Na glavno vsebino
Kraljestvo
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

V Karlovcu štiri nagrade za Moj dedek je bil češnjevo drevo

29. 5. 2023

Konec tedna se je končal 2. mednarodni lutkovni festival InPuT Fest v Karlovcu, kjer se je Lutkovno gledališče Ljubljana med 15 gledališči iz šestih držav predstavilo z uprizoritvijo Moj dedek je bil češnjevo drevo avtorice Angele Nanetti in režiserja Fabrizia Montecchija. Uprizoritev je ponovno požela velik uspeh, žirija ji je podelila kar štiri nagrade: za najboljšo režijo, za umetniško oblikovanje svetlobe, za najboljšo priredbo besedila in za likovno podobo predstave.

Tričlansko žirijo so sestavljali scenografka in kostumografka, izredna profesorica na osiješki Akademiji za umetnost in kulturo Zdenka Lacina Pitlik, ravnatelj italijanske Drame v HNG Ivana pl. Zajca na Reki, igralec in lutkar Giulio Settimo ter dramaturginja Ana Prolić. Med štirinajstimi podeljenimi nagradami so kar štiri pripadle senčni predstavi Moj dedek je bil češnjevo drevo. Fabrizio Montecchi je prejel nagrado za najboljšo režijo, ob čemer je žirija zapisala: »Izjemno premišljen režiserski koncept se kaže v natančnih režijskih postopkih, ki vse pomenske prvine združijo v koherentno in tekočo celoto.«

Montecchi in oblikovalka luči Maša Avsec sta prejela nagrado za oblikovanje svetlobe, z utemeljitvijo, da premišljeno in ustvarjalno, igrivo in učinkovito oblikovanje svetlobe v omenjeni predstavi podpira igro in animacijo, ji nevsiljivo in spretno daje ritem ter sodeluje pri podajanju zgodbe in njenih dramaturških prvin, poudarja posamezne dele in jih zaokroži v celoto.

Nagrado za najboljše besedilo sta za priredbo dela Angele Nanetti prejela Fabrizio Montecchi in Enrica Carini. Po mnenju žirije dramatizacija izvirnika na zelo vešč način prepleta ravni pripovedovalske in igralske vloge ter z jasno, trdno in premišljeno strukturo podaja žlahtno sporočilnost dela.

Moj dedek je bil češnjevo drevo je prejela tudi nagrado za likovno podobo. »Vsi likovni elementi predstave so povezani v harmonično celoto, ki podpira igro in pripovedovanje zgodbe in obratno. Celotna likovnost predstave nas pritegne in zadrži v svetu predstave ter jasno sporoča dramaturški koncept,« je svoj izbor obrazložila žirija.

Čestitamo vsem ustvarjalcem! 

Foto Jaka Varmuž