Zlata paličica 2019

26. 9. 2019

S predstavo italijanskega mojstra senčnih lutk Frabrizia Montecchija Virginija Volk (produkcija Lutkovno gledališče Ljubljana) se v soboto, 28. septembra v Ljubljani prične 18. festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica 2019. Festival je bienalnega značaja in prinaša izbor najboljših slovenskih dramskih, glasbenih, lutkovnih, plesnih in eksperimentalnih predstav za otroke in mlade, ki so nastale v zadnjih dveh letih. Selektorica Nika Arhar je za letošnji festival izbrala 16 uprizoritev, ki si jih bodo obiskovalci lahko ogledali v Lutkovnem gledališču Ljubljana, Cankarjevem domu, Drami SNG Ljubljana, SNG Operi in baletu Ljubljana ter Plesnem teatru Ljubljana. Festival se bo zaključil v s podelitvijo nagrad najboljši otroški in najboljši mladinski predstavi po mnenju otroške in mladinske žirije.

Po mnenju selektorice izbrane uprizoritve predstavljajo raznolike uprizoritvene pristope in žanre, od lutkovnih predstav za najmlajše, igrivih in inovativnih prepletov igre in animacije, do dramskih in plesnih predstav, ki oživljajo klasične in sodobne zgodbe, vzpostavljajo samosvoj avtorski odnos do izbrane predloge ali gradijo povsem nov odrski svet, izhajajoč iz tenkočutnega zaznavanja današnje družbene realnosti in vsakdana mladih. Posebnost letošnjega festivalskega programa je večja pozornost namenjena višjim starostim skupinam, predvsem generacijam tretje triade osnovne šole in srednješolcem. Ta, sicer nenačrtovan poudarek, po mnenju Nike Arhar kaže razveseljiv premislek o gledališki komunikaciji s segmentom občinstva, ki je v gledališču večkrat nekoliko spregledan ali pa sam zaradi različnih razlogov malo »pozabi« na gledališče. Izbrane uprizoritve pričajo, da za to ni potrebe; raznovrstne vsebine razpirajo na načine, ki ne pristajajo na poenostavljanje kompleksnih pojavov in občutij ter starejše mlade nagovarjajo kot zahtevno občinstvo v intenzivnosti doživljanja, sposobno občutljivega dojemanja in kritične refleksije. Med 16 izbranimi predstavami jih večina prihaja iz javnih zavodov, štiri iz nevladnih organizacij in ena iz Akademije za gledališče, radio, film in televizijo

Festival organizira Lutkovno gledališče Ljubljana v sodelovanju s Cankarjevim domom in Slovenskim gledališkim inštitutom. Dopolnilo festivalu je spletna platforma Zlata paličica, referenčna baza za iskanje in prvo spoznavanje kakovostnih gledaliških predstav za otroke in mladino, ki jo na podlagi presoje treh selektoric usmerja Slovenski gledališki inštitut.

Program festivala  >> 

Pokrovitelj festivala Zlata paličica 2019 je Petrol.

3 reasons to book on our web site