Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Danes, v soboto, 10. 6. ob 18.00 žal odpade predstava ZVERJASEC.

Delavnica Spomin predmeta

31. 8. 2022
Lutkovno gledališče Ljubljana in Kulturno-umetniško društvo Moment v okviru  evropskega projekta Puppets & Design vabita na delavnico predmetnega gledališča pod mentorskim vodstvom španskega lutkovnega ustvarjalca Xavierja Bobésa.

"Predmet v sebi nosi pomen. Ko se s predmetom srečamo, iščemo njegovo vrednost, stopnjo uporabnosti, splošen pomen. V predmetu, pa najsi gre za vsakdanji ali umetniški predmet, sta vedno izražena želja in cilj. Ko je cilj dosežen, predmet vstopi na prizorišče: njegova vsakdanja resničnost postane oprijemljiva. Predmet postopoma začne izrisovati portret posameznika, ki ima lahko neskončno različic in slogov, v njem lahko vidimo zgodbo o človeku, družbi, obdobju. Ko predmet začne izrisovati nianse tega, kaj pomeni biti človek, pridobi nekakšen simbolni spomin: ni več predmet sam po sebi, ampak "predmet nečesa", in ne glede na to, ali je gesta, ki spremlja predmet, spontana ali ne, razkriva izbiro, smer." – Xavier Bobés 

Delavnica Spomin predmeta, ki jo bo vodil priznani španski ustvarjalec Xavier Bobés, se bo osredotočala na študijo vsakdanjih predmetov, njihovo uporabnost, pomen in dinamiko gibanja ter tehnike animiranja skozi preučevanje telesa animatorja in animiranega predmeta, prostora med njima, ritma in koreografije. Fokus delavnice bo usmerjen v razvoj ustvarjalne metodologije od raziskovanja posameznega predmeta do dešifriranja nadaljnjih korakov: raziskovanja, dinamičnega pisanja, skupinske improvizacije, koreografije, animacije. Z vrsto različnih gledaliških ključev in raziskovanjem različnih animacijskih tehnik bodo udeleženci na intenzivni delavnici ustvarili kratke solo uprizoritve, ki bodo temeljile na raziskavi osebnih vsakdanjih predmetov. 

Delavnica je namenjena gledališkim ustvarjalcem in ustvarjalcem na drugih področjih, ki se tako ali drugače povezujejo s tehnikami predmetnega gledališča. 

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku, izvedena pa bo:
  • 27. in 28. septembra 9:00–13:00 in
  • 29. septembra 9:00–11:00.

Prijave sprejemamo do 17. 9. na elektronski naslov neza.sluga@lgl.si.

Udeleženci delavnice si lahko 27. septembra brezplačno ogledajo predstave 16. festivala LUTKE 2022


filePath