Za otroke

Leta
 
70 let skrivnosti
Preddverje Malega odra LGL
Trajanje 90 min
Vodstvo po Lutkovnem muzeju in Lutkovnem gledališču Ljubljana
Voden ogled Lutkovnega muzeja in Lutkovnega gledališča Ljubljana (vključen prevoz z vzpenjačo)
Kritike
Akvarij, foto: Urška Boljkovac
Kulturnica LGL
Trajanje 40 min
Miha Golob
Akvarij  3+
Režiser: Miha Golob
Vodna pustolovščina
Vodna pustolovščina v preprostem jeziku znanosti in predmetnega gledališča prikazuje zgodbo o Malem in Velikem, o potovanju, srečevanju in poslavljanju. Dogajanje poteka v steklenem tanku, podobnem akvariju, kjer predmeti oživijo med brbotajočimi mehurčki, pretakajo se skrivnostne tekočine in rojevajo zvoki življenja.
Kritike
Alica v čudežni deželi
Lewis Carroll
Anton Podbevšek Teater, Novo mesto
Avtorica koncepta, režiserka in koreografka: Magdalena Reiter
Medžanrska predstava
Z zgodbo Alice, ki išče svojo identiteto na prehodu iz otroštva v adolescenco, uprizoritev v režiji Magdalene Reiter obravnava temo konflikta otroka v času odraščanja med njegovim notranjim (psihičnim in fizičnim) in zunanjim (odraslim) svetom. Sanjski prostor dogajanja zgodbe deluje kot preslikava sodobnega sveta odraslih skozi oči otroka in iskanje smisla v svetu nesmisla, protislovnosti in nestabilnosti norm. V prostor domišljije sta umeščena iskanje lastne identitete in tema razvoja dekliškega telesa; rasti in odrasti sta za Alico sinonimna pojma.
Kritike
Bi se gnetli na tej metli?, foto: Urška Boljkovac
Veliki oder LGL
Trajanje 50 min
Julia Donaldson, Axel Scheffler
Režiser: Jaka Ivanc
Lutkovna predstava
Bi se gnetli na tej metli? je še ena v dolgi vrsti uspešnic uigranega in izredno uspešnega tandema – škotske pisateljice Julie Donaldson, že skorajda stare (ali pač lepše – dobre –) znanke odra Lutkovnega gledališča Ljubljana, in njenega zvestega sodelavca, nemškega ilustratorja Axla Schefflerja, avtorjev znamenitega Zverjasca in Zverjaščka.
Kritike
Bobek in barčica
Veliki oder LGL
Trajanje 30 min
Anja Štefan
Režiser: Barbara Bulatović
Lutkovna predstava
Bobek in barčica je klasična pravljica Anje Štefan o dečku Bobku, ki živi ob jezeru. Povodi spušča svoje male barčice in sanjari,da je kapitan ... Ko najde pravi čoln, želi z njim odpluti po jezeru. Pogumno sede vanj, a takoj ko zapluje, so tu že miška, žabica, za njo zajček, lisica in medved. Jih ni za čolniček malo preveč? Kako se bo to končalo?
Kritike
CTRL.SHIFT.ESC.
Plesni teater Ljubljana
Trajanje 40 min
Natalija Manojlović Varga
Plesni teater Ljubljana
Avtorica, koreografinja in režiserka: Natalija Manojlović Varga
Plesna predstava, festival Zlata paličica 2019
Že nekaj časa internet ni samo informacijski medij, ampak vzporedni svet, v katerem informacije živijo svoje življenje, urejeno po svojih pravilih – po zakonu interneta. Tu so informacije o ljudeh in dogodkih izbrani in urejeni (CTRL.) trenutki iz resničnega sveta, zato včasih ne ločimo resnice od njene virtualne različice. Ko se virtualna identiteta zapolni z vsemi »the best of«, kaj se zgodi s tistimi deli nas, ki niso dovolj lepi in srečni za javnost? Ko se mavrična podoba z interneta preseli v realno okolje, v parke, na šolske hodnike in učilnice (SHIFT.), naša dejanja nimajo funkcije »razveljavi«. Če nam je vsebina pod bleščečim površjem sploh znana, ali znamo z njo hoditi, govoriti in ohranjati odnose? Plesna predstava opozarja na problem informacijske tehnologije in z njo povezanih navad sodobnega sveta, ki jih ne moremo zanikati niti prepovedati (DEL.). Ne obstaja pobeg iz virtualne resničnosti, obstaja le pobeg iz njenih pasti (ESC.)
Kritike
Čarovnik barv
Veliki oder LGL
Trajanje 35 min
Arnold Lobel
Lutkovno gledališče Maribor, Lutkovna organizacija LOFT Zagreb
Režiserka: Morana Dolenc
Lutkovna predstava, festival Zlata paličica 2019
Čarovnik barv je zgodba o sivem mestu in o času, imenovanem Velika Sivina. Prebivalci majhnega mesta so zliti s sivino, sive so njihove hiše, obleke in občutki. Med njimi živi tudi Čarovnik, ki v ta puščobni svet želi vnesti barve. Tako ustvari modro barvo in svet spremeni v Veliko Modrino, ga nato celega obarva v rumeno in kasneje potopi še v rdečo, vendar vsaka barva popolnoma prevzame oblast nad vzdušjem v mestu in pokaže neželen vpliv na ljudi. Uprizoritev kratko zgodbo razpre prek več variacij enakih ali podobnih situacij, ki poudarijo spremembe na podlagi posameznih barv. V likovni podobi ustvarja kontrast med dvodimenzionalnimi lutkami prebivalcev mesta in čarovnikom, katerega mešanje zvarkov in ustvarjanje čarovnij upodobi igralec, v končnem razpletu pa pripelje do jasne ugotovitve, da je najlepši svet tisti, v katerem vsaka barva najde svoje mesto.
Kritike
Emil in detektivi, foto: Gregor Gobec
Veliki oder LGL
Trajanje 70 min
Erich Kästner
Režiser: Ajda Valcl
Odrska detektivka
Ko se Emil Tischbein na železniškem peronu v Neustadtu poslovi od svoje mame, zagotovo niti ne sluti, da se bodo njegove počitnice v Berlinu spremenile v napeto detektivko. Na vlaku mu lopov Grundeis namreč izmakne dragocenih sto štirideset mark in Emil se odloči, da bo denar, ki ga je mama tako težko prislužila, dobil nazaj. Sam samcat zasleduje roparja po neznanem velemestu, in ko se že zdi, da se bo njegov lov klavrno končal, mu na pomoč priskočijo zelo posebni berlinski fantje. S svojimi novimi prijatelji, z malo sreče, veliko srčnosti in – kdo bi si mislil! – z buciko se zgodba razplete tako, kot je najbolj prav.
Kritike
Groznovilca, foto: Urška Boljkovac
Veliki oder LGL
Trajanje 60 min
Jana Bauer
Režiser: Matjaž Farič
Navihana predstava
Groznovilca v nasprotju z večino dobrih mitoloških in pravljičnih likov poskrbi za vrsto prebrisanih dogodivščin. Simpatično poredna junakinja živi nekje daleč in v gozd prileti v čajniku z balonom. Čarobna mivka, ki jo Groznovilca podtakne živalim, povzroči same težave in trmasto preganjanje ježa, ki naj bi dobil steklino, ponuja prav dovolj prismuknjene potegavščine za razvijanje številnih zapletov. Groznovilčini nasprotniki so pestra in nenavadna druščina živali: Polž, Jež, Sova, Veverica, Medved in drugi liki, ki pa kljub vsemu na koncu postanejo njeni prijatelji.
Kritike
iCankar
Cankarjev dom, Štihova dvorana
Trajanje 45 min
Maruša Kink in ustvarjalna ekipa
iCankar  9+
Zavod Margareta Schwarzwald, Cankarjev dom in Mestno gledališče Ptuj
Režiserka: Maruša Kink
Gledališka detektivka, festival Zlata paličica 2019
V času, ko je termin zvezda zlorabljen do obisti, uprizoritev mladim pokaže, kaj to resnično pomeni – Ivan Cankar je bil to že pred sto leti. Iz njegovih pisem je vidno, da je znal biti mil, rahločuten in duhovit, hkrati pa tudi piker, sarkastičen in oster. Predvsem pa človek akcije. In, kot se zvezdi pritiče, tudi ženske so ga oboževale. Napeta zgodba je zasnovana kot detektivka in sestavljena iz resničnih dogodkov njegovega življenja ter dogodkov, ki jih je spletla njegova domišljija. Avtorska uprizoritev lik in delo Ivana Cankarja predstavi nekoliko drugače, kot smo ga vajeni, in odstira kontroverzno osebnost pisatelja, ki bi bil s svojimi idejami lahko tudi tukaj in zdaj. Cankar tako pride bližje, ne izgubi pa svoje skrivnostnosti in pomenskosti.
Kritike
Jure in Jaka, foto Jaka Varmuž
Veliki oder LGL
Trajanje 45 min
Kitty Crowther
Režiserka: Ivana Djilas
Lutkovna predstava
Jure in Jaka je poučna zgodba o prijateljstvu, ki premaga vse ovire. Jaka je kos. In kosi so seveda črni. Jaka pa ni samo črn, je tudi sila radoveden kos. Kot izvemo kasneje, veliko bere, zato ga hrepenenje vleče v svet, v druge svetove, predvsem pa si močno želi videti morje.
Kritike
Jutri je bila zabava, foto: Urška Boljkovac
Veliki oder LGL
Trajanje 45 min
Toon Tellegen
Režiser: Martina Maurič Lazar
Lutkovna predstava
Zima, sicer krasen letni čas za kepanje, sankanje in snežake, traja že predolgo. Veverici kopni zaloga žira, ki ga je nabrala jeseni, in nič več ne more pregnati mraza. Le snega je vsak dan več. Čas je, da pride pomlad. Veverica se odloči, da jo bo na vsak način pripeljala, pri tem pa ji z različnimi duhoviti domislicami pomagajo prijatelji jež, mravlja, slon in sova. Na koncu pomlad seveda pride, po mnenju nekaterih živali kar sama od sebe, po prepričanju veverice pač z lastovko – prepričala se je lahko na lastne oči – in čas je za zabavo!
Kritike
Kako zorijo ježevci
Mali oder LGL
Trajanje 40 min
Peter Svetina
Lutkovno gledališče Maribor
Režiser: Bojan Labovič
Lutkovno-igrana predstava, festival Zlata paličica 2019
Uprizoritev Kako zorijo ježevci je nastala po istoimenski knjižni predlogi avtorja Petra Svetine in ilustratorja Damijana Stepančiča (Založba Miš, 2015), nagrajeni z večernico, nagrado za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo. V igriv lutkovno-igrani preplet poveže več kratkih zgodb, prepredenih z nonsens humorjem, ter v prismuknjenih prigodah spremlja ježevca Helgeja in Nikozijo, ki raziskujeta svet, si zastavljata nenavadna vprašanja in se s pestro druščino prikupnih živali odpravljata v vsakovrstne pustolovščine: iščeta spomin, ki bi se ju močno držal za tačko, lovita sladolede, si za rojstni dan pošiljata telegrame in se zabavata ob norčavih dogodivščinah z bliskovitim mungom, ki vedno zamuja, z goriležem na motorinu, slonom, ki zna naslikati čisto vse, lenobnima lenivcema in drugimi. V tem razgibanem svetu, ki je včasih brez logike in smiseln le samemu sebi, medtem podlasec Svit vztrajno pometa črke in jih zbira.
Kritike
Karelčkove zgodbice, foto: Urška Boljkovac
Mali oder LGL
Trajanje 35 min
Rotraut Susanne Berner, Saša Eržen
Režiser: Silvan Omerzu
Lutkovna predstava
Karelček je navihan štiriletnik, ki ima rad pingvinčka in korenček. Pa mamo in očka. Pa še guganje in sneg in to, da je vedno prvi. Vprašanj mu nikoli ne zmanjka in kljubovanja se ne naveliča. Simpatična družina, ki rada počne stvari skupaj, nam pokaže, da se lahko tudi jutro, ki ga pričnemo slabe volje, prelevi v prav dober dan, še posebej če se vmes gugamo res visoko, pojemo najboljšo rižoto na svetu in dočakamo prvi sneg.
Kritike
Kdo je napravil Vidku srajčico
Veliki oder LGL
Trajanje 35 min
Eka Vogelnik, Fran Levstik
Režiserka: Eka Vogelnik
Lutkovna predstava
Tenkočutna predstava, nastala po pravljici Frana Levstika, oživlja eno najlepših dragotin iz domačega literarnega sporočila. Neko poletje si Videk strga svojo edino oblekico. Ker so doma revni, je to velik problem. Žalosten je in na pol nagec. Bo Videk s pomočjo ovčke, grma, pajka, raka in ptička končno dobil svojo novo srajčko?
Kritike
Kit na plaži, foto Jaka Varmuž
Šentjakobski oder LGL
Trajanje 80 min
Vinko Möderndorfer
Dramska predstava
Glavna junakinja Nika je malce nenavadna osnovnošolka. Z družino se je preselila v novi kraj in obiskuje novo šolo. Tu se spoznava z novimi sošolci, novimi učitelji in z novimi težavami. Poskuša navezati stike in najti nove prijatelje. Ob različnih vragolijah razigranih osnovnošolcev bomo spoznali tudi učitelje, starše in predvsem učence. Počasi se nam bodo razkrile skrivnosti, ki jih ima vsak človek. Tudi Nika.
Kritike
Kralj Matevžek Prvi, foto Mankica Kranjec
Oder pod zvezdami
Trajanje 100 min
Janusz Korczak, Ana Duša
Režiserka: Anja Suša
Dramska predstava
Predstava je nastala po istoimenskem romanu poljskega pisatelja Janusza Korczaka, ki ga je za gledališki oder priredila Ana Duša. Govori o fantu, ki po smrti očeta kralja komaj enajstleten zasede prestol. Kljub poskusom, da bi vladal po lastni pameti in pravično, ne more mimo ministrov, ki hočejo stvari voditi po svoje. Da bi naredil državo po meri ljudi, ustanovi otroški parlament.
Kritike
Kuku, foto Jaka Varmuž
Oder pod zvezdami
Trajanje 30 min
Lucie Félix
Kuku  1.5+
Koprodukcija Lutkovno gledališče Ljubljana, Collectif Ma-Théâ (Centre de Créations pour l'Enfance) in Svetovni festival lutkovnih gledališč Charleville-Mézières, Francija
Režiserka: Mateja Bizjak Petit
Izkustvena predstava
Kuku je izkustvena predstava za malčke. V njej rebusi oziroma slikovne uganke priznane francoske ilustratorke Lucie Félix vzbudijo zanimanje mladega gledalca in ga nežno zazibljejo v prvo interaktivno gledališko izkušnjo, v kateri se enakovredno združujejo elementi likovne umetnosti, plesa in glasbe ter spogledovanje s sodobno tehnologijo.
Kritike
Laponske pravljice
Robert Crottet
Režiser: Matija Solce
Glasbeno-predmetna izkustvena predstava
Kjer se danes razprostirajo mesta, so nekoč drseli v morje ledeniki. Kjer se danes gnetejo trume avtomobilov, so nekoč na sever bežale horde losov, ki so jim sledili Laponci. Poleg kož in pasti v bisagah so s seboj nosili tudi stare pripovedi in si jih prikazovali s pomočjo “joika”, edinstvenega načina komunikacije in opisovanja stvari, dogodkov in oseb v celoti.
Kritike
Lepo je biti Koprčan
Šentjakobski oder LGL
Trajanje 60 min
Renata Vidič
Gledališče Koper
Režiserka: Renata Vidič
Dramska predstava, festival Zlata paličica 2019
Lepo je biti Koprčan mladim humorno predstavlja kulturno dediščino mesta Koper ter s tem opozarja na bogastvo, raznolikost in pomen kulturne dediščine. Razgibana uprizoritev združi različne teme kulturne dediščine in vsakdan popularne kulture ter gledališko situacijo zastavi skozi snemanje televizijskega kviza, ki v marsičem spominja na realne oddaje. Gledalci so priča tudi vsem pripetljajem, ki se odvijajo med premori, ter kot gostje v studiu vključeni v podporo in spodbudo tekmovalkama. V poznavanju kulturne dediščine Kopra se preizkusita mladi dekleti, ki ju skozi različna vprašanja vodi spektakularni voditelj. Pomoč pri odgovorih je na voljo tudi v kratkih skečih ali videih, zahtevno skrb za nemoten potek dogodkov pa duhovito prevzame asistent režije.
Kritike
Lučka Regrat, foto Jaka Varmuž
Šentjakobski oder LGL
Trajanje 35 min
Gregor Strniša
Režiserka: Maruša Kink
Popotovanje od cveta do zvezd
Vsak regrat dobi enkrat lučko. Le kdo je še ni pihnil in potem opazoval zasanjanega lebdenja njenih malih lučk po zraku? A Lučka Regrat ni navadna lučka. In tudi ni navaden regrat. Ker bi se rada videla, se s travnika odpravi v mesto. Tam se ljudje gledajo v izložbe in hodijo v kino in v gledališče, da bi gledali sami sebe. Ljudje, izve Lučka, so nori sami nase. Vsako zrcalo pa jih ima tudi malo za norca, zato so ljudje žalostni, ker v ogledalih svojih pravih odsevov ne vidijo. Da bi uzrla kakšna v resnici je, mora Lučka Regrat premagati nekaj strahov, skleniti nekaj prijateljstev in prepotovati nekaj ovinkov in stranpoti.
Kritike
Lučka, grah in pero, foto: Miha Fras
Oder pod zvezdami
Trajanje 35 min
Po motivih H. Ch. Andersena Kraljična na zrnu graha
Režiserka: Katja Povše
Lutkovna zazibanka za najmlajše
Lučka, grah in pero je predstava za najmlajše gledalce, stare najmanj eno leto. Navdihnila jo je Kraljična na zrnu graha, ki je bila skupaj z drugimi Andersenovimi pravljicami prvič objavljena pred 180 leti. Predstava je namenjena našim najmlajšim obiskovalcem, tudi takim, ki so morda prvič v gledališču. Lučka, grah in pero je izjemno vizualna, zvočna predstava in je skoraj brez besed. Trije igralci izgovarjajo le nekaj medmetov, njihove glavne dejavnosti pa so petje, igranje na inštrumente ter animacija predmetov in lutk.
Kritike
Martin Krpan, foto Jaka Varmuž
Veliki oder LGL
Trajanje 50 min
Fran Levstik
Režiser: Tin Grabnar
Divja lutkovna prigoda
Besedilo za divjo lutkovno prigodo Martin Krpan je nastalo na podlagi pripovedke Frana Levstika, ki jo je objavil pred 160 leti v Slovenskem glasniku. Zgodba o pogumnem, močnem, bistrem, preprostem in skromnem junaku je skozi zgodovino doživela veliko ponatisov, priredb, ilustracij, radijskih iger, gledaliških priredb, nastala je tudi animirana risanka. Levstik se je ob pisanju zavedal, da takrat po večini nepismeno slovensko ljudstvo potrebuje preprosto zgodbo o kmečkem junaku, ki jo bo razumelo in se z njo poistovetilo, a kljub temu ni zapadel v enoznačno pisanje.
Kritike
Medved in mali, foto: Urška Boljkovac
Mali oder LGL
Trajanje 35 min
Katja Gehrmann
Režiser: Ivana Djilas
Lutkovna spletenka
Medved in mali je na videz preprosta zmešnjava. Nekega dne se iz izgubljenega jajca izleže raček, ki že od samega začetka misli, da je medved. Medvedov obraz je namreč prvo, kar zagleda. Za črkami zgodbe in drevesi namišljenega gozda se skriva nekaj izjemno bistvenih vprašanj o sobivanju in sprejemanju drugih. Ali je vse, kar je videti drugače, tudi zares tako drugačno od nas samih? Koliko svojega časa in pozornosti smo pripravljeni nameniti odnosom z drugimi ljudmi?
Kritike
Megloprejka
Agnès de Lestrade in Valeria Docampo
Režiserka: Tamara Kučinović
Lutkovna predstava
Sleherni človek ima vtkano sposobnost, da prikriva svoje stiske in žalost. Tako nastane praznina. Izoblikuje se v različnih situacijah in na različne načine. Največkrat zaradi izgube nekoga ali nečesa. Ponekod tudi samega sebe. V praznini hranimo svoje izgube, bolečino, svoj nezaželeni jaz. Zato jo radi skrijemo. Pred seboj in pred drugimi. Verjamemo, da je to edino, kar nas lahko reši. Pa vendarle ni tako enostavno.
Kritike
Močeradek gre čez cesto, foto: Urška Boljkovac
Oder pod zvezdami
Trajanje 40 min
Matija Solce
Režiser: Matija Solce
Ugledališčena poezija Srečka Kosovela
Ugledališčena poezija Srečka Kosovela skuša gledalce povabiti k čudenju, jih raznežiti in razigrati ter zazibati s preprostimi ritmi, ki jih ponujajo verzi. Pesniški lutkovni kolaž vodi v svet senzoričnega, glasbenega in imaginativnega gledališča. Uporabite vse svoje čute in vstopite v gledališče, ki pomeni svet – in se mu čudite! Kajti toliko zanimivega je v njem ... V naši predstavi ni lutk. Je pa animacija! Animacija vsega: prostora, materiala, predmetov, svetlobe, zvokov, besed, ljudi. Animiramo pesnika samega, Srečka Kosovela, animiramo predstavo, animiramo gledalce. Zakaj? Ker želimo ne le uživati v podobah in dogodkih, ki jih posredujejo pesmi, ampak zajeti njihov duh.
Kritike
Mojca Pokrajculja, foto: Urška Boljkovac
Mali oder LGL
Trajanje 45 min
Eka in Brina Vogelnik, po ljudskih motivih
Režiserka: Eka Vogelnik
Marionetna predstava
V naši osebni knjižnici zaseda Mojca Pokrajculja pomembno mesto. Ne vemo prav natančno, kdaj smo jo prvič slišali, najbrž v vrtcu. A nam kljub temu ostaja v spominu in nas spremlja skozi življenje. Pravljice se spominjamo predvsem po edinstvenih ilustracijah Marjana Mančka in po drugačni, izvirnejši zgodbi, kot jo imajo tipične pravljice. Likovna podoba klasične marionetne predstave Mojca Pokrajculja se od Mančkovih ilustracij razlikuje, saj so marionete in namizne lutke nastale po navdihu ilustracij Marije Vogelnik, izdanih v knjižici leta 1940. Poleg ilustracij pa se za odtenek razlikuje tudi vsebina.
Kritike
Najprisrčnejši velikan
Julia Donaldson, Axel Scheffler
Režiser: Jaka Ivanc
Lutkovna predstava
Po Zverjascu in Zverjaščku, ki sta premagovala strah v gozdu, polnem plenilcev, in raznih dogodivščinah prav nič zlobne čarovnice v Bi se gnetli na tej metli se na odru Lutkovnega gledališča razživi nova uspešnica svetovno priznane škotske avtorice Julie Donaldson, Najprisrčnejši velikan. V režiji Jaka Ivanca in z glasbo Davorja Hercega igrivo upodablja bogastvo medsebojne pomoči in nesebičnosti.
Kritike
Nasvidenje, foto Jana Jocif
Kulturnica LGL
Trajanje 30 min
Ulf Nilsson
Režiserka, avtorica idejne zasnove in avtorica likovne podobe: Jasna Vastl
Lutkovna miniaturka o minevanju
Včasih je bil gospod Avgust mlad in močan, zdaj je star in utrujen. Večina časa samo sedi in razmišlja o svojem življenju. Imel je ženo Viktorijo, ki je bila črna kot noč in lepa kot sončen dan, šest majhnih, navihanih otrok, tri crkljanja na dan, 728 kumar v svojem življenju … ter sem ter tja kakšno pošto v nabiralniku. Gospod Avgust vsako jutro skrbno preveri, ali je dobil kakšno pošto. Tudi ko se počuti zelo slabo ...
Kritike
Nekje drugje, foto Jaka Varmuž
Tunel LGL
Trajanje 40 min
Zala Dobovšek, Nina Šorak, Tin Grabnar, Asja Kahrimanović Babnik
Režiser: Tin Grabnar
Animirana pripoved s kredno risbo
Predstava govori o deklici, ki se znajde v osrčju vojne. Skozi njene oči spremljamo spreminjajoče se mesto, polno grozot, nasilja, strahu, a tudi – upanja. Mesto preletavajo grozeča letala, ulice so izpraznjene, hrane na policah v trgovini ni več. Šola je zaprta. In vsake toliko se čisto blizu zaslišijo streli. Njeno okolje se je postopoma spremenilo. Postalo je nevzdržno. Deklica želi oditi v deželo, kjer bi ji lahko bilo lepše. Oditi želi nekam drugam, daleč stran od vojnih grozot. »Zjutraj sem se zbudila, si kot po navadi umila zobe, pojedla zajtrk in odšla v šolo. Vse je bilo kot običajno. In še včeraj sem se na dvorišču igrala s prijateljicami. Zdaj je vse drugače. Na dvorišče ne smem več. Prenevarno je. In ko se zasliši grmenje, moram z mami steči v klet. Tudi svojih prijateljev ne vidim več. In šole je konec. Zaprli so jo.«
Kritike
O belem mucku, ki je bil čisto črn
Mali oder LGL
Trajanje 35 min
Claude Aveline
Lutkovno gledališče FRU-FRU, Društvo Hiša otrok in umetnosti
Režiserki, avtorici idejne zasnove in izvajalki: Katja Povše, Irena Rajh
Lutkovna predstava, festival Zlata paličica 2019
Predstava O belem mucku, ki je bil čisto črn z zgodbo o mačji družini najmlajše na igriv in humoren način uči strpnosti, razumevanja drugačnosti in medsebojnega spoštovanja. Drobni črni muc, ki se pojavi med novim naraščajem majhnih belih kepic v družini Belimuc, kjer so bili vsi od nekdaj beli, poskrbi za pravo presenečenje: »Saj je prav tak kot košček premoga na preprogi iz snega!« Uprizoritev to barvno nasprotje preplete v vsebini in likovni podobi lutk iz polstene volne. Pisana lesena scenografska konstrukcija postane prizorišče prijateljske igre mačjih mladičev, polne zagat črnega muca, ki pri skrivanju pod snežno belimi odejami ni prav nič uspešen in ima s svojo barvo, tako različno od bratov in sester, kopico težav, ter tudi družinske ljubezni, ki poskrbi za hudomušen razplet.
Kritike
Obisk
Antje Damm
Obisk  3+
Režiserka: Ivana Djilas
Marionetna predstava
Bojimo se lahko pajkov, teme, višine … Elza se boji prav vsega. Celo dreves in ljudi. Zato ves čas ostaja doma. Strah je popolnoma posivel njeno življenje. Njeno prestrašenost pa spremlja tudi osamljenost. Nekega dne skozi okno prileti papirnato letalo. Ponj pride sosedov deček. Ko mu Elza odpre vrata, v svoje življenje spusti tudi otroško neposrednost, radovednost in igrivost. Mali radovednež ji pomaga izstopiti iz varnega zavetja in ji obarva življenje.
Kritike
Peskovnik
Miha Golob
Peskovnik  5+
Režiser: Miha Golob
Ustvarjalno analogno igrišče
V prostranem polju možnosti, v ustvarjalno vznemirljivem analognem igrišču, peskovniku, vsak od treh mladih neznancev gradi svoj domišljijski svet: iz zrnc peščenih delcev nastajajo gradovi, tuneli, raznovrstne arhitekture in predmeti. A peskovnik ni le prostor ustvarjanja, temveč tudi prostor druženja, in kaj kmalu se med mladimi raziskovalci razvije skupna igra. Peskovnik oživijo s figuricami različnih vlog, ki vstopajo v raznolike odnose in odpirajo teme poguma, prijateljstva, pripadnosti, ljubosumja, jeze, ljubezni ... Iskanje skupnega jezika in sobivanja privede do sklepanja dogovorov, oblikovanja pravil in vzpostavljanja toka vsakdana.
Kritike
Peter in volk
SNG Opera in balet Ljubljana
Trajanje 45 min
Sergej Sergejevič Prokofjev
SNG Opera in balet Ljubljana
Koreograf in režiser: Ivan Peternelj
Plesna predstava, festival Zlata paličica 2019
Prokofjeva glasbena pravljica za pripovedovalca in orkester (1936) je uprizorjena kot sodobna baletna pravljica, ki namesto realizma stavi na domišljijo. Zgodbo o neustrašnem Petru, ki se na travniku pred hišo v bližini gozda rad igra s prijateljicami račko, ptičico in mačko, dokler jih ne preseneti volk iz gozda, uprizarja na minimalistično izpraznjeni sceni, pri čemer se v vizualni podobi navdihuje pri opusu ruskega slikarja in skladateljevega sodobnika Vasilija Vasiljeviča Kandinskega ter dogajalni prostor in vzdušje izrisuje z močnimi barvami. Prokofjev je delo zastavil didaktično; nastopajoče like ponazarjajo različna glasbila (ptička – flavta, račka – oboa, mačka – klarinet, dedek – fagot, volk – rogovi, lovci – pihala, streli lovcev – timpani, Peter – godala), vsebinsko pa jo je oblikoval kot pripoved o boju med dobrim in zlom. V izvirni različici lovci volka odpeljejo v živalski vrt, uprizoritev pa navzkrižje med udomačeno in divjo naravo posodobi v sporočilo o srečanju dveh svetov, ki se med seboj ne poznata, ter volka izpusti na svobodo in ga pospremi nazaj v gozd.
Kritike
Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak
SNG Drama Ljubljana
Trajanje 55 min
Eva Kraševec in Maja Sever po motivih legende o Petru Klepcu
SNG Drama Ljubljana
Režiserka: Maja Sever
Dramska predstava, , festival Zlata paličica 2019
Dramatizacija legende o Petru Klepcu se naslanja na različne vire in literarne predelave, pri čemer je ena ključnih pripovedka Franceta Bevka, v razmisleku o Petru Klepcu pa poudarja uresničitev iskrene želje in etično uporabo moči. Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak izhaja iz sodobnega doživljanja otroške igre in v ospredje postavi Petra kot dečka današnjega časa, ki se s pomočjo starejše sestre vživi v zgodbo Petra Klepca, pridobi čudežno moč in premaga svoje velike strahove. V preskušnjah, ki sledijo, se nauči uporabljati svojo moč v dober namen in spozna, kako se rešujejo zagate na otroškem igrišču.
Kritike
Peter Pan, foto Jaka Varmuž
Oder pod zvezdami
Trajanje 75 min
Jera Ivanc po istoimenski igri J. M. Barrieja
Peter Pan  5+
Režiserka: Yulia Roschina
Dramska pustolovščina
Zgodba o Petru Panu je zgodba o večnem odraščanju. Peter Pan si želi za vselej ostati otrok, saj je prepričan, da nas odraščanje oropa domišljije in postanemo dolgočasni. Gre za eno najbolj znanih in slovitih pravljic na temo odraščanja, spoznavanja novih občutkov in sprejemanja odgovornosti, pri tem pa je obdana z veliko mero čarobnosti in simbolike. Peter Pan se noče postarati, noče niti zrasti, želi si leteti, se bojevati s kapitanom Kljuko in raziskovati deželo Nije. Ta prebrisani in poskočni fant osvaja otroško domišljijo in srca po vsem svetu že več kot sto let, njegova podoba pa je zaživela že v mnogih filmih, muzikalih, predstavah in knjigah.
Kritike
Račka, Smrt in tulipan, foto: Miha Fras
Šentjakobski oder LGL
Trajanje 40 min
Wolf Erlbruch
Režiser: Fabrizio Montecchi
Senčna predstava
Senčno predstavo Račka, Smrt in tulipan je navdahnila slikanica z originalnim naslovom Ente, Tod und Tulpe (2007) nemškega pisatelja in ilustratorja Wolfa Erlbrucha. Njegove slikanice odlikujeta jasno in preprosto oplemenitenje življenjskih dogodkov z rahločutno obzirnostjo ter predelovanje filozofskih tem z lahkotno poetično prozo, ki jo prežema humor. Vedro, rahločutno, a hkrati duhovito nas soočajo s težkimi temami, o katerih otroci radi sprašujejo, odrasli pa se jim večkrat najraje izogibamo.
Kritike
Sapramiška
Veliki oder LGL
Trajanje 40 min
Svetlana Makarovič
Režiser: Nace Simončič / Brane Vižintin
Osvežena lutkotečna predstava
Najbolj slavna slovenska marioneta je Sapramiška. Slovenski otroci si ne morejo predstavljati odraščanja brez pravljic Svetlane Makarovič. Po njenih literarnih predlogah so nastale mnoge lutkovne predstave, ki so osvojile mlade gledalce. Prebrisana in hrabra Sapramiška velja za največjo slovensko lutkovno uspešnico. Najbolj znana gledališka uprizoritev je tista, ki je doživela premiero leta 1986 v Lutkovnem gledališču Ljubljana (režija Nace Simončič) in je neprekinjeno na sporedu do danes. Sapramiška je dokaz, da današnje otroke pritegnejo tudi bistveno manj spektakularne reči kot sodobna tehnologija, ki pa so tekstovno in izvedbeno prepričljive.
Kritike
Knjigarna LGL
Trajanje 30 min
Nina Peče
Zavod Škrateljc
Pripovedovanje
Kritike
Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa
Veliki oder LGL
Trajanje 65 min
Mark Haddon, Simon Stephens
Drama SNG Maribor
Režiserka: Mateja Kokol
Detektivka, kjer ni prostora za laži, festival Zlata paličica 2019
Knjižna uspešnica Marka Haddona je naslovniško odprt roman, ki je prejel več nagrad tako za mladinsko leposlovje kot v okviru beletristike za odrasle, v slovenskem prevodu pa je izšel pri Mladinski knjigi leta 2004. Uprizoritev po dramatizaciji angleškega dramatika Simona Stephensa po besedah režiserke predstavlja »senzibilen svet fanta, ki ga begata poplava informacij in nejasnost človeške metaforične komunikacije«. Glavni junak je petnajstletni Christopher, ki nekega večera na sosedovem dvorišču najde umorjenega psa in se odloči odkriti, kdo je morilec. Zanj pravijo, da ima Aspergerjev sindrom, sam pa pravi, da ima rad pse, da ima najraje od vsega matematiko in logiko ter da pozna vse države sveta in njihove prestolnice. Ne prenese, bi se ga dotikali, ne razume vicev in metafor ter sovraži laži. Živi z očetom, ki mu je povedal, da je njegova mama umrla. Z raziskovanjem primera se mu odpirajo popolnoma neznani svetovi, presenečen odkriva domače laži, ki v temeljih zamajejo njegov že tako majavi svet, in tako sprejme prvo veliko samostojno odločitev – pobegniti od doma.
Kritike
Sovica Oka, foto Jaka Varmuž
Veliki oder LGL
Trajanje 45 min
Svetlana Makarovič
Režiser: Brane Vižintin
Marionetna predstava
Ob 70. obletnici Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki jo praznujemo letos, se še z večjim žarom in nostalgijo spominjamo predstav, ki so bile prve, ki so bile najuspešnejše, najlepše, najbolj igrane in najbolj nepozabne. Takšna je zagotovo tudi Sovica Oka, ki s svojo patino časa ne izgublja svojega čara in se zapisuje med eno najpomembnejših historičnih predstav Lutkovnega gledališča Ljubljana.
Kritike
Ščeper in Mba
Šentjakobski oder LGL
Trajanje 35 min
Svetlana Makarovič
Lutkovno gledališče Maribor
Režiserka in avtorica likovne podobe: Eka Vogelnik
Lutkovna predstava, festival Zlata paličica 2019
Po pravljici Svetlane Makarovič, ki je z ilustracijami Gorazda Vahna izšla pri Mladinski knjigi leta 1997, uprizoritev v središče postavlja majhno bitje, ki ljubi samotarsko življenje in najraje spi. Ime popolnoma ustreza njegovi naravi – ker je najraje sam, se ob srečanju s požrešno lisico, ranjenim golobom, klepetavimi miškami in kosom, ki kalijo njegov mir, vedno znova naščeperi, a mu to prav nič ne pomaga. Tako si vedno znova oprta svojo sanjsko vrečo in se odpravi na pot. Dokler ne sreča Mbo, ki ima prav tako rada samoto, in ti nenavadni bitji se, brez zahtev in pričakovanj do drugega, navadita in celo vzljubita tiho bližino drug drugega. Predstava Ščeperjevo iskanje lastnega skritega kotička vzpostavlja v prepoznavni estetiki avtorice in s kombinacijo različnih lutk: marionet, namiznih ročnih lutk, lutk bunraku, lutk na palici. Ob tem jasno razpira tudi vprašanje o ravnovesju med samoto in življenjem z drugimi, tišino in glasbo ali hrupom sveta.
Kritike
Škrt škrt kra čof!, foto Jaka Varmuž
Mali oder LGL
Trajanje 40 min
Kitty Crowther
Režiserka: Ivana Djilas
Lutkovna predstava
Škrt škrt kra čof! je nežna pravljica za najmlajše, kjer se prepletajo močna čustva in bogata domišljija. Žabec Jerko se boji iti spat. Kaj je ta zvok – škrt škrt kra čof – ki se sliši pod njegovo posteljo? Jerkov oče ga poskuša prepričati, da ni ničesar, česar bi se moral bati. Vse dokler se sam ne uleže v posteljo in tudi njega zbudi skrivnostni zvok noči.
Kritike
Štiri črne mravljice, foto: Urška Boljkovac
Mali oder LGL
Trajanje 35 min
Anja Štefan
Režiserka: Martina Maurič Lazar
Lutkovna predstava
Štiri črne mravljice je zbirka kratkih prilik o štirih mravljicah, v katerih je vsega ravno prav – poezije, humorja, ritma, besed, rim, topline in modrosti. Polne so drobnih užitkov in duhovitih prigod, ki porajajo meditativne razmisleke in prebujajo z bistroumno poanto. Kaj srečajo mravljice, ko se odpravijo v medvedji brlog, da bi srečale medveda? Medveda ne, pač pa pamet.
Kritike
Štirje muzikanti
Veliki oder LGL
Trajanje 50 min
Matija Solce
Režiser: Matija Solce
Lutkovna predstava
Znana ljudska pravljica o bremenskih godcih je bila uveljavljenemu lutkovnemu ustvarjalcu Matiji Solcetu izhodišče za živahno in prijazno glasbeno-lutkovno predstavo. Štiri živali se, tako kot v znani pravljici, odpravijo na pot in v mestu presenetijo ljudi s svojo glasbo.
Kritike
Tajno društvo PGC, Foto: Urška Boljkovac
Šentjakobski oder LGL
Trajanje 80 min
Anton Ingolič, Nebojša Pop Tasić
Režiser: Marko Bulc - Mare
Dramska predstava
Tajno društvo PGC je legendarno zimzeleno besedilo, otroška klasika. Nastalo je leta 1958 izpod peresa slovenskega pisatelja Antona Ingoliča, enega prvih avtorjev, ki je po vojni črpal iz resničnega življenja mladih in v njihovih nevsakdanjih dogodivščinah obravnaval njihove probleme. S priljubljenim in znamenitim tajnim društvom Pingoclavulusom oziroma krajše PGC-jem so odraščale različne generacije otrok, prvič pa je Tajno društvo PGC v sodobni interpretaciji zaživelo tudi na našem odru.
Kritike
Ti loviš!, foto: Urška Boljkovac
Mali oder LGL
Trajanje 30 min
Saša Eržen
Lutkovno gledališče Ljubljana in Umetniško društvo Konj
Režiser: Silvan Omerzu
Veseloigra s tekom in petjem
Veseloigra s tekom in petjem za najmlajše v režiji celovitega lutkovnega umetnika Silvana Omerzuja je likovno izčiščena, glasbeno navdušujoča, igriva in dinamična. Na preprosto sestavljivem odru z lesenimi lutkami in rekviziti se pred gledalci odvije napeta in prav do konca zanimiva tekma med sosedoma, ki postaneta prijatelja. Duhovito besedilo je zapisala pisateljica mlajše generacije Saša Eržen, ki se je s slikanico Tista o bolhah lani uvrstila med pet finalistov za nagrado izvirna slovenska slikanica.
Kritike
Tuntu
Veliki oder LGL
Trajanje 50 min
Päivi Aura
Tuntu  1+
Plesno gledališče Auraco, Finska
Avtorica koncepta: Päivi Aura
Plesna predstava v okviru spremljevalnega programa festivala Zlata paličica 2019
Plesalci se – skupaj z občinstvom – potopijo v nepozabni svet senzoričnega občutenja in doživljanja plesa. Kako ga je slišati? Kako je čutiti korak in ritme, valovanje zraka, dotik, dih, šelestenje oblačil? Predstava je namenjena predvsem slabovidnim otrokom v spremstvu odraslega, vendar je primerna tudi za druge mlade gledalce. Tisti, ki dobro vidijo, si predstavo lahko poskusijo ogledati z različnimi očali z omejeno vidljivostjo ali tako, da si oči med gledanjem zakrijejo s šalom.
Kritike
Turlututu, foto: Urška Boljkovac
Sladki oder
Trajanje 35 min
Hervé Tullet
Turlututu  2+
Lutkovno gledališče Ljubljana in Centre de Créations pour l'Enfance Tinqueux (FR)
Režiser: Matija Solce
Miniaturka iz kovčka
Lutkovna miniaturka iz kovčka za najmlajše (2+) temelji na dogodivščinah Turlututuja, lika, ki ga že več let razvija priznani francoski ilustrator in avtor Hervé Tullet. Turlututu je živahen, dinamičen, navihan in prisrčen lik, ki iz slikanice prestopi na oder in se takoj izgubi. Na poti iskanja se gledalci znajdejo v domišljijskem svetu, kjer se začnejo dogajati čudežne gledališke stvari. Otroci postanejo aktivni akterji predstave, v kateri z režijskimi, interpretacijskimi in tehničnimi domislicami zaživi lutkovnost v vsej svoji razsežnosti.
Kritike
Vila Malina
Veliki oder LGL
Trajanje 35 min
Svetlana Makarovič
Režiser: Svetlana Makarovič, Brane Vižintin
Lutkovna predstava
Jaz sem vila, jaz sem vila,
 vsi bi morali me radi imeti, 
jaz sem vila, jaz sem vila, 
vilam se ne sme zameriti, 
jaz sem vila, prava vila, 
z vilo je pa treba potrpeti
 ker sem vila, ker sem vila, 
me nihče ne sme oštevati.
Kritike
Virginija Volk, foto: Urška Boljkovac
Veliki oder LGL
Trajanje 50 min
Kyo Maclear
Režiser: Fabrizio Montecchi
Senčna predstava
Uprizoritev Virginija Volk je nastala po motivih slikanice avtoric Kyo Maclean in Isabelle Arsenault,  ki je lani v prevodu Tine Mahkota izšla pri založbi Zala. Vanesa ima sestro Virginijo, ki se počuti prav volčje oziroma se tako obnaša. Kar naprej tuli, renči in revska, slabe volje je, ne ljubi se ji družiti z nikomer, vse ji gre na živce in prav nič je ne more potolažiti. A Vanesa se odloči, da jo bo spravila v dobro razpoloženje. Poskuša marsikaj, a ne gre tako zlahka. Končno ji Virginija pove, da bi jo osrečilo, če bi lahko nekam poletela. Nekam, kjer so kolački, lepe cvetlice in drevesa in prav nobene potrtosti. Tja, v Rožni park! Vanesa se ne obotavlja, poišče škatlo z barvicami in stene kmalu postanejo pisane in slikovite. Virginijina soba se spremeni v Rožno dolino, v cvetoči vrt, poln barv in svežine. Naenkrat vse poleti, postane svetlo in veselo, z Virginijo vred.
Kritike
Zajčkova hišica, foto Jaka Varmuž
Mali oder LGL
Trajanje 35 min
Anja Štefan
Režiserka: Martina Maurič Lazar
Lutkovna predstava
Zajčkova hišica je zgodba o tem, kako se lahko vsak od nas kdaj znajde v stiski in brez strehe nad glavo in o tem, kako lepo in pomembno je, da si takrat pomagamo.
Kritike
Zverinice iz Rezije, foto Jaka Varmuž
Veliki oder LGL
Trajanje 45 min
Milko Matičetov
Režiserka: Maruša Kink
Lutkovna predstava
Rezijanske zverinice in njihove poučne pravljice so že več kot štirideset let del otroštva številnih generacij otrok. Po gradivu, ki ga je na rezijanskem območju zbral in raziskoval dr. Milko Matičetov, je leta 1973 izšla zbirka ljudskih pripovedi Zverinice iz Rezije. Sledile so številne radijske, lutkovne in televizijske oživitve.
Kritike
Zverjasec, foto: Urška Boljkovac
Veliki oder LGL
Trajanje 40 min
Julia Donaldson, Axel Scheffler
Zverjasec  3+
Režiser: Jaka Ivanc
Lutkovna predstava
Miška je lačna. Lakoto ji, tako kot vsaki miški, najbolje potešijo lešniki. Takšni najslajši, ki rasejo v gozdu. Gozd pa je poln najrazličnejših lačnih plenilcev. Tu je prihuljena in zvita lisica, pametna in samozavestna sova ter zapeljiva in vitka kača – vse bi jo rade za večerjo. Da bi se jih rešila uporabi domišljijo in pamet. Izmisli si zverjasca: „Ima postrani kremplje, grozne obrvi, čekane, pomarančne oči, črn jezik v gobcu …, najraje pa je lisice na žaru, sladoled, namočen v sovjem soku, in pražene kače.“ Lisica, sova in kača se prestrašijo in hitro najdejo takšno ali drugačno opravilo, češ da se jim mudi domov. V resnici pa jih je strah. Že se zazdi, da je miški uspelo prelisičiti živali, ko se v zgodbi zgodi nov preobrat. Pred miško stoji pravi zverjasec – prav takšen kot ga je oblikovala v svoji domišljiji. Torej resnično obstaja? In zelo zelo je lačen. Bo miška dovolj iznajdljiva, da bo ugnala tudi njega?
Kritike
Zverjašček, foto: Miha Fras
Veliki oder LGL
Trajanje 40 min
Julia Donaldson, Axel Scheffler
Režiser: Jaka Ivanc
Lutkovna predstava
Zverjašček je nadaljevanje Zverjasca, velike uspešnice Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je bila premierno uprizorjena aprila 2013. Obe slikanici je napisala angleška avtorica Julia Donaldson. Zverjasec (The Gruffalo, 1999) je pravi mednarodni založniški fenomen, saj je bil preveden v 50 jezikov, po vsem svetu pa so ga prodali v več kot štirih milijonih izvodov. Zverjašček (The Gruffalo's Child) je njegovo nadaljevanje, izšel je leta 2004 in ni prav nič manj slaven in znan od predhodnika.
Kritike
Zvezdni prah
Neil Gaiman
Režiserka in koreografka: Mala Kline
Multimedijski znanstvenofantastični labirint
Tristan Trn je pol človek, pol vilinec, a tega ne ve. Da bi osvojil najlepše dekle v Zidu, se odpravi v vilinsko deželo iskat zvezdni utrinek. Pot do padle zvezde je dolga in nevarna. Med čudežno in razburljivo pustolovščino, polno preizkušenj in urokov, sreča številna nenavadna bitja: mrtve prince, leteče pirate, samoroga in seveda padlo zvezdo. Izkaže se, da je zvezda živa in lepa, ima dolge svetle lase in je sploh skrajno zoprna. In kot da ta težava ni dovolj, Tristan ni edini, ki išče zvezdo. Obljubo, ki jo je dal ljubljenemu dekletu, Tristan sicer izpolni, a njegova usoda po vrnitvi v Zid ubere drugačna pota …
Kritike
Žogica Marogica, foto Ada Hamza
Veliki oder LGL
Trajanje 45 min
Jan Malík
Lutkotečna predstava
Leta 1936 je izpod rok češkega lutkarja Jana Malíka nastala ena najbolj igranih lutkovnih iger na svetu. Žogica Marogica, v Lutkovnem gledališču premierno uprizorjena leta 1951, sodi med tiste lutkovne predstave, ki so preživele številne ustvarjalne, modne in modernistične tokove razvoja lutkovne umetnosti, saj je v svoji prvotni podobi doživela več kot 1371 ponovitev, ogledalo pa si jo je 155.000 gledalcev. Dedek s svojo lajno, babica z bobnom in nagajiva Žogica Marogica vedno znova osvojajo mlado in staro občinstvo.
Kritike
3 reasons to book on our web site