30 let legendarne Sapramiške

3. 10. 2016

Sapramiška, ena najbolj priljubljenih pravljic Svetlane Makarovič, ki je v knjižni izdaji izšla leta 1976, je bila v režiji Naceta Simončiča premierno uprizorjena na Velikem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana pred tridesetimi leti, 17. oktobra 1986. Na  sporedu je ostala neprekinjeno vse do danes, odigrana je bila 1768-krat, videlo pa jo je kar 287.595 gledalcev. Predstava je bila leta 1989 omenjana tudi v Guinessovi knjigi rekordov, in sicer kot predstava, ki je bila v enem letu odigrana kar 177-krat, v obdobju od premiere do vpisa v Guinessovo knjigo rekordov pa 231-krat. Na številnih gostovanjih po svetu je obiskala večino evropskih držav, Japonsko, Južno Korejo, Brazilijo, Pakistan, Mehiko, Venezuelo ...

Kritičarka Stanka Godnič je ob premieri predstavo poimenovala kar »Saprasvetlana« in zapisala »Kako preprosto, pa kako prijetno, kako veselo, pa nič preveč vsiljivo poučljivo.« Verjetno je tudi to pripomoglo k temu, da je prebrisana in hrabra Sapramiška postala največja slovenska lutkovna uspešnica. Predstava ob obletnici pred mlade gledalce prihaja v sveži preobleki in pod režijskim vodstvom Braneta Vižintina. Avtor likovne podobe Jaka Judnič je lutkovnim junakom omogočil več animacijskih možnosti, Svetlana Makarovič pa je skupaj s skladateljem Milkom Lazarjem pripravila nove glasbene aranžmaje. 

Že pred leti je naša junakinja dobila tudi humanitarno noto, saj je sodelovala pri projektu Botrstvo. Ob obletnici prihaja na trg zobna krema Sapramiška Biodent, s katero Ilirija d.d. v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Ljubljana, Svetlano Makarovič in Jakom Judničem, del sredstev od prodaje namenja v Sapramiškin sklad pri Zvezi prijateljev mladine za pomoč otrokom s posebnimi potrebami iz socialno ogroženih družin. S pridobljenimi sredstvi bo ZPM pomagala otrokom in družinam pri nudenje psihosocialne pomoči, plačilu fizioterapij, plačilu oz. doplačilu zdravstvenih in drugih pripomočkov in izobraževanju staršev. Gre za dolgotrajno bolne otroke in bolezni, ki ovirajo otroke pri šolskem delu, otroke s primanjkljaji na posameznih področjih učenja, pri katerih se zaradi motenj v delovanju centralnega živčnega sistema pojavljajo zaostanki v razvoju in otroke z motnjami vedenja in osebnosti.

Za podporo pri praznovanju 30-letnice se zahvaljujemo podjetju Energetika Ljubljana.

3 reasons to book on our web site