PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Pregled leta 2021

3. 1. 2022

Leto 2021 je bilo kljub večmesečnemu zaprtju gledališč za Lutkovno gledališče Ljubljana uspešno. Del programa smo premaknili na splet in otrokom omogočili brezplačne oglede naših predstav, ki smo jim dodali tudi spletna pedagoška gradiva. Povezali smo se s 3. programom Radia Slovenija – programom Ars in pisateljico Anjo Štefan ter skupaj tri mesece v živo ustvarjali cikel pravljic iz različnih svetovnih izročil. Uspeli smo realizirati 13 premiernih uprizoritev, od tega 4 koprodukcije z nevladnimi organizacijami. Na naših prireditvah je bilo 34828 obiskovalcev.

Novost so bila poletna gostovanja na prostem v Arboretumu Volčji potok, na Blejskem gradu, v Metliki, Kopru in ljubljanskem Tivoliju. Spet se odpirajo tudi naše poti v tujino, na najpomembnejšem svetovnem lutkovnem festivalu v francoskem Charleville-Mézièresu smo bili prisotni kar z dvema predstavama Nekje drugje in Moby Dick, novembra pa smo s predstavo Tihožitje otvarjali berlinski Festival Theater der Dinge. Vpetost v evropski prostor že vrsto leto dokazujemo s sodelovanjem v evropskih projektih, ki jih financira Evropska komisija. Letos smo kot nosilci pričeli s Kritiško platforma sodobnega lutkarstva.

Vsekakor v minulem letu izstopa koprodukcijski spektakel Moby Dick, s katerim smo štirikrat napolnili Linhartovo dvorano Cankarjevega doma. Presežek leta je seveda še uspeh predstave Sedem vprašanj o sreči (koprodukcija s SMG), ki je na Borštnikovem srečanju prejela nagrado po presoji žirije, nagrajen pa je bil tudi igralec Gašper Malnar.

In nenazadnje, v začetku leta smo dobili popolnoma prenovljen Šentjakobski oder, s katerim nam Mestna občina Ljubljana omogoča sodobne pogoje za ustvarjalni proces.