PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Jutri je bila zabavaLutkovna predstava, trajanje 45 min

  3+
Jutri je bila zabava, foto: Urška Boljkovac
Zima, sicer krasen letni čas za kepanje, sankanje in snežake, traja že predolgo. Veverici kopni zaloga žira, ki ga je nabrala jeseni, in nič več ne more pregnati mraza. Le snega je vsak dan več. Čas je, da pride pomlad. Veverica se odloči, da jo bo na vsak način pripeljala, pri tem pa ji z različnimi duhoviti domislicami pomagajo prijatelji jež, mravlja, slon in sova. Na koncu pomlad seveda pride, po mnenju nekaterih živali kar sama od sebe, po prepričanju veverice pač z lastovko – prepričala se je lahko na lastne oči – in čas je za zabavo!
Odganjanje zime in pričakovanje pomladi sta okvir lutkovne predstave Jutri je bila zabava, ki iz istoimenske knjige nizozemskega pesnika in pisatelja Toona Tellegena za osnovo vzame prvo zgodbo z naslovom Zima ter jo obogati z zabavnimi in večkrat bizarnimi situacijami iz drugih zgodb. Pet živali nas na trenutke spominja na otroke, ki so ravnokar začeli govoriti, zdaj pa se z rabo jezika na vse načine trudijo razumeti svet okoli sebe. Problemov in situacij, v katerih se znajdejo, se lotevajo zelo resno, logika, ki jih pri tem vodi, pa je vse prej kot logična. A le na prvi pogled. Prav nenavadnost zgodb, v katerih se nič ne zgodi v skladu s pričakovanji – avtor se spretno izmika vsakršnim stereotipom, tudi živalskim –, in otroška dekonstrukcija jezika, ki odpira prostor filozofskim razmislekom, sta razlog, da zgodbe navdušujejo tudi odrasle. 

Ob ogledu predstave priporočamo:
 • pogovor na teme: prijateljstvo, naklonjenost, medsebojno zaupanje, zabava, simbolika letnih časov, značilnosti zime in pomladi;
 • branje knjige in primerjava z odrsko postavitvijo, vlogo glasbe v predstavi, podobo lutk.

Predlagana izhodišča za pogovor z otroki in aktivnosti ob predstavi

Pred ogledom:

 • Pogovarjajte se z otroki o naslovu predstave in poskusite narediti še kakšen sestavek s podobno pomešanimi časi.

 • Pogovarjajte se z otroki o letnih časih. Kateri jim je najljubši in zakaj? Si tudi oni kdaj pozimi že zelo želijo pomladi?

Po ogledu:

 • Spodbudimo otroke, da govorijo o svojem doživljanju predstave: je bila smešna, resna, žalostna?

 • Katere živali so nastopile v predstavi?

 • Vsaka žival v predstavi ima skrbno izdelan videz, domek, poseben način govora in gibanja, pa tudi glasbeno spremljavo. Kako bi otroci opisali veverico, mravljo, sovo, ježa in slona – njihovo podobo, govor, gibanje, lastnosti? Katera žival jim je bila najbolj všeč?Kakšne so bile njihove sobice?

 • So lutke bolj podobne živalim ali ljudem? Katere živalske in katere človeške lastnosti imajo?

 • Vsaka od živali ima nekaj, kar jo še posebej veseli. Se spomnite, kaj?

 • Živali so tudi sosede. Včasih se obiščejo, sicer se srečujejo pred skupnim bivališčem v krošnji drevesa. Kaj počenjajo skupaj? Kako se razumejo med sabo? Kaj si otroci želijo početi, ko obiščejo prijatelja ali se srečajo pred blokom ali na ulici?

 • Živali se trudijo na vsak način priklicati pomlad. Kako vemo, da je prišla pomlad? Kako bi jo priklicali otroci?

 • Kako se je s prihodom pomladi spremenila odrska podoba in glasba?

 • Mravlja trdi, da pozna odgovore na vsa vprašanja. No, skoraj vsa. Je to res? Ali obstaja kdo, ki ve odgovore prav na vsa vprašanja? Kako in kje najdemo odgovore na vprašanja? Imajo vsa vprašanja odgovor?

 • V predstavi živali napišejo pismo pomladi. Kakšno pismo bi otroci napisali svojemu najljubšemu letnemu času?

 • V predstavi živali zastavljajo veliko vprašanj: Ima pomlad lahko počitnice? Zakaj oblaki letijo po nebu in ne pod zemljo? Zakaj ne vem vsega? Sestavite svoj seznam zanimivih vprašanj.


PREMIERA: 19. november 2015, Veliki oder LGL

Avtor: Toon Tellegen
Režiser: Martina Maurič Lazar
Prevajalka: Anita Srebnik
Avtorici dramatizacije: Jera Ivanc, Martina Maurič Lazar
Dramaturginja in avtorica pesmi: Jera Ivanc
Avtorica likovne podobe: Barbara Stupica
Skladatelj: Nino de Gleria
Lutkovni tehnolog: Žiga Lebar
Oblikovalec svetlobe: Igor Remeta, Kristjan Vidner
Asistentka režiserke: Maruša Kink
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Igrajo: Asja Kahrimanović / Martina Maurič Lazar: Veverica; Maja Kunšič: Mravlja; Gašper Malnar: Jež; Lovro Finžgar: Sova; Katja Povše k. g.: Slon
Producentka: Ana Rokvić Pinterič
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Izidor Kozelj
Lučno vodstvo: Kristjan Vidner
Scenski tehnik: Milan Škrbič
Izvajalci glasbe: Jelena Ždrale, Klemen Bračko, Matjaž Sekne, Nino de Gleria
Producent: Nino de Gleria
Glasba posneta v studiu: Glasbeni Arboretum
Izdelava lutk, scene, rekvizitov in kostumov: Žiga Lebar, Barbara Stupica, Zoran Srdić, Iztok Bobić, Marjeta Valjavec, Zala Kalan, Mitja Ritmanič, Uroš Mehle s.p., Polona Černe, Mateja Smole, Miha Makovec, Viktorija Jenčkova, Urška Rednak, Dennis Katzmann, Minea Mihajolović, Miša Jelnikar, Eva Jelnikar
Vsa zasedba
Kritike