Nagrada za predstavo Zločin in kazen

30. 10. 2017

Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije je za najboljšo uprizoritev pretekle sezone (2016/2017) izbralo predstavo Zločin in kazen po predlogi Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, v režiji Mirjane Medojević in produkciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter Lutkovnega gledališča Ljubljana. Nagrado so podelili ob zaključku Borštnikovega srečanja v Mariboru.

Članice in člani Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije vsako leto izglasujejo najboljšo predstavo minule sezone. Za nominacije so prišle v poštev vse uprizoritve, ki so bile premierno uprizorjene v slovenskem kulturnem prostoru, t. j. v Sloveniji ali slovenskem zamejstvu, in sicer v obdobju od 1. junija 2016 do 31. maja 2017. 

V obrazložitvi so v društvu zapisali: ”Predstava Zločin in kazen vstopa v razmerje z razsežnostjo romana, ki ima poleg tega na ramenih težo zgodovine, skozi ključni dimenziji predstave, z njenim prostorom in njeno časovnostjo. Umeščena na razpotje dveh krakov Tunela, najde v mračnih, vlažnih poteh tega kraja meseno uprostoritev. Njeno trajanje odpira prostrane in detajlirane podobe bednih, ponižanih in razžaljenih. Trije igralci spretno prehajajo med različnimi liki, njihovi individualni glasovi se razkrivajo v skupni igri, v dialogu. Predstava z natančnim in poetičnim gledališkim jezikom razpre duhovni kozmos Dostojevskega, hkrati pa vseskozi preverja odnose v prerezu skupnega časa, tudi tiste z gledalci.”

V predstavi igrajo: Tamara Avguštin, Nejc Cijan Garlatti, Janez Škof, Samo Kutin, zvok: Samo Kutin, kostumografkaTijana Todorović.

Foto: arhiv Borštnikovega srečanja
Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić
Foto: Željko Stevanić
3 reasons to book on our web site