Vabilo k ogledu filma Mojster in njegov Gašper Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Spoštovani,


vabimo vas k ogledu igrano-dokumentarnega filma o Milanu Klemenčiču Mojster in njegov Gašper, ki je nastal v produkciji RTV Slovenija. Film bo TV Slovenija predvajala v nedeljo, 20. maja 2018, ob 22.30 na TV SLO 1, predpremierno pa si ga bomo ogledali v petek, 18. maja 2018, ob 19. uri, v preddverju Velikega odra LGL. Vstop je prost.

Dokumentarni portret akademskega slikarja Milana Klemenčiča, ki je že leta 1910 v Šturjah pri Ajdovščini ustvaril Malo marionetno gledališče. Kasneje je s svojim dolgoletnim delovanjem postavil temelje slovenskemu lutkovnemu gledališču, ki se lahko primerja s tovrstnimi evropskimi gledališči z veliko daljšo tradicijo. Že pred prvo svetovno vojno je Milan Klemenčič napisal program o ustanovitvi pravega lutkovnega gledališča na Slovenskem, objavil pa ga je šele po vojni, ko je Ljubljana dobila Slovensko marionetno gledališče. Postal je vodja gledališča, izdelal je tudi lutke in sceno, prevedel besedila za predstave ter izbral igralce. Gledalci so bili navdušeni nad predstavami in nad njegovim znamenitim likom Gašperjem, ki ga je Klemenčič prevzel iz besedil Franca Poccija. Gašper, nemirni duh, ki za vsako stvar najde pravi odgovor, je postal njegov spremljevalec in je tudi v tem primeru rdeča nit portreta. Deset let se je nato Klemenčič posvečal samo slikanju, zatem pa se je odločil, da bo ustvaril svoje lastno gledališče. Ljudi je povabil na svoj dom na predstavo Sovji grad. Vse je sam tako natančno izdelal, da so figurice pred gledalci dobesedno oživele. Sledila je predstava Doktor Faust, ki pomeni vrh njegove lutkovne umetnosti. Predstava je še danes na repertoarju Lutkovnega gledališča Ljubljana. Je dragocen dokument časa in žlahten delček zakladnice slovenske kulturne dediščine. Milan Klemenčič je bil tudi prvi, ki se je pri nas preizkusil v barvni fotografiji, lahko pa ga štejemo tudi med prve scenografe in kostumografe. 

Dokumentarno pripoved je skupaj s strokovnim sodelavcem Matjažem Lobodo zasnovala Magda Lapajne, ki je napisala scenarij in film režirala. Like so odigrali Iztok Jereb (oče Milana Klemenčiča), Areh Mahkovic (mladi Milan Klemenčič), Ahac Mahkovic (brat), Bela Manfreda (sestrica), oživili pa tudi Primož Pirnat (glas Milana Klemenčiča), Jože Lasić (izdelovalec lutk), Iztok Bobič (slikar) in Gašper Tič (glas lutke Gašperja). To je bila Gašperjeva zadnja vloga v dokumentarnem filmu.

Vabljeni!


  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Če ne želite več prejemati naših vabil, sledite odjavi