Bert

  4+
Bert, foto Jaka Varmuž
Bert je pilot papirnatega zmaja. Letenje nad oblaki in občutek vetra v laseh ga tako navdušujeta, da včasih pozabi na svet, ki leži spodaj pod oblaki. Ko njegova Elvira odide, se z zmajem odpravi za njo, ampak je ne dohiti, saj strmoglavi v pustinjo. Žalosten, razočaran in osamljen v pustinji naleti na majcena bitja, ki si tudi sama nadvse želijo leteti. Prosijo ga za pomoč pri gradnji letečih naprav, Bert pa se temu najprej izmika. Ker bitja ne obupajo in ker njegova ljubezen do ustvarjanja ne potihne, Bert novim prijateljem nazadnje le izdela leteča vozila iz ostankov svojega papirnatega zmaja. Ko pomaga drugim, Bert premaga svoje strahove, ponovno najde svojo ljubezen do letenja in odkrije, da lahko leti tudi na tleh. Ker pa je »Zemlja premajhen planet, da bi bil na njem lahko sam«, na koncu odleti, da najde tisto, kar si zares želi.

Lik pilota Berta je navdihnilo življenje aviatorja Samuela Franklina Codyja. Uprizoritev skozi elemente animacije ter igranega, lutkovnega in predmetnega gledališča odpira vprašanja o ljubezni, domišljiji in ustvarjalnosti, medsebojni pomoči ter premagovanju ovir, razočaranj in strahov. Gledalci se skupaj z liki odpravijo na slikovito pot raziskovanja moči ljubezni do ustvarjanja in do soljudi. Vizualno je predstava v dialogu tudi z animacijami in tehniko mapiranja (postavitev projekcij na objekte). Na odru tako ne oživijo samo lutke, temveč tudi drugi predmeti; oživi pa tudi misel, ideja.

Uprizoritev je zaživela kot spoj igranega, lutkovnega in predmetnega gledališča, ki je sočasno v nenehnem stiku in dialogu z video animacijo (risbo) ter tehniko mapiranja.


Katja Povše je lutkovna animatorka, igralka in pripovedovalka. Deluje tudi kot
režiserka in soustvarjalka v lutkovnih predstavah za otroke in odrasle. Je ustanoviteljica avtorskega gledališča Pripovedno gledališče gdč. Bazilike in soavtorica AEIOU gledališča za dojenčke in malčke.

Premiera: 30. november 2017, Veliki oder LGL
Režiserka: Katja Povše
Koncept: Katja Povše, Špela Trobec
Besedilo in dramaturgija: Anže Virant
Likovna podoba lutk, scenografka in kostumografka: Špela Trobec
Igrajo: Lovro Finžgar, Miha Arh, Aja Kobe, Martina Maurič Lazar, Gašper Malnar
Lutkovna tehnologija: Žiga Lebar
Izdelava lutk in objektov: Žiga Lebar
Glasba: Gregor Zemljič
Animacija: Špela Čadež, Zarja Menart, Špela Trobec
Mapiranje: Boštjan Čadež
Oblikovanje svetlobe: Kristjan Vidner
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Izidor Kozelj
Video / tehnik: Luka Bernetič
Lučno vodstvo: Kristjan Vidner
Scenski tehnik: Iztok Vrhovnik
Izdelava lutk, scene in kostumov: Žiga Lebar, Sandra Birjukov, Marjetka Valjavec, Iztok Bobić, Polona Černe, Zoran Srdić, Špela Trobec, Tereza Ondrůšková, Mojca Rodman, Smrekca d.o.o., Uroš Mehle, s. p.
Izdelava lasulj: Gabrijela Fleischman
Vsa zasedba
Kritike
3 reasons to book on our web site