Zeleno povezujeAkcija Lutkovnega gledališča Ljubljana in Društva zelenih nadzornikov, trajanje 120 min

  3+
V Lutkovnem gledališču Ljubljana se pridružujemo prizadevanjem za zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk in plastičnih izdelkov, saj se zavedamo negativnih učinkov, ki jih imajo na naše okolje. V sodelovanju z Društvom zelenih nadzornikov Ljubljana smo ob pričetku nove sezone pripravili skupno akcijo, v okviru katere bodo obiskovalci prejeli trajnostno mrežasto vrečko iz recikliranih materialov.

Akcijo Zeleno povezuje bomo pričeli z ogledom predpremiere laponskih povedk v glasbi in papirju Tjulenj, ki je primerna za otroke od 3. leta dalje. Vstopnice zanjo so v prodaji na blagajni ali preko spleta. Ob 12. uri bo sledil koncert pozabljenih ljudskih pesmi iz različnih koncev sveta v izvedbi Matije Solceta, Barje Drnovšek in Bojana Cvetrežnika. Koncert bo pred gledališčem ali v primeru dežja v preddverju Velikega odra. Vstopnine ni. V preddverju Malega odra bo ob 12. uri za otroke delavnica izdelovanja lutk iz papirja, ki jo bo vodil Brane Solce. Vstop je prost.

Predstava Tjulenj sloni na motivih laponskih pripovedi in ljudskega izročila izginjajoče kulture. Laponci so poleg kož in pasti v bisagah, s seboj nosili tudi stare pripovedi in si jih prikazovali s pomočjo “joika”, edinstvene oblike petja, s katerim je mogoče priklicati stvari, dogodke in osebe. Tudi na Laponsko vstopa moderna civilizacija, ki jo ogroža. Kjer se danes razprostirajo mesta, so nekoč namreč drseli v morje ledeniki. Kjer se danes gnetejo trume avtomobilov, so nekoč na sever bežale črede losov, ki so jim sledili Laponci. Predstava Tjulenj mlajšim gledalcem predaja sporočilo o nujnosti ohranjanja ekosistemov, kot tudi ohranjanja in predajanja pripovedi in pristnega načina sporazumevanja. 

Prepričani smo, da s skrbjo za kulturno osveščenost in ohranjanje narave, lahko skupaj pripomoremo k razvoju odgovornejših mladih državljanov naše prestolnice.

Kritike
3 reasons to book on our web site