Vabilo na premiero predstave Žogica Marogica Imate težave s prikazom sporočila? Odprite sporočilo v brskalniku.

Spoštovani,

vljudno vas vabimo na premiero osvežene lutkotečne predstave Žogica Marogica, ki bo v torek, 27. novembra 2018, ob 18. uri, na Velikem odru LGL. 

Ustanovitev lutkovnega gledališča sega v leto 1948, ko je bila premierno uprizorjena marionetna predstava Udarna brigada, za dejanski začetek novega lutkarstva, ki je presegel sokolsko in partizansko tradicijo, pa veljata uprizoritvi Martina Krpana v sezoni 1949/50 in Žogice Marogice v sezoni 1950/51. 

Od Krpana in Marogice je slovenska lutkarija doživela še mnogo pomembnih prelomov in je danes povsem v koraku s sodobnimi lutkovnimi trendi. A te bomo v »muzejskih postavitvah« težko našli. Edini konceptualni poseg v Pengovovo Žogico Marogico je prelom s tradicijo »ljubljanske marionetne šole«, stroge delitve na animatorje in na govorce oziroma, v žargonu risanih filmov, sinhronizatorje; namesto devetih govorcev in sedmih animatorjev danes zadostuje pet animatorjev-igralcev. Ampak tradicija delitve je vztrajna; šele v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja so začele nastajati marionetne predstave, ki so z njo (vsaj delno) prekinile. Na premieri in prvih ponovitvah si boste tako gledalci predstavo lahko ogledali v jubilejno razgaljeni verziji z odprtim zaodrjem ter z ločenimi igralci in animatorji, kasneje pa bo zaodrje zaprto, igralci bodo pa hkrati tudi animatorji.

Jan Malík
Žogica Marogica
Osvežitev lutkotečne predstave iz leta 1951
V okviru praznovanja 70. obletnice LGL
 
Režiser Jože Pengov
Zasnova in izdelava lutk Ajša Pengov
Zasnova scene Ernest Franz
Avtor glasbe Bojan Adamič
Izdelava scene Lado Skrušny
 
Režiser osvežitve Brane Vižintin
Prevajalka Tatjana Jamnik
Dramaturginja Jera Ivanc
Lektorica Metka Damjan
Oblikovalec svetlobe Danilo Korelec
Kostumografka Nina Jordanovski

Nastopajo Polona Kores, Alenka Tetičkovič, Matevž Müller, Lovro Finžgar, Boštjan Sever k. g, Jernej Kuntner, Nina Ivanič, Rok Kunaver, Ajda Toman in Miha Arh.

Vabilo velja za dve osebi in ni prenosljivo. Prosimo vas, da svojo navzočnost potrdite na e-naslov pr@lgl.si ali po tel. 01 548 45 43, 041 691 102. Uroš Korenčan
, direktor         
Ajda Rooss, umetniška vodjaNaše ustvarjanje podpirajo: ustanoviteljica javnega zavoda Mestna občina Ljubljana, sofinancer Ministrstvo za kulturo, sponzorja Telekom Slovenije in Zavarovalnica Triglav, pokrovitelj jubilejne sezone Petrol in medijski pokrovitelj jubilejne sezone RTV Slovenija.


  Facebook Vimeo Twitter Pinterest Instagram Tumblr