Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Odprtje razstave Otroci gledalci in strokovni posvet o ustvarjanju za otroke

30. 1. 2023

V Lutkovnem gledališču Ljubljana smo v petek, 27. 1. 2023, odprli razstavo ilustracij Otroci gledalci. Razstava, ki se osredotoča na otroško spremljanje in doživljanje (zlasti) uprizoritvenih umetnosti, je nastala v okviru projekta Ustvarjalne Evrope Mapping. Gre za kurirani izbor istoimenske razstave, ki je nastala med letoma 2019 in 2022, ko je Mednarodni sejem otroških knjig v Bologni z natečajem povabil ilustratorje k ustvarjanju na temo otrok kot gledalcev umetnosti. Razstava v Lutkovnem gledališču obsega nekaj več kot 50 ilustracij avtorjev iz osemnajstih držav. 

Z odprtjem razstave smo obeležili tudi tridnevni dogodek Small Size Days, ki je namenjen širjenju in spodbujanju uprizoritvenih umetnosti za najmlajše.

Ob odprtju je potekal strokovni posvet o ustvarjanju za otroke, ki so se ga udeležile urednica Otroškega in mladinskega programa na Televiziji Slovenija in članica strokovne komisije platforme Zlata paličica Martina Peštaj, dramaturginja in dramatičarka Jera IvancSaša Ogrizek z Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana, nacionalna koordinatorka kulturno-umetnostne vzgoje Nataša Bucik, vršilka dolžnosti direktorice Javne agencije za knjigo Katja Stergar, direktorica in umetniška vodja Lutkovnega gledališča Maribor Katarina Klančnik Kocutar, vodil pa ga je dramaturg LGL Benjamin Zajc.    

Sogovornice so se strinjale, da mora biti na prvem mestu vedno kakovostna umetnina, z njo pa neizbežno pridejo tudi aktualne teme. O temah, kot so drugačnost, okolje, seksizem z otroki ni treba spregovoriti didaktično, temveč jih prek umetnosti skušamo vzgajati ne v svet, kot je, temveč v svet, kakršen bi moral biti. Ob tem je Nataša Bucik izpostavila, da je bila slovenska umetnost v preteklosti ujeta v spone didaktičnega naslavljanja perečih tem, pri čemer je trpela kakovost umetnin. 

»Slovenska ilustracija in literatura za otroke sta na zelo visoki ravni in obravnavata širše in bolj zahtevne vizualno-tematske elemente kot drugje v Evropi,« je povedala Katja Stergar. Pri tem je dodala še, da je veliko tudi nekakovostne produkcije, saj imajo nekateri avtorji predsodek, da je pisati za otroke enostavno. Da imamo izjemno bogat literarni prostor za otroke, a se kaže pomankanje pisanja novih dramskih besedil, namenjenih otroški publiki, pa opaža Jera Ivanc. Martina Peštaj pa je zatrdila še, da se na več področjih, med drugim tudi animiranega filma, kljub velikim količinam komercializirane produkcije za otroke še vedno ustvari tudi veliko kakovostne produkcije in da je komercialna ne izpodriva.

Sogovornice menijo tudi, da pri izboru kakovostnih del za otroke pomembno bero opravi Zlata hruška – platforma, ki izpostavi kakovostno literaturo za otroke. Martina Peštaj je izpostavila podoben princip, ki se je v gledališčih vzpostavil s platformo Zlata paličica. Katarina Klančnik Kocutar je ob tem dodala, da so te platforme pomembne tudi zato, ker umetnost za otroke nima veliko kritike, ki služi tudi kot povratna informacija ustvarjalcem otroške umetnosti.


Urnik odprtja razstave v februarju:

četrtek, 2. 2., od 18.00 do 20.00

sobota, 11. 2., od 10.00 do 12.30

torek, 14. 2., od 16.00 do 18.30

ponedeljek, 27. 2., od 16.00 do 17.30

sreda, 1. 3., od 16.00 do 17.30


Foto Miha Fras
Foto Miha Fras
Foto Miha Fras
Foto Miha Fras
Foto Miha Fras
Foto Miha Fras
Foto Miha Fras
Foto Miha Fras
Foto Miha Fras
Foto Miha Fras
Foto Miha Fras
Foto Miha Fras
Foto Miha Fras
Foto Miha Fras
Foto Miha Fras
Foto Miha Fras
Foto Miha Fras