Sovica Oka

  3+
Sovica Oka
Sovica Oka je prvo besedilo Svetlane Makarovič za otroke in tudi njeno prvo besedilo, uprizorjeno v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Predstava je ob svoji premieri leta 1972 v režiji Matjaža Lobode pomenila prijetno in dobrodošlo osvežitev v repertoarju, ki je tedaj povečini obsegal tuja dela. Šele odtlej so se lutkovnih iger lotevali tudi najpomembnejši slovenski literati. Makarovičeva je ustvarila prisrčno, ljubeznivo in poetično zgodbo o mali, kapriciozni sovici Oki, ki se je odločila, da ne bo več navadna, nočna ptica, temveč dnevna sova. Luna jo sicer želi pregovoriti, a nič ne pomaga. Zjutraj, ko sovja družina zleze v posteljo, si Oka natakne sončna očala in razposajeno poleti v beli dan. Na svojem preletavanju sreča vrsto živali, sledijo dogodivščine – tudi nevarne!
Slikovito likovno podobo Sovice Oke je ustvaril Jaka Judnič, režiser, scenarist in slikar, ki je najbolj znan po znamenitih televizijskih oglasih iz sedemdeseti in osemdesetih let preteklega stoletja. V barvitem spletu dogodkov in s stripovskim vdorom v likovnost je Sovica Oka postala ena najbolj prikupnih slovenskih marionetnih lutkovnih uprizoritev.

Ob prehodu v jubilejno sezono, ko bo gledališče praznovalo 70. obletnico svojega delovanja, se Sovica Oka, ki s svojo preprosto dramaturgijo in iskrivimi dialogi posega v svet otroške igre, domišljije, muhavosti in domišljavosti, vrača na lutkovni oder v novi režijski postavitvi Braneta Vižintina ter likovni podobi ilustratorke Suzi Bricelj.

Brane Vižintin, lutkovni umetnik, igralec in animator Lutkovnega gledališča Ljubljana, dobitnik Župančičeve nagrade (2013), je gotovo eden največjih mojstrov
lutkovne animacije pri nas. Je specialist za različne lutkovne tehnike in njihove zakonitosti ter različne možnosti kreativne rabe in animacije. Lani je ob 30-letnici od premierne postavitve na oder postavil osveženo različico legendarne Sapramiške.

Premiera: februar 2018, Veliki oder LGL
Režiser: Brane Vižintin
Avtorica: Svetlana Makarovič
Avtorica likovne podobe: Suzi Bricelj
Vsa zasedba
Kritike
Želite prejemati spored in novice po elektronski pošti?
3 reasons to book on our web site