PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Da te ni sram

20. 1. 2022

Lutkovno gledališče Ljubljana vabi mlade ustvarjalke in ustvarjalce (med 15 in 19 let) na avdicijo za sodelovanje v raziskovalnem delu avtorskega projekta Varje Hrvatin Da te ni sram. Predstava nastaja v okviru evropskega projekta ConnectUp.

Gledališki laboratorij Lutkovnega gledališča Ljubljana je projekt, s katerim gledališče mladostnike vključuje v svet nastajanja gledaliških produkcij. V sklopu laboratorija so v zadnjih letih nastale štiri predstave: Vihar v glavi, Pravica biti človek, Rumena luna in Vse je v redu.

V tokratni izvedbi laboratorija mlade ustvarjalke in ustvarjalci ne bodo igrali v predstavi, temveč bodo v obliki raziskovalne gledališke skupine soustvarjali vsebine, ki bodo odskočna deska za prihajajočo uprizoritev našega gledališča. 

Prek ustvarjanja z različnimi spletnimi orodji in formati socialnih omrežij bodo udeleženke in udeleženci raziskovali interaktivno uprizoritveno pisanje ter ustvarjanje. Tema raziskovalno-ustvarjalnega procesa je sram, ki bo preizpraševan predvsem v odnosu do socialnih omrežij, skozi avtorsko prizmo, ki bo kanalizirana v umetniško formo. Delo bo osredotočeno na uprizoritveno razmišljanje onkraj gledališča, v polje interaktivnosti, družbenih omrežij, videoiger in interneta. 

Delavnice (ki se bodo odvijale enkrat mesečno v vikendih od februarja do junija) bodo obsegale različne pristope uprizarjanja in zajemale različne formate uprizoritvenega pisanja ter temu prilagojenih strategij uprizarjanja. V sklopu delavnic bodo udeleženke in udeleženci sodelovali tudi z gostujočimi ustvarjalkami ter ustvarjalci, obiskali pa bodo tudi različne umetniške dogodke, ki bodo ponudili vpogled v prečenje uprizoritvene umetnosti z drugimi mediji. V aprilu bo delavnico vodila Corinne Eckenstein, umetniška vodja Dschungel Wien iz Avstrije. Delavnice se bodo zaključile z javno predstavitvijo.

Prijavo z osebnimi podatki (ime in priimek, datum rojstva, telefonska številka, kraj bivanja) in osebno interpretacijo fraze »da te ni sram« v obliki Facebook ali Instagram story-ja, TikTok ali YouTube videa (v dolžini največ 60 sekund) pošljite na elektronski naslov pr@lgl.si do  5. februarja 2022. 

Delavnice so načrtovane med 10. in 16. uro ob sobotah in nedeljah v naslednjih datumih:

  • 12. in 13. februar,
  • 5. in 6. marec,
  • 2. in 3. april,
  • 9. in 10. april,
  • 7. in 8. maj,
  • 4. in 5. junij.

+ zaključek delavnic in javna prezentacija 

Delavnice bo vodila Varja Hrvatin, režiserka predstave, dramaturginja, dramatičarka, od leta 2017 soorganizatorica Festivala dramske pisave Vzkrik ter od leta 2018 urednica oddaje Teritorij teatra na Radiu Študent. Piše za različne strokovne publikacije ter za spletni platformi Kriterij in Neodvisni. Njeno dramsko besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov (2019) je bilo krstno uprizorjeno v režiji Eve Kokalj na Novi pošti, gostovalo na festivalu Ana Desetnica in festivalu Vizije ter bilo uvrščeno v spremljevalni program 54. Festivala Borštnikovo srečanje in 50. Tedna slovenske drame. Leta 2020 je na 50. Tednu slovenske drame prejela nagrado za najboljšo mlado dramatičarko ter s Prešernovim gledališčem Kranj sodelovala pri projektu Monologi s kavča, za katerega je napisala besedilo Kako se že reče tej črtici, ki ti utripa v Wordu? Njena najnovejša predstava v koprodukciji z Slovenskim mladinskim gledališčem z naslovom Zelda je izbrana v spremljevalni program 52. Tedna slovenske drame.