Nagrade na 10. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

16. 9. 2019

V Mariboru se je v soboto zaključil 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, na katerem se je v tekmovalnem programu zvrstilo 11 predstav. Strokovna žirija je grand prix festivala podelila uprizoritvi Nekje drugje Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki jo je režiral Tin Grabnar. Lutkovno gledališče Ljubljana je dobilo skupaj kar devet nagrad za štiri uprizoritve.

Po oceni žirije (Blaž Lukan, Daniel Demšar in Kalle Nio) je “Nekje drugje uprizoritev, ki dokazuje, da raba sodobne tehnologije v gledališkem mediju ne pomeni nujno gledalčeve potujitve, in da je zlasti močna in avtentična izhodiščna ideja tista, ki združi vse uprizoritvene, najsi bo tradicionalne ali sodobne, literarne ali gledališke elemente v učinkovito celoto.”

Nagrado za režijo je na festivalu prejel Tin Grabnar. Po mnenju žirije je v uprizoritvi Nekje drugje pretresljivo pripoved o prijateljstvu v času nasilja in zla uprizoril karseda ekonomično, domala minimalistično, na ta način pa do skrajnosti intenziviral njen emotivni naboj. Njegova režija posodobljene slovenske klasike Martin Krpan kar kipi od igrivih domislic in gegov, pri čemer ponudi gledalcu vpogled tudi v zakulisje, a brez škode, da bi s tem izgubil primarni učinek odrske dinamike. Tin Grabnar je bil sicer nagrajen tudi za predstavo Lutkovnega gledališča Maribor Snežna kraljica.

Nagrade za animacijo in igro so dobili Gašper MalnarMiha Arh in Filip Šebšajevič za vloge v uprizoritvi Seansa Bulgakov ter Asja Kahrimanović Babnik za vlogo v uprizoritvi Nekje drugje. Iz slednje je bil za celostno likovno podobo nagrajen tudi Matija Medved. Posebno nagrado so prejeli ustvarjalci predstave Misterij sove za rekontekstualizacijo uprizoritve in Mateja Bizjak Petit za dramaturgijo. Žirija je menila, da je uprizoritev Misterij sove “v rabi sredstev izjemno občutljiva, natančna in premišljena, na prvi pogled spoštljiva, vendar neprizanesljiva v soočenju preteklega in sedanjega, ki kulminira v fascinantni zaključni sceni.”

Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah
3 reasons to book on our web site