Vabilo k predpremiernemu ogledu predstave Lučka Regrat Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Spoštovani,

vabimo vas k obisku našega programa Razgledališče+, ki je namenjen strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju. Tokrat si bomo predpremierno ogledali predstavo za otroke od 3. leta dalje Lučka Regrat, po predstavi pa bo sledil pogovor o predstavi, ki ga bo vodila umetniška vodja LGL Ajda Rooss.

Dobimo se v sredo, 4. aprila 2018, ob 17. uri, na Šentjakobskem odru LGL. Prosimo vas, da svojo udeležbo potrdite Špeli Juntes na elektronski naslov organizacija@lgl.si ali po telefonu 01 3000 976. 

Gregor Strniša
LUČKA REGRAT
Popotovanje od sveta do zvezd, 3+

Režija Maruša Kink
Likovna podoba Tina Dobrajc 
Igrajo Maja Kunšič, Gašper Malnar, Katja Povše k. g., Gregor Prah k. g.

Vsak regrat dobi enkrat lučko. Le kdo je še ni pihnil in potem opazoval zasanjanega lebdenja njenih malih lučk po zraku? A Lučka Regrat ni navadna lučka. In tudi ni navaden regrat. Ker bi se rada videla, se s travnika odpravi v mesto. Tam se ljudje gledajo v izložbe in hodijo v kino in v gledališče, da bi gledali sami sebe. Ljudje, izve Lučka, so nori sami nase. Vsako zrcalo pa jih ima tudi malo za norca, zato so ljudje žalostni, ker v ogledalih svojih pravih odsevov ne vidijo. Da bi uzrla kakšna v resnici je, mora Lučka Regrat premagati nekaj strahov, skleniti nekaj prijateljstev in prepotovati nekaj ovinkov in stranpoti.

Pesnik, dramatik, pisatelj in pisec besedil popevk Gregor Strniša je napisal tudi nekaj mladinskih del, pesmi in pravljic za otroke. S svojim poetičnim slogom je vstopal tudi v literaturo za najmlajše, v katero je vnašal svojo idejo »vesoljske zavesti« – zavedanja, da vsaka najmanjša stvar kaže temeljne značilnosti vesolja. V pravljici Lučka Regrat se to kaže tako v lirični pripovedi kot v pesmi. Pravljica je kot samostojna slikanica izšla leta 1987 pri založbi Mladinska knjiga, leta 2011 pa je bila ponatisnjena v Zlati ptici, antologiji zgodb in pesmi, ki jih je ilustrirala Ančka Gošnik Godec. Gregor Strniša je literarni ustvarjalec 60. in 70. let prejšnjega stoletja. Med deli velja izpostaviti dramski besedili Žabe in Ljudožerci; obe še vedno igrajo na naših odrih. Njegove drame so dobile nekaj prevodov v jezike bližnjih držav, pesniške zbirke pa so prevedene v mnoge evropske jezike. Poleg besedil za popevke (Orion in Zemlja pleše), ki se jih je lotil – kot je sam dejal – le zaradi zaslužka, je napisal veliko pesniških zbirk, dramska besedila, prozo, predvsem za otroke, ter radijske igre.Lep pozdrav,


Petra Škofic

Odnosi z javnostmi
Lutkovno gledališče Ljubljana

 

  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr  

Če ne želite več prejemati naših novic, sledite odjavi