PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL
Danes, v nedeljo, 28. 5., ob 18.00 žal odpade predstava MEDVED IN MALI.

Slišati morjeInteraktivna predstava za malčke in koncert za starše, trajanje 45 min

  3+
Foto Jaka Varmuž
Slišati morje je interaktivna lutkovna predstava za predšolske otroke. V njej so malčki povabljeni, da najprej s starši, nato pa bolj in bolj samostojno, raziskujejo estetsko izkušnjo potopljenosti v odmerjene vizualne, taktilne in zvočne vtise, ki jih celostno objamejo in pričarajo izkušnjo podmorske dogodivščine.

Morska vila otroke postopoma vodi od enega koščka zvočne sestavljanke do drugega, od vsakdanjega vrveža do najglobljih pritajenih morskih zvokov, ki terjajo odprta ušesa in poslušanje z dlanmi. Otroci postanejo raziskovalci – dopuščeno jim je, da skupaj z morskim tokom plešejo, pojejo, se gibajo, tipajo in odkrivajo čarobni svet s celim telesom in vsemi čutili. Poetični register, s katerim otroka nagovarjajo morska bitja ter mu na posreden način razkrivajo skrivnost potopljenosti v čutno sfero, ki je vir ustvarjalnosti in skrivnost prepletenosti vsega bivajočega, boža in spodbuja z melodijo in ritmom govora. Lutke, ki jih srečuje na poti, so simpatične, včasih čudaške živali, nekatere so človeku podobne druge čisto drugačne od njega, a prav vsaka je na svoj način veličastna in čuva delček morske sestavljanke, brez katere morje ne bi bilo popolno. Otroci krepijo svojo sposobnost poslušanja in aktivno prispevajo lasten glas, ki lahko pomaga s hrupom razrvanemu morju, da se ponovno uglasi, da ponovno postane harmoničen prostor srečanja. Srečanja delfinov, ki se zaradi zvočnega onesnaževanja ne najdeta, ter srečanja otrok in staršev v skupni ustvarjalni dogodivščini, kjer lahko slednji radostno opazujejo svoje malčke v sproščeni potopljenosti pristne igre in radovednosti.

Številna so morja. In vendar je morje le eno.
Le eno. In polno skrivnosti.
In vsaka skrivnost je pesem.
Pesem, ki šumi v morju.

Tako poseben občutek je potopiti se v morje. Pustiti, da nas voda poboža s šumenjem, da nas objame njen prijeten hlad, obda odblesk loma valov in posrka brezdanja prostranost, katere del smo za hip.

Potopiti se v morje je kot potop v izkušnjo umetnosti, izkušnjo predstave, ki vzdrami naše čute: sluh, vid, taktilnost. Ki Izzove naš občutek za zven besed, likovnost ter prostor. Čutni vtisi nas odplavijo v skupno doživetje odkrivanja neznanega, kjer pa nismo sami, ampak hodimo in plavamo z roko v roki. Odpre se morje možnosti, kjer starši lahko odkrivajo radost ob otroški radovednosti in kjer so otroci pravi mali ponosni raziskovalci.

Krhka – silna kot tišina.
Krhka – silna kot morje.
Krhka – silna kot ti.

V morju se skrivajo bitja, ki so nam tako podobna, a hkrati so tako različna od nas, a prav vsa so del istega morja, iste pesmi sveta. Ta je hkrati krhka v nežnih podrobnostih in v ravnotežju med vrstami, a silna v svoji, včasih uničevalski moči, ki lahko dolbe v živo skalo, a tudi ustvarja! Iz morja izvira življenje, vsako (človeško) življenje se začne v (plodovni) vodi.

Posvečeno, a igrivo, neobremenjeno raziskovanje, katerega temelj je pristen stik z odraslimi, ki jim zaupa, lahko otrokom odkrije lepote neznanega. Odpira pomene in kaže smer, kako plavati skozi življenje ne zgolj s suverenim, ampak z do drugega opreznim zamahom. V morju je vsako bitje pomembno in vsak premik pušča za nekoga in nekje viden, slišan ali občuten odtis.

Morje.
Val, ki se začne.
In se konča.
Valovanje, ki je neskončno.
Šumi(š).
V gori.
V deblu.
V zemlji.

Slišati morje pomeni pustiti se popeljati od hrupnejšega k pritajenemu in čuječnejšemu, k stiku s sabo, s starši, z bitji in svetom, kamor skozi skrbno doziran labirint vtisov male raziskovalce vodijo simpatične, včasih pa tudi malo čudaške morske živali.

Ko odkrijemo skrivnost igrivosti in radovednosoti, ki izraščata iz pristnega stika in odnosa, iz geste poslušanja in nuje, da smo slišani, ugotovimo, da zato, da bi slišali morje, ni potrebno iti daleč. Morje šumi povsod.

Vse je povezano.

Premiera: 3. junij 2022, Oder pod zvezdami

Avtorica koncepta, besedila in režiserka: Saška Rakef
Skladateljica in oblikovalka zvočnega prostora: Bojana Šaljić Podešva
Avtorica scenografije: Petra Veber
Strokovna sodelavka: dr. Katarina Kompan Erzar
Dramaturginja: Pia Brezavšček
Igralke: Ana Hribar, Asja Kahrimanović Babnik, Sonja Kononenko, Maja Kunšič, Zala Ana Štiglic
Avtorica likovne podobe lutk in lutkovna tehnologinja: Zala Kalan
Oblikovalec svetlobe: Andrej Hajdinjak
Kostumografka: Tončica Knez
Oblikovalec zvoka in avtor zasnove akustičnih objektov: Luka Bernetič
Lutkovni tehnolog: Žiga Lebar
Lektorica: Mateja Dermelj
Strokovna sodelavka za animacijo: Asja Kahrimanović Babnik
Asistentka režije in kostumografka: Tončica Knez (študijsko, v okviru programa Erasmus+))
Izvajalka glasbe (sopran): Rebeka Pregelj
Vodja predstave in zvočni tehnik: Mitja Vasić
Producentka: Alja Cerar Mihajlović
Scenski tehnik: Kliment Petkukjeski
Izdelava scene, lutk, kostumov, rekvizitov, zvočnih objektov: Zala Kalan, David Klemenčič, Sandra Birjukov, Monika Colja, Žiga Lebar, Katarina Planinc, Iztok Bobić, Zlatko Djogić, Olga Milić, Laura Kranjc, Klemen, Sašek, Jure Popović, Kliment Pekukjeski, Sašo Kitić, Kemal Vrabac Kordiš, Uroš Mehle, Matjaž Petrovčič, Luka Bernetič, Dušan Teropšič, Suzana Tomšič, Zoran Srdić
Vsa zasedba
Kritike