave mednarodnih razsežnosti, ki na vpogled ponujajo prebojne novosti sodobne lutkovne umetnosti. Raznovrstnost njihovih uprizoritvenih izrazov pogosto seže drzno daleč onkraj našega dojemanja tega žanra, se tako dotakne mejnih oblik lutkarstva ter s tem potrjuje njegove neskončne in neslutene izrazne razsežnosti.

V petih dneh, od 9. do 13. Septembra, se bo na različnih prizoriščih Lutkovnega gledališča Ljubljana, v Stari mestni elektrarni, na Ljubljanskem gradu, v Galeriji Kresija in Kinodvoru zvrstilo več kot 25 predstav iz 14 držav (ZDA, Avstralija, Francija, Nizozemska, Belgija, Izrael, Norveška, Danska, Češka, Italija, Španija, Estonija in Slovenija).

Bienalni festival sodobne lutkovne umetnosti LUTKE 2016 so refleksija in drzen utrinek sodobnega časa; so satirični, absurdni, poetični, impresivni komentar na aktualna ekološka, družbena in politična vprašanja, so prerez monogoterih lutkovnih videnj in iskanj, kjer materija z magijo animacije dobiva neslutene priložnosti.

V Stari mestni elektrarni se bo s predstavo Odhod predstavil finski vizualni umetnik in čarovnik Kalle Nio, eden od znanilcev najsodobnejših smernic v razvoju vizualne gledališke umetnosti. V predstavi je upodobljen odtujeni par, ki tava v svetu sanj in iluzij. Njuna občutja so izražena skozi gib njunih teles ter animacijo tkanine oz. prostora, znotraj katerega se nahajata. Gre za edinstveno gledališko izkušnjo, v kateri se prepletajo prvine cirkusa, magije, plesa in vizualnih umetnosti. Predstava očarljive iluzije in razburljivih presenečenj. Polna ognja, norosti, nemira in ljubezni je pretresljiva predstava Pepel, trenutno ene najbolj perspektivnih mladih norveških lutkovnih ustvarjalk Yngvild Aspeli in francoske skupine Plexus Polaire.Predstavo je navdihnil roman o uničujoči moči, ki prevzame človeka in ga lahko spelje v globino norosti, norveškega pisatelja Gaute Heivollija Preden zgorim, ki temelji na resničnih dogodkih. Nizozemska skupina Hotel Modern se pogostokrat loteva refleksije pomembnih družbenozgodovinskih tem. Predstava Taborišče z ogromno maketo koncentracijskega taborišča Auschwitz in lutkami jetnikov in njihovih rabljev stremi k rekonstrukciji zgodovinske realnosti. Gledalci smo hote ali nehote priča temu, pred čimer bi vsi najraje zamižali – zgodbi o deportacijah, razosebljanju, poniževanju, mučenju in ubijanju. Priča smo največjemu množičnemu poboju sodobnega sveta. Ustvarjalcem je uspelo ustvariti predstavo, tako intenzivno in pretresljivo, da ob koncu ne vemo, ali bi sploh ploskali ali le nemo, čim bolj neopazno in tiho odšli s prizorišča. Aktualna politična satira je žanr, v kateri kraljuje ameriški lutkar, satirik, filmar in igralec Paul Zaloom, nekdanji član slovite avantgardne skupine Bread and Puppet Theatre. Kot zaključna uprizoritev bo zaživela v hiperaktivnem, vizualno bogatem spektaklu z naslovom Dogodivščine belega moža. Zaloom z igračami, avtomobilčki, punčkami, porcelanastimi figuricami in neuporabnimi predmeti na odru prikaže ponarejeno zgodovino belega človeka. Gre za komedijo o tem, kako je beli človek odšel na zemljo, da bi jo civiliziral.

Tudi Plastični junaki Ariela Dorona, enega najbolj priljubljenih izraelskih lutkarjev, so satirični komentar na aktualna družbena in politična vprašanja. Nasilje, seks, sovraštvo, poželenje in strah bodo pred nami zaživeli z uporabo »naivnih« otroških plastičnih figuric, ki predstavljajo vojake, orožje in vojno. Ob tem ne manjkajo niti pametni telefoni, tablice in video. Gre za duhovito, divje in sveže lutkovno doživetje. Inventivno uporabni so lahko tudi (kičasti) predmeti, ki so nam dobro poznani z domačih polic. Nežno, zabavno, trpko bodo risali romantični odnos zaljubljenega para v miniaturnem vodvilu Moja srnica in moj zajči francoske skupine AÏE AÏE AÏE. Na festivalu bo z lutkovno miniaturko Milje nastopil tudi francoski lutkovni ustvarjalec mlajše generacije Renaud Herbin (TJP Centre Dramatique National D’Alsace), ki celostno raziskuje polje lutkovne umetnosti v odnosu do umetnosti telesa in giba. V ogromnem cilndru (kovinski konstrukciji), iz katerega je tako rekoč nemogoče pobegniti, se znajde človek, natančneje 43-kilogramska lutka. V maniri absurdnih in grotesknih zgodb Samuela Becketta upodablja posameznikovo stisko, ki je zabavna in obenem metafizična ter izriše prostor mentalne in fizične utesnjenosti. Šest izvajalcev spretno preigrava 25 različnih likov zgodbe Mega milijon: uničenje Lemuela Piktina režiserja mlajše generacija Mirka Raajasa in estonskega lutkovnega gledališča NUKU. Predstavo je navdihnil satirični roman ameriškega pisatelja Nathanaela Westa. Akterja danske skupine Sofie Krog nas bosta z izvrstno animacijo ob strašljivih zvočnih efektih popeljala skozi skrivnostne zgodbe temačnih soban Hiše, srhljivo smešnega lutkovnega komičnega trilerja za mlade in odrasle. Le za enega gledalca, ki kuka v miniaturni svet v notranjosti kovčka, je predstava En kovček na osebo finskih ustvarjalcev Nordic Puppet Ambassadors. Petnajstminutna avantura o ljudeh, ki so se odpravili na pot ne po svoji volji in brez vedenja, kako se bo pot končala. Predstavo o tem, kako naenkrat varno okolje postane sovražno, je navdahnila zgodba Ane Frank. Sanjska impresija je poetična avtorska iluzionistična predstava Mešam zrak francoske ustvarjalke Magali Rousseau (Compagnie L’Insolite Mécanique), kjer s pomočjo pare, pedal in različnih ročic oživijo nenavadni predmeti in jekleni stvori. Dogodivščine Alvina Sputnika: raziskovalca morskih globin je ganljiva solo mikroepska lutkovna predstava avstralskega ustvarjalca Tima Wattsa (The Last Great Hunt), ki s pomočjo tehnologije in multimedije izriše ganljivo zgodbo o neskončni ljubezni, izgubi, upanju in koncu sveta. Predstava, ki bo navdušila otroke in tudi odrasle. 

Lutkovno gledališče Ljubljana bo v Tunelu uprizorilo večmedijsko site-specific postavitev gibljivih podob, objektov, glasbe, svetlobe in performansa V zavetrju časa slovenskih vizualnih umetnic Mete Grgurevič in Urše Vidic. Projekt Azil nizozemske skupine Babok je zasnovan kot intervencija v javni prostor in bo naključne mimoidoče Krekovega trga povabil v svojevrsten absurd vizualnega in interaktivnega gledališče, kjer bodo zaprašeni in pozabljeni kuhinjski pripomočki dobili drugo vsebino oz. drugo življenje. Mimoidoči bodo lahko našli tudi idealen trenutek in prostor za koncentracijo in intimnost znotraj Praznih glav Electric Circusa iz Nizozemske. Ulična inštalacija drobnih, kratkih, resničnih, življenjskih zgodb, ki nas za hip vrnejo k našim izvirnim mislim.

Glavnina predstav festivala je sicer namenjena odraslemu občinstvu, nekaj lutkovnih utrinkov pa je namenjenih tudi otrokom. Poleg češkega Naivní divadlo Liberec (Češka leži ob morju), belgijskega Tuning People & Kinderenvandevilla (Leeghoofd) in Tof Théâtre (V delavnici) bodo otroški program krojile predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana (Misija X, Medved in mali ter Lučka, grah in pero) in Lutkovnega gledališča Maribor (Mali modri in mali rumeni). 

V okviru festivala bo organizirana tudi dvodnevna mojstrska delavnica robotike z naslovom Človek, stroj, poezija izraelskega umetnika Amita Drorija. Drori ustvarja edinstvene stroje, zasnovane tako, da imajo tudi čustvene in poetične funkcije. Delavnica je namenjena temeljitemu uvajanju začetnikov v svet izvirnih tehnologij oz. njihove filozofije, tehnologije in prakse. Udeleženci se bodo seznanjali z uporabo mikroprocesorjev Arduino, razumevanju načel in ključnih struktur elektronskih in robotskih sistemov.

Znotraj festivalskega programa bodo potekale tudi različne aktivnosti v sklopu evropskega projekta Iz zaodrja: pionirji evropskega lutkarstva/All Strings Attached: The Pioneers of European Puppetry Behind the Scenes: lutkovne predstave, povezane z lutkovno preteklostjo (Duh lutkovne preteklosti španske skupineEtcétera, Doktor Faust Lutkovnega gledališča Ljubljana in Od 3 do 93, veličastna stvaritev Teatra dei Piccoli iz Italije, strokovne in otroške delavnice, različne predstavitve in predavanja ter vodeni ogledi Lutkovnega muzeja. 10. septembra bo v Galeriji Kresija tudi odprtje razstave Pionirji evropskega lutkarstva. Po zaključku bo celoten sklop muzejskih dogodkov odpotoval tudi na Hrvaško (Osijek), v Španijo (Granada) in Italijo (Čedad).

Festivalsko dogajanje bo na otvoritveni dan popestril slovenski pianist Bowrain (Tine Grgurevič, ki je med drugim tudi avtor glasbe prostorske instalacije V zavetrju časa) s  koncertom minimalistične jazzovske elektornike, na katerem se mu bo kot gost na električni harfi pridružil portugalski glasbenik Eduardo Raon.
Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana
Tel. 01 548 4543, 041 691 102

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Blagajna in knjigarna Zvezdica Zaspanka je odprta od ponedeljka do petka med 9. in 19. uro, ob sobotah med 9. in 13. uro ter uro pred predstavo. Za informacije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 2004. Vsak obiskovalec mora imeti svojo vstopnico, tudi otroci ne glede na starost. Če se predstave ne morete udeležiti, lahko vstopnico vrnete na blagajno do začetka predstave. Če ne želite več prejemati naših novic, sledite odjavi